Powyższy cytat nie jest z wypowiedzi technika219, a mojej, to gwoli prawdy. Humberland rzucił trochę światła na historię Fotonu, przedstawiając powody sprzedaży czy też przejęcia przez Fomę. Krótko i do rzeczy.humberland pisze: ↑20 paź 2019, 08:42 technik219 pisze: ↑
19 paź 2019, 11:39
Swoja drogą w którym roku Czesi kupili Bydgoski Foton, w którym roku skończył swój żywot i co produkował po sprzedaży? Po co Czesi kupili Foton, to czort wie, czy zarobili na tym, podobnie nie wiadomo. Kupili bo był na sprzedaż, to był rok 1997.
Tak, Foton S.A. w Bydgoszczy został zakupiony przez Fomę w 1997 roku. Czesi byli zainteresowani przejęciem polskiego zakładu już w 1994 roku. Wg. słów Lesława Bilińskiego, ówczesnego dyrektora Fotonu, powodem dla którego Foma przejęła 90% akcji bydgoskiego zakładu był fakt, iż Foton importował z Czech w kredycie handlowym duże ilości materiałów fotograficznych do konfekcjonowania. Wygenerowanego długu nie był w stanie spłacić i tak oto Foma weszła w posiadanie Fotonu.
Foton S.A. Bydgoszcz a sprawa polska
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Foton S.A. Bydgosz - prośba o identyfikację filmu
- technik219
- -#
No dobrze, Panowie, w pewnych kwestiach szczegółowych są między nami rozbieżności. Ale jaka to różnica w którym roku to, w którym tamto? Mi chodziło o pewne procesy, tendencje. Żaden z Was nie zanegował ojej podstawowej i wiodącej tezy, że ani warszawski, ani bydgoski Foton nie miały szans wyjścia na prostą, wyjścia ze stanu postępującej upadłości. To tak jakbyśmy byli zgodni co do tego, że spłonął dom i ludzie zostali bez dachu nad głową a spierali się o to czy stało się tak na skutek nieszczelnego komina czy niedopałka papierosa porzuconego przez kogoś z ekipy remontującej dach. W obu przypadkach przyczyną było niedbalstwo i zły stan techniczny.
I w takiej samej kondycji były oba zakłady - niedoinwestowane, sypiące się, bez koncepcji dalszego istnienia, bez szans na przetrwanie.
Po co kruszyć kopie o detale? Nie miało szans wyjścia na prostą to upadło. I się nie podniesie. I wszystko w tym temacie.
A przykład z Koreańczykami w FSO jest celowo anegdotyczny i nie należy go traktować dosłownie. Obrazuje pewną właściwą nam cechę bylejakości - zrobić aby zrobić, zarobić i się nie narobić
Co potem daje skutki jak wyżej.
I w takiej samej kondycji były oba zakłady - niedoinwestowane, sypiące się, bez koncepcji dalszego istnienia, bez szans na przetrwanie.
Po co kruszyć kopie o detale? Nie miało szans wyjścia na prostą to upadło. I się nie podniesie. I wszystko w tym temacie.
A przykład z Koreańczykami w FSO jest celowo anegdotyczny i nie należy go traktować dosłownie. Obrazuje pewną właściwą nam cechę bylejakości - zrobić aby zrobić, zarobić i się nie narobić

Lux mea lex
W czyim imieniu się wypowiadasz? Przepracowałem zawodowo 32 lata (od FSO po własną spółkę) i nigdy tak nie działałem, ani ja, ani moi współpracownicy. Owszem, część klasy pracowniczej zachowuje się tak, jak piszesz. W każdym kraju tak jest, a w Polsce być może jest to częstszy przypadek. Przyczyną jest bagaż pochodzący z ustroju szczęśliwie minionego i dzikiego kapitalizmu, który go zastąpił. Mam nadzieję, że to z upływem czasu zmieni się na lepsze, czytaj znormalnieje. Tak myślę i nie zgadzam się na generalizowanie w formułowaniu takich, jak Twoja, tez.technik219 pisze: ↑20 paź 2019, 10:42 Obrazuje pewną właściwą nam cechę bylejakości - zrobić aby zrobić, zarobić i się nie narobić
PS. Prawdą jest, że są całe grupy zawodowe, które są w znacznym stopniu zdemoralizowane, ale to już inne zagadnienie.
Taaaaaaaaaaaaaaaak! 3XP:
Politycy, policja i prorocy (prokuratura)

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
bez koncepcj, tu się zgodzę, ale czy bez szans to kwestia gdybania, by by było gdyby śp. Lepperowi udało się to za co dał gardło.technik219 pisze: ↑20 paź 2019, 10:42 I w takiej samej kondycji były oba zakłady - niedoinwestowane, sypiące się, bez koncepcji dalszego istnienia, bez szans na przetrwanie
uwierz mi, ta cecha nie jest dominująca i bez obrazy, ale jeżeli już to cecha stołeczna.technik219 pisze: ↑20 paź 2019, 10:42 Obrazuje pewną właściwą nam cechę bylejakości - zrobić aby zrobić, zarobić i się nie narobić Co potem daje skutki jak wyżej.
Zawodowo mam do czynienia z przemysłem. Często bywam w różnych firmach w całej Polsce. Uwierz mi tak wysoko nos z jednoczesnym nieudacznictwem jest tylko w stolicy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
A ileż to przemysłu masz w Warszawie? Twoja uwaga z nosem pasuje do tej rzeszy korpoludków, których w takiej ilości na km2 nie ma, poza Warszawą, nigdzie indziej. Konformizm i totalny brak samokrytycyzmu, tym większe, im młodszy osobnik, często absolwent wyższej szkoły lansu i fajansu. Taki co to nie wie, że nie wie.
Nieładnie tak obgadywać bliźnich, no nie ładnie i już 

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
wystarczy energetyka cieplna i wodociągi.aka pisze: ↑20 paź 2019, 18:15A ileż to przemysłu masz w Warszawie? Twoja uwaga z nosem pasuje do tej rzeszy korpoludków, których w takiej ilości na km2 nie ma, poza Warszawą, nigdzie indziej. Konformizm i totalny brak samokrytycyzmu, tym większe, im młodszy osobnik, często absolwent wyższej szkoły lansu i fajansu. Taki co to nie wie, że nie wie.
Porównuję ludzi tam pracujących do tych z Orlenu, Lotosu, PGNiG i wielu innych dziedzin w całej Polsce.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Hmm.. Coś w tym jest ;)
No tak, zarówno energetyka cieplna i wodociągi to historycznie "biznes" samorządowy, obciążony partyjniactwem, którego skutki pozostają nawet jeśli przejmuje je inwestor zagraniczny, zresztą często też samorządowy. Dodałbym jeszcze dystrybucję energii elektrycznej i komunikację miejską. Krótko mówiąc to są monopoliści, przechowalnie dla działaczy różnej proweniencji, działający w warunkach braku ożywczego impulsu rynkowego (konkurencja!). A jak działają to przypadek warszawskiej oczyszczalni "Czajka" lub kontrakt na tramwaje z Hyundajem. W takich firmach proces rekrutacyjny trwa długo, a wygrywa ten co miał wygrać. Tak, że tego...
Ostatnio zmieniony 20 paź 2019, 20:02 przez aka, łącznie zmieniany 1 raz.
- technik219
- -#
aka pisze: ↑20 paź 2019, 13:13 Przepracowałem zawodowo 32 lata (od FSO po własną spółkę) i nigdy tak nie działałem, ani ja, ani moi współpracownicy. Owszem, część klasy pracowniczej zachowuje się tak, jak piszesz. W każdym kraju tak jest, a w Polsce być może jest to częstszy przypadek. Przyczyną jest bagaż pochodzący z ustroju szczęśliwie minionego i dzikiego kapitalizmu, który go zastąpił. Mam nadzieję, że to z upływem czasu zmieni się na lepsze, czytaj znormalnieje. Tak myślę i nie zgadzam się na generalizowanie w formułowaniu takich, jak Twoja, tez.
PS. Prawdą jest, że są całe grupy zawodowe, które są w znacznym stopniu zdemoralizowane, ale to już inne zagadnienie.
Dzięki

Łańcuch jest tak mocny jak najsłabsze jego ogniwo.
Pracowałeś w FSO. Więc na pewno pamiętasz te liczne rzesze chłopo-robotników dojeżdżając do FSO z okolicznych wsi. Jak wysokie mieli kwalifikacje?
Co masz na myśli? O Lepperze mam dosyć pozytywne zdanie - to był człowiek prostolinijny i z tego względu nie nadawał się do polityki, ale na trybuna ludowego. Nie kojarzę jego działań na polu gospodarki.
Lux mea lex
Nie rozśmieszaj mnie. Co niby potwierdziłem? Piszesz "Obrazuje pewną właściwą nam cechę bylejakości - zrobić aby zrobić, zarobić i się nie narobić", no może jest to cecha, która Ciebie charakteryzuje, wszak piszesz "nam", czyli jakieś grupie, której czujesz się członkiem?. Z całą pewnością nie można tego powiedzieć o wszystkich naszych obywatelach. Tak, w czasach minionych do Warszawy dojeżdżali ludzie z okolicznych miast i wsi, podobnie jak dzisiaj (np. w pewnym warszawskim szpitalu znakomita większość pielęgniarek dojeżdża szpitalnym transportem z poza Warszawy), a przysłowiowy chłopo-robotnik to w straży przemysłowej odsypiał orkę, a nie na stanowisku wymagającym kwalifikacji.technik219 pisze: ↑20 paź 2019, 20:00 DziękiZaprzeczając potwierdziłeś
Łańcuch jest tak mocny jak najsłabsze jego ogniwo.
Pracowałeś w FSO. Więc na pewno pamiętasz te liczne rzesze chłopo-robotników dojeżdżając do FSO z okolicznych wsi. Jak wysokie mieli kwalifikacje?
Jak to co? To 1XP: Prawda

Zresztą mowa była o bliźnich, skąd trzeba wyłączyć inne gatunki zwierząt...my wilki tak mamy, jak orły latamy samotnie

https://www.youtube.com/watch?v=mjF1rmSV1dM
A po drugie mogła to być parodia Twych słów przez rozszerzenie, tudzież przez skojarzenie - a jaka jest Prawda sam wybierz...Kiedy się narodziłam, ziarno zostało zasiane
Nie będę posłuszna, moje życie jest moją własnością
Walcz z tymi, którzy chcą cię zniewolić
Wyeksponowane kłamstwa które mnie rozwścieczają
Nie wierzę w niebo. Nie wierzę w piekło.
Nigdy nie dołączyłam do stada. Nie mogłam się dostosować.
Niewolnik i pan - to nie dla mnie.
Wybrałam własną ścieżkę, wyzwoliłam się!
A zresztą to Orwell'a nie czytałeś?

PS: dodam jeszcze że poszedłbym jeszcze dalej i socjalizm demokratyczny ewoluowałbym w anarchię socjalną - acz ten ostatni stwór zrodził się tylko w mej głowie kilkadziesiąt lat temu jako utopia i jakoś nikt nie chce go nawet zdefiniować, a mnie się nie chce, bo ja mam jak to mówią w pewnych kręgach na literkę w.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2019, 20:47 przez 4Rider, łącznie zmieniany 2 razy.
- technik219
- -#
Tak. Mimo wszystko czuję się "członkiem" tego narodu, który zamieszkuje obecnie tereny pomiędzy Bugiem a Odrą. A potwierdziłeś istotnie, tyle, że ja dodałem pewną uwagę, którą przeoczyłeś lub nie zrozumiałeś jej związku z pierwszą częścią wypowiedzi. Tę o łańcuchu.
Jesteś tego pewny? FSO miało chyba najbardziej rozbudowaną straż przemysłową w tej części Europy

Lux mea lex