FOMAPAN 200 - wznowiona produkcja

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

skytruck
-#

FOMAPAN 200 - wznowiona produkcja

Post autor: skytruck »

Czy ktoś z Was próbował nowego Fomapana 200?
Dane (data sheet) ze strony Fomy datowane są na maj 2010 (dane dla Fomapana 100 i Fomapana 400 opublikowano w kwietniu tego roku)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2011, 13:52 przez skytruck, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Re: FOMAPAN 200 - wznowiona produkcja

Post autor: przemur »

skytruck pisze:Czy ktoś z Was próbował nowego Fomapana 200?
Dane (data sheet) ze strony Fomy datowane są na maj 2010 (dane dla Fomapana 100 i Fomapana 400 opublikowano w kwietniu tego roku)
Ja zrobiłem jedną rolkę nowej 200-tki. Nie zauważyłem żadnych róznic, co nie znaczy że ich napewno nie ma ;-)

Tak czy inaczej, Foma 200 to jeden z moich ulubionych materiałów, zwłaszcza w małym obrazku. Kiedyś czytałem dyskusję o tym że emulsja jest technologicznie gdzieś w połowie drogi między tymi klasycznymi a tymi z kryształkami T. Niektórzy lubią ją moczyć w Rodinalu, ale dla mnie boska kombinacja to DD-X i naświetlanie filmu na ISO 160. Pewno w innych solventowych wywoływaczach będzie podobnie.
timor
-#

Post autor: timor »

Dobrze słyszeć, bo już idzie do mnie partia setki i dwusetki. Widzę, że bardzo wiele osob radzi zaniżanie czułości dwuetki do 160-ciu.
skytruck
-#

Post autor: skytruck »

timor pisze:Dobrze słyszeć, bo już idzie do mnie partia setki i dwusetki. Widzę, że bardzo wiele osob radzi zaniżanie czułości dwuetki do 160-ciu.
Ta czułośc wynika nawet z data sheet
szoszon
-#

Post autor: szoszon »

Tu jest dyskusja na ten temat:
Flickr
timor
-#

Post autor: timor »

Ta dyskusja na Flickrze nie jest ciekawa za bardzo. Tym bardziej, że kupiłem Arista Edu. F...k.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

przemur pisze:Kiedyś czytałem dyskusję o tym że emulsja jest technologicznie gdzieś w połowie drogi między tymi klasycznymi a tymi z kryształkami T.
To zdanie mocno mnie zaciekawiło. :?:
Że niby jak ma to działać?
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

J.A. pisze:
przemur pisze:Kiedyś czytałem dyskusję o tym że emulsja jest technologicznie gdzieś w połowie drogi między tymi klasycznymi a tymi z kryształkami T.
To zdanie mocno mnie zaciekawiło. :?:
Że niby jak ma to działać?
http://www.flickr.com/groups/foma/discu ... 068522209/
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

timor pisze:Ta dyskusja na Flickrze nie jest ciekawa za bardzo. Tym bardziej, że kupiłem Arista Edu. F...k.
Hmmm, akurat ta rolka nowej 200-tki która wywołałem była formatu 120... nie zauważyłem jakichś rys...

Za to jak kiedyś nie zauważyłem że kasetka do której ładowałem ze szpuli Fomę 200 (starszą wersję) ma uszkodzony jeden brzeg - to film miał bardzo dużo rys. Myślę że jest po prostu bardziej wrażliwy niż przeciętny negatyw - ale do ADOX-ów to mu jeszcze brakuje ;-)

Zresztą wiecie jak to jest z internetowymi dyskusjami - małe problemu lubią być rozdmuchane. Ja bym się nie przejmował i strzelał zdjęcia. :)

Apropo - dla mnie kolejna zaleta filmów Fomy to że bez problemów leżą płasko.
ODPOWIEDZ