Galeria - na każdy temat i dla każdego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Galeria - na kazdy temat i dla kazdego
To byl Rollei IR 400 z filtrem 720nm, naswietlany pod wieczor na 12 ASA uwzgledniajac filtr.
- technik219
- -#
Ładne. Sam robię na RR 400S z IR 720, ale jako posiadacz Olympusa OM 2N nie zawracam sobie głowy przeliczaniem czułości, tylko ustawiam na pokrętle 400 ASA, nakręcam filtr i aparat sam główkuje jak naświetlać (taka cwana bestia

Lux mea lex
-
- -#
Zauważyłem że w tym Rollei IR drastycznie wzrasta ziarno kiedy prześwietlisz go podczerwienią.
Osobiście naświetlam na ASA12 mierząc zewnętrznym światłomierzem (seconic twinmate) całą scenę. Naświetlanie na cienie powodowało u mnie prześwietlenie i zdecydowanie większe ziarno.
Poniżej skany prosto z epsona V850 bez żadnych korekcji, 2400DPI.
Osobiście naświetlam na ASA12 mierząc zewnętrznym światłomierzem (seconic twinmate) całą scenę. Naświetlanie na cienie powodowało u mnie prześwietlenie i zdecydowanie większe ziarno.
Poniżej skany prosto z epsona V850 bez żadnych korekcji, 2400DPI.
Dzieki. Bede musial sprawdzic pod tym wzgledem OM-4, chociaz przy dzisiejszych cenach filmow to i 10% piechota nie chodzitechnik219 pisze: ↑27 lip 2023, 18:04 Ładne. Sam robię na RR 400S z IR 720, ale jako posiadacz Olympusa OM 2N nie zawracam sobie głowy przeliczaniem czułości, tylko ustawiam na pokrętle 400 ASA, nakręcam filtr i aparat sam główkuje jak naświetlać (taka cwana bestia ) W 90% przypadków robi to dobrze.

krzychu128 Co to znaczy przeswietlic podczerwienia? Tez naswietlam na cienie, mierzac spotem, ale nie zauwazylem takiej zaleznosci. Wedlug mnie to bardziej kwestia kombinacji wywolywacz i negatyw.
-
- -#
Mierzysz światłomierzem na cienie, a światłomierz jest skalibrowany pod spektrum widzialne, światła widzialnego może być sporo a podczerwieni brak - lub odwrotnie.
Gdy mierzyłem punktowo na cienie to prześwietlałem o 2 lub 3 działki i ziarno wzrastało.
Doszedłem do tego że mierzę całą scenę prostym światłomierzem i wychodzi najlepiej.
Naświetlam ASA12, wywołuję 22 minuty w R09 1+50. Jak Rollei Retro.
Czy wychodzi dobrze - sam oceń powyższe.
W załączniku skan bez korekcji z tej samej sceny tylko naświetlone o jedną działkę więcej. Da to się zeskanować w miarę normalnie, przy korekcjach, ale ziarno wtedy wzrasta znacząco. To samo na odbitkach.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2023, 11:54 przez krzychu128, łącznie zmieniany 3 razy.
krzychu128 Możliwe, ze faktycznie jest taka zaleznosc i pewnie tez sporo zależy od intensywności podczerwieni, która również w zalezonsci od pory dnia i roku jest rozna. Osobiscie ziarno mi nie przeszkadza, jeśli nie jest "paskudne" 

-
- -#
- technik219
- -#
Bo tak jest. Ja cały czas obrabiam RR 400S w rodinalu. Mi ziarno nie przeszkadza. Zresztą i tak jest na poziomie dawnego ORWO NP22.
Ewidentnie prześwietlone.
Lux mea lex
Stare, porzucone obiekty wojskowe w okolicy Kołobrzegu. Najlepsze jest to, że zazwyczaj te wielkie hangary są otwarte
Minolta Dynax 800si, Minolta AF 2.8/28 + orange filter, Fomapan 100@100, Kodak D-76 (1:1, 10', 20°C, 60/60x2).

Minolta Dynax 800si, Minolta AF 2.8/28 + orange filter, Fomapan 100@100, Kodak D-76 (1:1, 10', 20°C, 60/60x2).
Rogowo, między Mrzeżynem a Dźwirzynem?