Witam kolegów i koleżanki. Pytanie do Pastwa mama. Ano - posiadam głowicę do krokusa GFA 44 jednak brak mi w niej halogena - jakie cuda do niej pasują dodam, że kostka do połączenia halogena jest jakaś dziwna i szeroka. Proszę o radę co tam może pasować. Zdjęcia załączam aby zobrazować cała sytuację
outi pisze:...W ogóle, ten GFA wydaje się strasznie ciemny :D
I chwała mu za to. Na Magnifaxie 3 z głowicą wychodziły mi czasy dwusekundowe. Teraz przy Krokusie 69 mam czas na maskowanie.
Ale halogen zamontowałem mu 100, a nie 75W. Dla pewności stoi mały wentylatorek i studzi głowicę.
mrek pisze: Nie strasz młodych adeptów ;)
Głowicę rozkręca się łatwo.
Dostać w sensie w sklepie. Na internetach są (jeszcze).
A co do rozkręcania to musiałem rozbebeszyć całą, bo się poluzowała śrubka z blaszki skali filtra ;) ta co wchodzi w gwint ślimaka i przestała pokazywać ile filtra jest ;)
No, kto jak kto, ale młodzi adepci interneta mają w małym palcu.
Mnie zajęło trochę szukania aby nie przepłacić za ten halogen (pochodzenie krakowskie wszak zobowiązuje). Sprzedają je także jako oświetlenie specjalistyczne do urządzeń medycznych.
Ktoś wie coś może na temat GF-A i kondensora? Czy tam kondensor w ogóle powinien być?
Mały obrazek z GF-A 66 wychodzi mi dobrze, a ze średniaka (wkręcam janpol 80mm, filtry na 0 rzecz jasna) to na brzegu kadru (tylko z jednej strony) mam wąski pasek jakby docierało tam światło bez filtracji (bardzo magentowo-czerwone). Na odbitce 30x30 tego paska najmniej udało mi się uzyskać jakieś 1cm ale wolałbym mieć te odbitki w miare równe ;)