Po dłuższej przerwie naświetliłem rolkę Fomy100 a dziś wywołałem ją w APH09 w rozcieńczeniu 1+40 ( 9:30min), później utrwaliłem w ilford rapid fixer ( 7min), wypłukałem nawilżyłem a po tym wszystkim lekko się zdziwiłem wyciągając film z koreksu. negatyw jest zabarwiony na niebiesko z dodatkiem zieleni. maska się źle wypłukała. ale dlaczego?
"na oko" negatyw wygląda na dobrze naświetlony i równie dobrze wywołany.. tylko ten kolor
W trakcie płukania powinno zejść to niebieskie. Miałem podobny problem z ORWO NP 55 - wychodziła "maska" brunatna. Czego nie robiłem, żeby się jej pozbyć? Aż skończył mi się utrwalacz szybki i utrwaliłem w zwykłym U-1. Filmy w nim utrwalone zrobiły się czyściutkie i przeźroczyste. Może w Twoim przypadku filmom nie odpowiada jakiś składnik utrwalacza?
technik219 pisze:W trakcie płukania powinno zejść to niebieskie. Miałem podobny problem z ORWO NP 55 - wychodziła "maska" brunatna. Czego nie robiłem, żeby się jej pozbyć? Aż skończył mi się utrwalacz szybki i utrwaliłem w zwykłym U-1. Filmy w nim utrwalone zrobiły się czyściutkie i przeźroczyste. Może w Twoim przypadku filmom nie odpowiada jakiś składnik utrwalacza?
generalnie wszystko odbyło się wg "procedur". przecież nie tylko Foma ma maskę i o ile bardzo skutecznie pozbywam się jej z TMaxów ( przed Fomą wołałem TMaxa 400 w D23 i wyszedł czysty, bez choćby śladu różu) o tyle Foma mnie zaskoczyła.
technik219 pisze:... Miałem podobny problem z ORWO NP 55 - wychodziła "maska" brunatna. Czego nie robiłem, żeby się jej pozbyć? Aż skończył mi się utrwalacz szybki i utrwaliłem w zwykłym U-1. Filmy w nim utrwalone zrobiły się czyściutkie i przeźroczyste. Może w Twoim przypadku filmom nie odpowiada jakiś składnik utrwalacza?
Właśnie wywołałem fomapana 100 w superfiksie i wyszła mi ciemnobrunatna maska, a zdjęcia są ledwo widoczne. Naświetlone i wywołane na pewno dobrze.
Czyli rozumiem że to kwestia tego superfiksa?
to znaczy, że film nie jest utrwalony. szybko wrzuć do świeżego utrwalacza, inaczej będzie karbidojpa!
6 minut normalnie + przedłużyłem o kolejne 6 jak to zobaczyłem (żadnej zmiany), podczas gdy na na testowym pasku innej kliszy schodzi maska po 30s, więc nie w tym rzecz...
6 minut normalnie + przedłużyłem o kolejne 6 jak to zobaczyłem (żadnej zmiany), podczas gdy na na testowym pasku innej kliszy schodzi maska po 30s, więc nie w tym rzecz...
Może to ten superfix istotnie? Jak masz siarczyn sodu, to sypnij łychę stołową na około litr wody, niech się rozpuści i wymocz w tym ten film. Na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc.
technik219 pisze:... Miałem podobny problem z ORWO NP 55 - wychodziła "maska" brunatna. Czego nie robiłem, żeby się jej pozbyć? Aż skończył mi się utrwalacz szybki i utrwaliłem w zwykłym U-1. Filmy w nim utrwalone zrobiły się czyściutkie i przeźroczyste. Może w Twoim przypadku filmom nie odpowiada jakiś składnik utrwalacza?
Właśnie wywołałem fomapana 100 w superfiksie i wyszła mi ciemnobrunatna maska, a zdjęcia są ledwo widoczne. Naświetlone i wywołane na pewno dobrze.
Wywołałeś w Superfixie Tetenala ?
Jeśli tak to cud .
Bo to jest utrwalacz a nie wywoływacz.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2011, 17:23 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
Wywołałeś w Superfixie Tetenala ?
Oj Jeśli tak, to ciekawe, że cokolwiek jest widoczne. Ale w sumie jak się wymoczy w Wiśle, to też podobno trochę widać
hmm.... ja przerobiłem 60 metrów fomy i czasem jak robiłem "wstępne namaczanie" to wychodziła normalnie bez maski a tak na niebiesko, utrwalacz miałem zawsze ten sam, więc może tutaj trop prowadzi w tę stronę ....
Też przerobiłem trochę Fomy ale w średnim formacie z wstepnym płukaniem
i sadze że podłoże celuloidowe na które jest naniesiona emulsja światłoczuła jest niebieskawego zabarwienia,i chyba raczej sie nie wypłucze.
j/w. można się pokusić o odcięcie w ciemni, podczas zakładania fomy 120, kawałka filmu i wrzucenie go do superświeżego utrwalacza. tak potraktowany nie wywołany negatyw odbarwia się do cna, dzięki czemu możemy się przekonać jakie jest naprawdę podłoże.
pzdr!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore