Gossen Lunasix F - problem z zasilaniem

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

asmod
-#

Post autor: asmod »

Witam,

Jakiś czas temu udało mi się okazyjnie nabyć światłomierz Gossen Lunasix F. Zakupiłem świeżą baterię 9V i zacząłem od skalibrowania światłomierza. Bez baterii ustawiłem igłę na zielony wskaźnik, potem włożyłem baterię, i w kolejności czerwony przycisk pomiarowy, zielony "battery check". I...., niestety wskaźnik daleko na prawo od pola "BATT" :-( . Sprawdzam baterię, wydaje się być ok - 9,36V. Podłączyłem światłomierz pod zasilacz laboratoryjny i okazało się, że przy napięciach w zakresie 6,5-7,4V wskaźnik zatrzymuje się w zielonym polu. Jaki to może mieć wpływ na pomiary? Może da się ten światłomierz skalibrować? Pytanie tylko gdzie?
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

Może tu coś znajdziesz : https://www.butkus.org/chinon/flashes_m ... -pro_f.htm
jakby co to Chrome tłumaczy na polski
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
aka
-#

Post autor: aka »

Asmod, mój ma tak samo. Nie zauważyłem by mierzył jakoś znacząco inaczej niż lustrzanki z pomiarem, choć specjalnych testów nie robiłem. Zrób próbne pomiary z baterią i z zasilaczem (z tym niższym napięciem), oczywiście w tych samych warunkach oświetleniowych i podziel się wynikami. Ja zakładam, że jeśli podczas testu wskazówka jest na zielonym polu i ewentualnie na prawo, to światłomierz działa poprawnie.
asmod
-#

4Rider instrukcję mam, ale nic ciekawego w niej nie wyczytałem. aka chyba faktycznie zrobię takie testy, może uda mi się pożyczyć od kogoś dobry światłomierz tej samej klasy do porównania. Ale to dopiero w weekend.
asmod
-#

aka miałeś rację, przy napięciu powyżej 6,5V (jak pisałem wcześniej między 6,5-7,4V igła jest w zielonym polu) pomiary naświetlenia są takie same (no, praktycznie od 6,6V). Zweryfikowałem pomiary innym światłomierzem Gossen (Luna Pro S) i pomiary były prawie zbliżone. Myślę, że temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ