fotografowanie nocą
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
fotografowanie nocą
witam
pytanie takie jak w opisie
jak fotografować nocą kiedy wskazania światłomierza są marne
jakie filmy jakie czasy
jak sobie z tym poradzić
????
pytanie takie jak w opisie
jak fotografować nocą kiedy wskazania światłomierza są marne
jakie filmy jakie czasy
jak sobie z tym poradzić
????
- morotegari
- -#
jeśli już zaistniał taki temat i pojawiła się informacja o wzięciu poprawki z tytułu efektu Schwarzschilda, to mam pytanie. otóż zakupiłem światłomierz Swierdłowsk-4 i przy zakupie sprzedawca zapytał mnie na jakich filmach robię zdjęcia kolor czy cz-b, odrzekłem, że cz-b, to powiedział, że nastawić na światłomierzu połowę czułości filmu i nieco go prześwietlić dla korekty. Prawdą jest to, że filmy cz-b powinno się tak traktować?
pozdrawiam
pozdrawiam
o efekcie Schwarzschilda: viewtopic.php?t=2077&highlight=schwarzschilda
a co do nocnej fotografii jako takiej, to zamiast kupować superwypasiony sprzęt do mierzenia światła, możesz też zaopatrzyć się w tabelki, dzięki którym dobierzesz odpowiednio parametry naświetlania. bardziej skomplikowaną i nietanią w sumie, jest kręcioła czarnego kota http://www.blackcatphotoproducts.com/light_code.html
a co do nocnej fotografii jako takiej, to zamiast kupować superwypasiony sprzęt do mierzenia światła, możesz też zaopatrzyć się w tabelki, dzięki którym dobierzesz odpowiednio parametry naświetlania. bardziej skomplikowaną i nietanią w sumie, jest kręcioła czarnego kota http://www.blackcatphotoproducts.com/light_code.html
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
hmmm.... tego nie wiem. osobiście nie używałem, choć sprawdzałem w wersji on-line co toto potrafi. a potrafi prawidłowo wskazać poprawną ekspozycję. http://www.blackcatphotoproducts.com/bcat_decoder.htmlyogeeboo pisze:A czy stosując tabele ULC trzeba zwiększać czas na efekt Schwarzschilda, czy jest on już uwzglądniony w tabeli?
zasadniczo z książeczki dołączonej do urządzenia http://www.blackcatphotoproducts.com/images/ulc.pdf wybierasz scenę oraz literę jej odpowiadającą, ustawiasz czułość filmu vis-a-vis tej litery, w okienku na dole odczytujesz ekspozycję. myślę, że owo urządzonko można samemu zrobić, wszak to tylko cztery kawałki tektury.praktis pisze:co to jest za kręciola i z czym się to je?
nic dziwnego. pewnie mierzy minimalną ekspozycję na poziomie 4EV dla 100ASA, to dość dużo. mój sekonic L-358 mierzy do -2EV dla 100ASA, a i to czasem za mało jest. swierdłowsk 4 jeśli wierzyć danym technicznym mierzy od 0EV.praktis pisze:o nocne fotografie pytam bo mój światłomież ma dziwne objawy
w dzień niby wskazania są zgodne z tymi z aparatu a nocą pomiar jest praktycznie zerowy
lepiej padające, jeśli ma się taką możliwość. ale kiedy miałem swierdłowska mierzyłem odbite, przeliczając ekspozycję na czuja. teraz używając sekonica mierzę padające i tylko wprowadzam korekcję na wypadek pana spod czarnego szyldu.praktis pisze:jak mieżyć nocą padające czy odbite?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, 20:47 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Co prawda Swierdłowsk jest w miarę dokładny, ale z tego wynikałoby że sprzedawca zasugerował Ci wzięcie drobnej poprawki, bo światłomierz myli się o 1 EV. Przy kolorowych filmach (te są dość tolerancyjne na błędy naświetlania) nie ma takiej różnicy, przy filmie czarno/białym może być już coś widać.Saradok pisze:przy zakupie sprzedawca zapytał mnie na jakich filmach robię zdjęcia kolor czy cz-b, odrzekłem, że cz-b, to powiedział, że nastawić na światłomierzu połowę czułości filmu i nieco go prześwietlić dla korekty. Prawdą jest to, że filmy cz-b powinno się tak traktować?
(Zgaduję, ale na to mi to wygląda)
Co do fotografii nocnej: W moim przypadku sprawdza się Leningrad 6 CdS. Przy świetle dziennym na jeden z czujników wsuwam mleczną osłonę (wtedy też myli się o 1EV i wystarczy domknąć przesłonę o 1 wartość), w nocy/przy świetle sztucznym szybka wędruje na bok i mierzę 2 sensorami. Jest w miarę dokładnie, na kolorowych negatywach wychodzi w miarę przyzwoicie.
Co do robienia zdjęć w nocy na negatywach czarno/białych: przed założeniem negatywu radziłbym zapoznać się z tabelkami dostarczonymi przez producenta. Np Kodak podaje o ile trzeba wydłużyć czas, z reguły koryguję o 1-2 DINy w przypadku materiałów panchromatycznych i jest dobrze.
A niech mnie TSS pokąsa!
leningrad ma jeden czujnik, jak wzystkie swiatłomierze,rayman pisze:Co do fotografii nocnej: W moim przypadku sprawdza się Leningrad 6 CdS. Przy świetle dziennym na jeden z czujników wsuwam mleczną osłonę (wtedy też myli się o 1EV i wystarczy domknąć przesłonę o 1 wartość), w nocy/przy świetle sztucznym szybka wędruje na bok i mierzę 2 sensorami. Jest w miarę dokładnie, na kolorowych negatywach wychodzi w miarę przyzwoicie.
srodkowe okienko jesli mozna o tak nazwac to peryskop który konczy sie na srodku tarczy wizjerem.
z ta czułoscią czarnobiłych filmów to tez pojechałes po bandzie. nie wiem jak kolor, ale pierwsze czarnobiałe naswietlałem jaską mając nieprawidłową baterię w swiatłomierzu i wyszły dobre.
co do Twojej korekty w leningradzie, to o ile pamietam, powinien byc zasilany bateria 1.33, ale pewnosci nie mam, swiatłomierz nabyłem z ciekawosci, miałem juz swierdłowska a teraz ich nie uzywam, mam minolte która miery do -2 ev z tego co kojarzę, nocnej fotografi na razie nie uprawiam
Mój błąd.Malfas pisze:leningrad ma jeden czujnik, jak wzystkie swiatłomierze,
Czyżby?Malfas pisze:z ta czułoscią czarnobiłych filmów to tez pojechałes po bandzie
Kodak (przy Tri-Xie lub T-Maxie) zaleca wydłużenie czasu o 1/3 EV (1 DIN) przy 1 sekundzie ekspozycji, przy 10 już 1/2. Nocą przecież nie pstrykasz już raczej na ułamkach tylko pełnych sekundach i poprawka byłaby wskazana. Nie wiem też jaką miałeś baterię, ale śmiem twierdzić że Yashica to nie to samo co Leningrad. Poza tym lepiej zrobić od razu poprawnie, bo z tego co pamiętam nie zawsze udawało mi się wszystko zrobić dobrze na Superpanie 200 gdy mierzyłem Leningradem. Zależy na czym pstrykasz (np Fomapan czy Delta), w czym wywołujesz (np D-76 czy Rodinal). Klisze są różne, wywoływacze też.
1.35, ale po kalibracji monetą i wysunięciu mlecznej szybki myli się o 1 EV :)Malfas pisze:co do Twojej korekty w leningradzie, to o ile pamietam, powinien byc zasilany bateria 1.33
A niech mnie TSS pokąsa!