Forsowanie Tri-x`a w Tetenalu Ultrafin Liquid

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

micopat
-#
Kontakt:

Forsowanie Tri-x`a w Tetenalu Ultrafin Liquid

Post autor: micopat »

Na początek chciałbym się przywitać bo jestem nowym forumowiczem "Korexu". Tak więc witam wszystkich pasjonatów fotografii analogowej :-)

Chciałbym też Wam zadać 2 pytania:

1. Od jakiegoś czasu używam Tetenalu Ultrafin Liquid - zgodnie z zaleceniem producenta w proporcji 1+20 i 12 min. Chciałbym jednak spróbować sforsować Trix-a używając właśnie Ultrafinu Liquid. Czy macie jakieś doświadczenia na tym polu? Czy Ultrafin Liquid nada się do takiego zabiegu? Chętnie zobaczę też efekty końcowe w postaci np. linku do zdjęć.

2. Jeśli ktoś z Was używa Tetenalu Ultrafin Liquid jakim spobem wywołujecie Tri-xa? Macie jakieś ciekawe patenty? Ja Trixa wywołuję zazwyczaj w stężeniu 1+20 przez 12 min, uprzednio namaczając negatyw w czystej wodzie przez 3 minuty. Przez pierwsze 30 sek wołania robię inwersję, następnie po 1,30 min robię 3 fikołki i potem po 2,30 i tak do końca. Wywołałem raz w powyższym wywoływaczu Trixa przez 20 min podobnym sposobem "fikołkowania", ale był jak dla mnie zbyt kontrastowy. Zdecydowanie wolę oglądać typowe trix`owskie szarości które są rewelacyjne.

Z góry dzięki i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ