Galeria - na kazdy temat i dla kazdego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
California 1972 :
all these moments will be lost like tears in rain ...
super klimat
all these moments will be lost like tears in rain ...
super klimat
-
- -#
Ostatnie pożegnalne zdjęcia. Z pewnych względów musiałem zrezygnować z filmu. Trudno takie życie.
Wszystkie wykonane już nie moim Shen Hao ( Marku pozdrawiam ) Grandagonem 115 oraz Schneiderem APO 210mm, przy użyciu roll kasety 6x12
Jedno ze zdjęć wykonane na Velvii 50 i w ramach zabawy może ktoś zaryzykuje które ?
Bardzo Serdecznie Was pozdrawiam Panowie i dziękuję za wszystko
Krzysiek
Wszystkie wykonane już nie moim Shen Hao ( Marku pozdrawiam ) Grandagonem 115 oraz Schneiderem APO 210mm, przy użyciu roll kasety 6x12
Jedno ze zdjęć wykonane na Velvii 50 i w ramach zabawy może ktoś zaryzykuje które ?
Bardzo Serdecznie Was pozdrawiam Panowie i dziękuję za wszystko
Krzysiek
Trzecie?KrzysztofM pisze: ↑03 sie 2024, 17:58 Jedno ze zdjęć wykonane na Velvii 50 i w ramach zabawy może ktoś zaryzykuje które ?
-
- -#
Nie to Ektar
Gramy dalej - czwarte (raczej) albo szóste. Vievię 50 to po krajobrazie bym poznał.
-
- -#
Niestety nie
KrzysztofM, czym skanowane?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
Skanowany aparatem
-
- -#
Po południu wyślę skan z nikona coolskan tego najnowszego. To surowy TIFF Velvii i będziecie mogli porównać oba pliki jeśli chcecie. Będzie to jednocześnie odpowiedź Niewiem czy Coolskan jest sprofilowany do Velvii.
No ciekawym, ale w Lotto nie mam szans Velvia, zarówno 50 jak i 100, ma dość charakterystyczne, intensywne kolory.
-
- -#
Oto odpowiedź :) i skany z A7RII i Nikona CoolSkan 9000. Porównane w powiększeniach 100 i 200% z resztą wszystkie informacje widoczne są na screenach. W obu dałem auto balans bieli i nie zostały wyostrzane i odszumiane.
Moim szczerym wnioskiem jest to że ktoś w labie obsługujący nikona spaprał robotę. Na pewno mogło to wyglądać lepiej. Tiff który otrzymałem miał zasięg w obróbce porównywalny do jpeg. Ja znowu o 22 zł lżejszy za jeden skan :)
Tutaj jeszcze jedno z Velvii które przetrwało przy pomiarze światła telefonem. Nie miałem jeszcze światłomierza punktowego :) Tutaj sanowałem sam.
Moim szczerym wnioskiem jest to że ktoś w labie obsługujący nikona spaprał robotę. Na pewno mogło to wyglądać lepiej. Tiff który otrzymałem miał zasięg w obróbce porównywalny do jpeg. Ja znowu o 22 zł lżejszy za jeden skan :)
Tutaj jeszcze jedno z Velvii które przetrwało przy pomiarze światła telefonem. Nie miałem jeszcze światłomierza punktowego :) Tutaj sanowałem sam.
-
- -#
Dobrze naświetlona ma mocno nasycone kolory z tendencja do wzmacniania niebieskiego. Dobrze zeskanowana, bez interwencji programowej, zachowuje swoją "tendencję kolorystyczną". Oczywiście wszystko zależy od planu i zastanego światła. Co do jakości - pełna zgoda.