Galeria - na kazdy temat i dla kazdego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
No tak. Miałem problem z pomiarem czasu naświetlania, z tej rolki przetrwały tylko 2 zdjęcia które tutaj pokazałem. Velvia i pomiar światła darmową apką tak się musiał skończyć
Nie musiał, o ile wcześniej skalibrowałbyś "światłomierz" zainstalowany w smartfonie w oparciu o porównanie wskazań z prawdziwego i dobrze działającego światłomierza.KrzysztofM pisze: ↑05 sie 2024, 10:06 (...) Velvia i pomiar światła darmową apką tak się musiał skończyć
Zdarzyło mi się kilkukrotnie ustalać parametry ekspozycji via smartfon i wyniki były prawidłowe - ale po spełnieniu powyższego warunku. Bez wprowadzenia stałej korekty odstępstwa od wskazań prawdziwego światłomierza wynosiły ok. 2 EV. Co ciekawe, ten wirtualny światłomierz działał w wystarczającym stopniu liniowo.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Wiesz, wysoko mi ustawiłeś poprzeczkę.KrzysztofM pisze: ↑03 sie 2024, 17:58 Ostatnie pożegnalne zdjęcia. Z pewnych względów musiałem zrezygnować z filmu. Trudno takie życie.
Wszystkie wykonane już nie moim Shen Hao ( Marku pozdrawiam ) Grandagonem 115
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
-
- -#
Dziękuję Marku za słowa uznania :) Jest mi niezmiernie miło :)mrek pisze: ↑14 sie 2024, 13:34Wiesz, wysoko mi ustawiłeś poprzeczkę.KrzysztofM pisze: ↑03 sie 2024, 17:58 Ostatnie pożegnalne zdjęcia. Z pewnych względów musiałem zrezygnować z filmu. Trudno takie życie.
Wszystkie wykonane już nie moim Shen Hao ( Marku pozdrawiam ) Grandagonem 115
Piękny rysunek, no ale u Ciebie to już tradycja...
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2024, 22:54 przez oKuba, łącznie zmieniany 1 raz.
No to Ferrania / POTA kilka przykładów:
Poniżej takie hasło (w tle więzienie miejskie): "Nie donoś! My doniesiemy!"
Poniżej takie hasło (w tle więzienie miejskie): "Nie donoś! My doniesiemy!"
miki11 Moim faworytem jest trzecie. Piękne swiatlo!
Jednakże ja również jestem zdania, ze to ogólnie przereklamowany materiał bazujący na starej nazwie. Ale przynajmniej - co pozytywne - produkowany a nie tylko konfekcjonowany pod inna nazwą.
Jednakże ja również jestem zdania, ze to ogólnie przereklamowany materiał bazujący na starej nazwie. Ale przynajmniej - co pozytywne - produkowany a nie tylko konfekcjonowany pod inna nazwą.
oKuba, dziękuję bardzo. Ja też mam świadomość, że Ferrania nie jest bardzo uniwersalnym materiałem, niemniej znając jej zachowanie można do pewnych scen jej użyć, bywa że przynosi dość charakterystyczny rysunek obrazka. Dla mnie to cały czas jest zabawa i odkrywanie rzeczy dla wielu oczywistych. Tym razem zmieszałem POTA wykorzystując Fenidon w formie roztworu glikolowego. Bardzo praktyczne i przydatne, nie wspominając o powtarzalnej precyzji dozowania. Sądzę, że kolejną Ferranię zamoczę w D-23 lub DD-23 (w dzielonym jeszcze nie robiłem). Ta chemiczna część przynosi mi kapitalny relaks.
Przedramię Augustiner Brau jest mocne. Strach się bać.