Fomapan 100
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Fomapan 100
Zapodziało mi się opakowanie z filmów Fomapan 100 i 400.
Może ktoś napisać w jakim procesie te filmy wywoływać?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
to bardziej przepis niż proces?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 21:49 przez MarcinD, łącznie zmieniany 4 razy.
Re: Fomapan 100
może to pomoże:ModusOperandi pisze:Zapodziało mi się opakowanie z filmów Fomapan 100 i 400.
http://www.digitaltruth.com/devchart.ph ... mdc=Search
Osobiście polecam Rodinal 1+50
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 21:49 przez Big_Lynx, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja W27 Excel
6 minut, mieszanie przez 1-szą minutę, później 3 przewrotki (10 sek) co minutę. Temperatura 20 stopni (Celsjusza).

6 minut, mieszanie przez 1-szą minutę, później 3 przewrotki (10 sek) co minutę. Temperatura 20 stopni (Celsjusza).
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 22:21 przez skytruck, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
A ja polecam Tetenal ULTRAFIN 1+20 czasy na Digitaltruth
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, 02:10 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
ju_87
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
C41? wydaje mi się, że FOMA nie robi filmów kolorowych: http://www.fomafoto.com/ModusOperandi pisze:Dzięki za tak liczne odpowiedzi i polecenia. Film został oddany do wywołania i cały czas wydawało mi się, że może być wołany w C41, ale po zgubieniu kartonika - trzeba było się upewnić...
- technik219
- -#
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Wyszło nie najlepiej - skan na biurowym canonie - dalej wykadrowanie, odwrócenie koloru, podciągnięcie kontrastu i to tyle...
Następne filmy będą lepsze - zamierzam skanować na lampie 100 watowej przy użyciu A700 i makro Sony SAL 50M28 (50mm f/2.8)
Trzeba sobie jakoś radzić...
Następne filmy będą lepsze - zamierzam skanować na lampie 100 watowej przy użyciu A700 i makro Sony SAL 50M28 (50mm f/2.8)
Trzeba sobie jakoś radzić...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Lepiej odbijać i dopiero skanować 

Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Hej koleżanki i koledzy! (jestem nowy to się witam)
Podczepiam się pod stary temat bo potrzebuję wskazówki odnośnie wołanie Fomapan 100. Jestem nowicjuszem ale wołałem już np. F50+ czy HP5+ i ustrzegłem się pomyłek. Wyszło tak jak powinno.
Natomiast co do fomy 100 się zastanawiam. Mam przygotowany Tetenal Ultrafin liquid 1+10.
Pomożecie mi znaleźć czasy wołania?
Ja znalazłem tylko dla 1+20.
Jeśli trzeba robić w tym drugim to też powiedzcie jak chłopu. :)
A jak się da w 1+10 to cenna mi będzie pomoc. ;)
Podczepiam się pod stary temat bo potrzebuję wskazówki odnośnie wołanie Fomapan 100. Jestem nowicjuszem ale wołałem już np. F50+ czy HP5+ i ustrzegłem się pomyłek. Wyszło tak jak powinno.
Natomiast co do fomy 100 się zastanawiam. Mam przygotowany Tetenal Ultrafin liquid 1+10.
Pomożecie mi znaleźć czasy wołania?
Ja znalazłem tylko dla 1+20.
Jeśli trzeba robić w tym drugim to też powiedzcie jak chłopu. :)
A jak się da w 1+10 to cenna mi będzie pomoc. ;)
Na flickr.com są zdjęcia wołane w tej kombinacji przez 8 minut. Jest ich jednak kilka i też na sztywno nie można im ufać (po skanowaniu nie wiadomo ile obróbki było). Nie lepiej zaopatrzyć się w bardziej "uniwersalny" wywoływacz? Np. D-76 lub jeśli mało byś używał to rodinal? Zazwyczaj wołam w xtolu ale pewniej mi się woła np. ORWO albo Shanghaie właśnie w takich 'uniwersalach' :)
Magazynuję wiedzę i filmy
- technik219
- -#
"Nie wyszło szczególnie dobrze", to znaczy jakie masz zastrzeżenia? Dobrze/niedobrze to ocena subiektywna. Co Ci nie pasuje? Ziarno? Kontrast? Wyrobienie szczegółów w światłach/cieniach? Rozdzielczość? Krycie za mocne/za słabe? W jakim czasie wywołujesz? W jakiej temperaturze? Jak poruszasz? Jak odpowiesz na te pytania, powiem Ci jak wołać i w czym. Dziwne, że zniechęcasz się po wywołaniu jednej rolki.