Foton U1
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- technik219
- -#
Foton U1
W formie proszkowej chyba nieosiągalny. Bywa w roztworze. Ja bym go zastąpił pirosiarczynem sodu. Do dostania w sklepach winiarskich (środek konserwujący i dezynfekujący).
Lux mea lex
Foton U1
Ja robię wg receptury Agfa/ORWO Calbe-300. I działa bardzo dobrze. Wymienność pirosiarczynu sodu i pirosiarczynu potasu jest opisana w sieci, podane jest także przelicznik wagowy obu składników. Generalnie potasowy jest po prostu drogi.
Zgodnie z dokumentacją Fotonu (sprzed lat) były publikowane takie książki kucharskie to U-1
Kwaśny siarczyn sodowy - 20g
Tiosiarczan sodowy krystaliczny - 200g
Skład na litr roztworu do papieru, albo 0,75 litra do filmów.
A w ogóle najlepiej jest kupić koncentrat do C-41 od Fuji. Znika wiele problemów związanych z kwaśnym utrwalaczem
Od brudnych butelek zaczynając, na eksplozjach w emulsji w przypadku niektórych filmów i wywoływaczy kończąc
Kwaśny siarczyn sodowy - 20g
Tiosiarczan sodowy krystaliczny - 200g
Skład na litr roztworu do papieru, albo 0,75 litra do filmów.
A w ogóle najlepiej jest kupić koncentrat do C-41 od Fuji. Znika wiele problemów związanych z kwaśnym utrwalaczem
Od brudnych butelek zaczynając, na eksplozjach w emulsji w przypadku niektórych filmów i wywoływaczy kończąc
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Foton U1
Z tymi eksplozjami to o co chodzi ? Pierwszy raz słyszę o tym zjawisku. Z góry dziękuję za porcję nowej wiedzy.
Fan Pentax'a.
Foton U1
Prawdopodobnie chodzi o ew. gwałtowną reakcję kwaśnego utrwalacza z resztami zasadowego wywoływacza.
Moim zdaniem taka reakcja jest mało prawdopodobna - wszak wywoływacz to nie mocna zasada, a utrwalacz to nie mocny kwas. Poza tym te dwie kąpiele separuje kąpiel w przerywaczu lub wodzie, co powoduje, że resztki wywoływacza ulegają rozcieńczeniu do śladowych stężeń.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Foton U1
Foton podaje poniższy przepis na U1 conajmniej trzykrotnie, w latach 1960, 1967, 1972:
Woda - 1 l (film), 1,25 l (papiery)
Tiosiarczan sodowy - 250 g
Kwaśny siarczyn sodowy - 25 g
Z kolei Polska Norma określająca charakterystykę U1 z roku 1986 podaje następujące proporcje:
Woda - 1 l
Tiosiarczan sodowy - 230 g
Pirosiarczyn sodowy - 27 g
Ja zaś podałem dokładny skład i proporcje utrwalacza Fomafix P (U1), jaki jest dostępny obecnie w handlu.
Wszystkie z powyższych są wariacjami Agfa 300 dedykowanego papierom, którego proporcje podał J.A. w cytacie powyżej. Do filmów był Agfa 301.
Każda z wersji będzie działać równie dobrze.
Foton U1
Tak se to nazwałem, sam nie doświadczyłem, ale kiedyś było na Korexie i zdaje się można też znaleźć na innych forach. W przypadku niektórych filmów i wywoływaczy, oraz słabego płukania międzykąpielowego, kontakt utrwalacza kwaśnego z nasiąkniętą wywoływaczem emulsją powoduje silną reakcję egzotermiczną i wyrywanie fragmentów emulsji.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150