Fuji podnosi ceny filmów o 30% od 1 kwietnia
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
http://www.fujifilm.com/news/n190225.ht ... Y7hbPSiSHE
Filmy kolorowe, negatywowe i pozytywowe od 1 kwietnia o 30% w górę.
Papiery kolorowe zanotują "dwucyfrowy" procentowy wzrost cen.
Można narzekać, ale praemonitus, praemunitus!
Filmy kolorowe, negatywowe i pozytywowe od 1 kwietnia o 30% w górę.
Papiery kolorowe zanotują "dwucyfrowy" procentowy wzrost cen.
Można narzekać, ale praemonitus, praemunitus!
chyba od roku sporo się o tym mówiło. tak samo jak o tym, że fuji powoli wycofuje się ze sprzedaży superii na sztuki i zostawia tylko 3-paki.
Wg mnie było to nieuniknione i nie zdziwiłbym się jakby inne filmy kolorowe od innych producentów podrożały
Wg mnie było to nieuniknione i nie zdziwiłbym się jakby inne filmy kolorowe od innych producentów podrożały
A ilu tych innych jest i co oferują?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
No tak, można się było spodziewać. Niedługo będzie to dość drogie hobby ...
Masz Kodaka. Masz CineStill. Lomo. Adox ma kolor. Rollei
Równie dobrze może to też dotknąć filmów BW.
Równie dobrze może to też dotknąć filmów BW.
Żaden z wymienionych przez Ciebie poza Kodakiem, nie jest wart wkładania do aparatu. Nie mówiąc o ich kupowaniu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
A niech sobie podnoszą ceny.Zginą od własnej broni.Nie tylko ja mam cyfrówki.Najwyżej z "zapasu" awansują na sprzęt "pierwszego rzutu".Może właśnie o to chodzi?W końcu lepiej sprzedać cyfraka a dwa tysiące ,niż rolkę kliszy za dwadzieścia złotych(kwoty przykładowe dla polskich warunków).Zawsze można "przystosować"aparat do pracy przez gwarancję i "zapewnić" nieopłacalność naprawy na rzecz zakupu nowszego,droższego modelu.
Mam nadzieję że mówisz o kolorach, bo co jak co, ale czarno-białe taki Rollei ma przyzwoite (nie szkodzi że to Agfa pod pelerynką

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
przecież to jest repack Kodaka Vision3 z usuniętym remjetem. jakieś wynalazki pokroju LOMO - mój aparat dostaje od nich wysypki i potem muszę smarować Velvią, więc się nie opłaca w ostatecznym rozrachunku

Fakt jest taki, że poza Kodakiem i Fuji nikt nie produkuje "poważnych" filmów kolorowych. Jeśli Fuji podniesie ceny o 30%, to nagle się okaże, że np. Portra 160 jest o 25% tańsza od 160NS - albo Kodak też podniesie ceny, albo Fuji zwinie się raz-dwa, tłumacząc spadkiem sprzedaży.
Może przynajmniej papier zostanie, bo przecież po dodaniu do nazwy "digital" wykorzystywany jest do robienia odbitek z cyfraków, a na to rynek chyba nie zniknie.
Z trzeciej strony, w tej chwili można kupić np. Kodaka Gold za ok. 11zł z trzypaku - tyle, z mojej pamięci, kosztowała Konica VX100 15 lat temu. Czyli tak całkiem drogo to nie jest.
Nie zginą - część filmów nawet nie odpowiada za 1% zysku firmy więc oni to trzymają raczej z sentymentu a nie biznesu. Optymalnie byłoby gdyby to kupił jakiś pasjonat i robiłt o dla przyjemności a nie biznesu:-)olowek74 pisze: ↑25 lut 2019, 22:59 A niech sobie podnoszą ceny.Zginą od własnej broni.Nie tylko ja mam cyfrówki.Najwyżej z "zapasu" awansują na sprzęt "pierwszego rzutu".Może właśnie o to chodzi?W końcu lepiej sprzedać cyfraka a dwa tysiące ,niż rolkę kliszy za dwadzieścia złotych(kwoty przykładowe dla polskich warunków).Zawsze można "przystosować"aparat do pracy przez gwarancję i "zapewnić" nieopłacalność naprawy na rzecz zakupu nowszego,droższego modelu.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
TO czy te firmy są warte uwagi czy nie to jest akurat Wasze, subiektywne zdanie. Jednak popularność tych produktów mów swoje: ludzie kupują LOMO i CineStilla w sporych ilościach co widać po prostu na po liczbie publikowanych zdjęć. Oczywiście nie są to ilości, które zagrożą Fuji i Kodakowi jednak trzeba się liczyć z tymi produktami.
I wcale nie chodzi mi żeby oceniać co jest lepsze od czego - każdy wybiera to co lubi.
I wcale nie chodzi mi żeby oceniać co jest lepsze od czego - każdy wybiera to co lubi.
Gdzie dają Golda za 11 zeta?
Konica VX 100 w kiosku kosztowała 6,50-7,00 za 24 klatki i 8.99 za 36 klatki i to pod Jasną Górą

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
A od kiedy to liczba zdjęć przekłada się na ich jakość ( i nie chodzi mi tu o poziom artystyczny)?apphex pisze: ↑26 lut 2019, 10:40 TO czy te firmy są warte uwagi czy nie to jest akurat Wasze, subiektywne zdanie. Jednak popularność tych produktów mów swoje: ludzie kupują LOMO i CineStilla w sporych ilościach co widać po prostu na po liczbie publikowanych zdjęć. Oczywiście nie są to ilości, które zagrożą Fuji i Kodakowi jednak trzeba się liczyć z tymi produktami.
Ludziska to kupują , bo to jest najtańsze.
Ale ja w cale nie poruszam tematu jakości i wartości artystycznej. Każdy ma inne preferencje i oczekiwania po prostu.jac123 pisze: ↑26 lut 2019, 12:24A od kiedy to liczba zdjęć przekłada się na ich jakość ( i nie chodzi mi tu o poziom artystyczny)?apphex pisze: ↑26 lut 2019, 10:40 TO czy te firmy są warte uwagi czy nie to jest akurat Wasze, subiektywne zdanie. Jednak popularność tych produktów mów swoje: ludzie kupują LOMO i CineStilla w sporych ilościach co widać po prostu na po liczbie publikowanych zdjęć. Oczywiście nie są to ilości, które zagrożą Fuji i Kodakowi jednak trzeba się liczyć z tymi produktami.
Ludziska to kupują , bo to jest najtańsze.
niech no powtórzę - CineStill tylko konfekcjonuje film Eastman Kodak Vision3 i usuwa z niego remjet.
Do związku między publikowaną liczbą zdjęć a wolumenem sprzedaży - to chyba nie jest przełożenie 1:1, bo w ten sposób patrząc, to najwięcej psów na świecie to ratlerki, bo je najbardziej słychać.
ja kupuję na wakacjach u Niemców:
https://www.dm.de/kodak-200-color-negat ... 80804.html 7,95 euro za 3-pak. Do zeszłego lata można było za 13,95 euro kupić 2-pak CT Precisy, ale niestety już wycofali.