halogen do głowicy kolorowej meopty

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

halogen do głowicy kolorowej meopty

Post autor: janykiel »

Chcę kupić zapasową żarówkę halogenową do głowicy kolorowej meopty.
O ile się nie mylę, powinna tam być OSRAM HLX 64627 100 W/12V

I teraz pytanie - czy to musi być osram, czy też mogę wybrać dowolny halogen o tym trzonku i na 12V?

Bo np. takie cosik http://www.plejadalight.pl/app,product, ... 35-50h.asp jest znacznie tańsze...
Raffpsix
-#

Post autor: Raffpsix »

Dobre halogeny bywają w profesjonalnych sklepach ze sprzętem estradowym, takie do lamp scenicznych. Jakieś 2 miesiące temu spalił mi się 50W/12V/50h w durscie i kupiłem estradowy 100W/12V/500h, świeci, działa, jest ok. Godne uwagi jest czas palenia w estradowych - 500h, w zwykłych 50h. A cena jakieś 24zł.

A ten w linku ma 50h, poszukaj 500h.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2011, 23:34 przez Raffpsix, łącznie zmieniany 1 raz.
piday
-#

Post autor: piday »

Generalnie istnieje różnica w kolorach, chociaż nie kolosalna. Lustra na oko są takie same, ale czy dokładnie to nie mierzyłem, to i tak potem jest rozpraszane więc nie powinno być różnicy. A ten czas pracy to chyba jest podany mniejszy bo potem się za dużo zmienia temperatura barwowa, a nie dlatego że żarówka się przepala.

A różnica w cenie żarówek jest tak małą częścią kosztów zrobienia powiększenia, że chyba nie warto kombinować.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2011, 17:22 przez piday, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Post autor: janykiel »

piday pisze: A różnica w cenie żarówek jest tak małą częścią kosztów zrobienia powiększenia, że chyba nie warto kombinować.
Trafna uwaga. :)
ODPOWIEDZ