Giełda / fotokomis w Poznaniu?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Xtal
-#

Giełda / fotokomis w Poznaniu?

Post autor: Xtal »

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym zacnym forum, które czytam już od dłuższego czasu, ponieważ zostałem zarażony wirusem fotograficznym i planuję wkrótce kupić mój pierwszy, lepszy aparat.(dotychczas bawiłem się Kodakiem Retina IIIc, ale to już staruszek :-P )

W związku z tym, mam pytanie, czy w Poznaniu istnieje jakikolwiek komis/giełda z analogowym sprzętem fotograficznym ? W necie znalazłem informację na temat niedzielnej giełdy w Domu Tramwajarza na rogu Kochanowskiego/Słowackiego, ale nie jestem pewien czy jeszcze istnieje(na stronie nie ma podanej daty http://pgfoto.terramail.pl/info.html, dlatego też chciałbym się po prostu upewnić. Jeśli ktoś jest z Poznania i posiada informacje na ten temat, proszę o podzielenie się z nimi. Z góry dzięki!
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Witaj!

Skromny komis znajdziesz w Foto-Durze na Ratajczaka, ale często przesadzają tam z cenami :)
A niech mnie TSS pokąsa!
Xtal
-#

Dzięki, widzę że mają sklep online+komis, ale nic ciekawego u nich nie znalazłem niestety. Wiesz może cokolwiek o wspomnianej przeze mnie niedzielnej giełdzie?
wolfff
-#

Post autor: wolfff »

Giełda w Domu Tramwajarza, to już raczej wspomnienie.
Na Nowowiejskiego, na odcinku do Pl. Wolności, także jest mały sklepik/komis ze sprzętem. Ale czy znajdziesz to czego poszukujesz, tego nie wiem.
Jest jeszcze w co drugą sobotę miesiąca giełda staroci, a w każdą niedzielę pchli targ w strarej rzeźni. Niekiedy coś tam mają. Lecz nie oczekuj wielkiego wyboru.

No i pozostaje licytacja na znanym wszystkim portalu.
wolfff
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

wolfff pisze:Na Nowowiejskiego, na odcinku do Pl. Wolności, także jest mały sklepik/komis ze sprzętem
Mam pecha do tego miejsca, za każdym razem gdy chcę tam pójść to akurat jest zamknięte :P
A niech mnie TSS pokąsa!
Xtal
-#

rozglądam się nad ładnie zachowanym średnioformatowym aparatem - bronica, hasselblad, mamiya tlr lub rolleiflex tlr. Ale coś przeczuwam, że moje poszukiwania skończą się fiaskiem i pozostanie mi ebay/allegro.

Tak czy siak, dzięki za informację. Przejdę się jakoś w tygodniu na tego nowowiejskiego
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

Post autor: matth »

No nie ma lekko. Z giełd fotograficznych to została się już chyba tylko na PKP we Wrocławiu i w Stodole w Warszawie. Generalnie przy obecnym kursie złotówki to jednak ebay :-)
<Pozdrawiam>
M.
Xtal
-#

matth pisze:No nie ma lekko. Z giełd fotograficznych to została się już chyba tylko na PKP we Wrocławiu i w Stodole w Warszawie. Generalnie przy obecnym kursie złotówki to jednak ebay :-)
mówisz, że obecny kurs złotówki jest atrakcyjny? sprawdzałem prognozy walutowe i podobno za parę miesięcy złoty ma jeszcze bardziej w górę podskoczyć. Nie wiem co robić, czekać czy już się poważnie zacząć rozglądać nad zakupem.
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

Post autor: matth »

No pewnie, że jest atrakcyjny. Rok temu było duuż drożej. Wiesz.. można czekać na nowe ceny, nowe kursy, nowe okazje, albo kupić i czerpać radość z używania. Pytanie co jest ważniejsze :-)
<Pozdrawiam>
M.
Guldan
-#
Kontakt:

Post autor: Guldan »

na nowowiejskiego komisu juz nie prowadza, sprzet wprawdzie lezy na polkach ale juz nie sprzedaja. mozna probowac zagadac wlasciciela, moze sie zlituje i cos pchnie ale raczej watpie. generalnie w poznaniu nie ma komisu, mozna szukac czegos na starej rzezni, przychodzi co jakis czas jeden gosc ktory miewa rozny sprzet foto, czasem lepszy czasem gorszy ale zazwyczaj w dobrym lub przynajmniej przyzwoitym stanie.
when we have each other we have everything

http://jacekolszewski.viewbook.com/
ODPOWIEDZ