Witam wszystkich Forumowiczów
Pytanie kieruję do użytkowników dość niedawno wypuszczonego na rynek papieru fomrabrom 113 ( w moim przypadku batch: 006950/10) Papier nie daje się wywołać żadnym z wywoływaczy. Probowałem już ID-78 (1+2, 1+3) oraz Dektol (1+2). czasy naświetlania nawet do 180 sek. podczas gdy inne papiery (111, 112, 115) wywoływały się bdb w powyższych wywojkach ten ani drgnie Co ciekawe testy na zaświetlenie pokazują że papier jest światłoczuły, czy ktoś zmagał się z podobnym problemem?
czortownik pisze: Jest to ślad po wywoływaczu i wystawieniu papieru na światło dzienne
Czyli:
1. Reaguje na światło dzienne,
2. reaguje na wywoływacz.
Nie reaguje na wywoływacz jeśli jest naświetlany przez powiększalnik. Domniemywam zatem, że coś nie tak z żarówką powiększalnika. Czy nie masz przypadkiem żarski LED-owej typu ciepłego? Już jakiś czas temu Koledzy wypraktykowali, że do powiększalników nadają się tylko żarówki "zimne".
A może zapomniałeś wyjąć filtra z szufladki?
Gwoli ścisłości: nieprawidłowości zauważyłem przy przygotowywaniu odbitek pod bromolej i tak w tym samym wywolywaczu ID78 wywoływalem: fomabrom 123, fomabrom 111 variant, 112 variant, fomabrom 111N, 1112C, 115N no i tą 113 wszystkie papiery wywołały się pięknie jedynie ta 113 niebardzo. Wywolywacz na pewno nie wyczerpany gdyż roztwór był w miarę świeży, wywoływalem kilka dni temu i działa, halogen też raczej Ok gdyż przerobiłem dziesiątki papierów różnych firm i nigdy nie zawiódł. Filtrów żadnych nie stosowałem gdyż jest to papier stalogradacyjny.
Henry pisze: Ale przecież to papier stałogradacyjny - kto by go naświetlał przez filtry mg?
Papiery stałogradacyjne nie są już takie same jak kiedyś sławne Fotonbromy. Oblewane są tą samą emulsją co papiery vario, tylko w taki sposób by dały pożądany kontrast bez stosowania filtrów. Wystarczy odpowiednio dobrać proporcje składników do poszczególnych warstw. Spróbuj ten papier (tan lub jakikolwiek inny, jednak co do stałogradacyjnej Fomy sprawa była już na tym forum dowiedziona) naświetlić przez skrajne filtry i dla porównania bez filtrów, potem porównaj. Zobaczysz w czym rzecz. Jak zauważyłeś: nikomu nie przychodzi do głowy naświetlać papierów stałogradacyjnych przez filtry, bo gdyby przyszło, to mogliby się zdziwić
Klasyczne bromy sprzed lat tego nie miały.
Być może tu jest pies pogrzebany?
technik219 pisze: Klasyczne bromy sprzed lat tego nie miały.
Były barwoślepe i jako takie niewrażliwe (nie mylić z nieczułe) na takie bzdury jak filtry 00 czy 5 . No dobra filtry 00 i 0 mogłyby na nich wydłużyć trochę czas naświetlania. Natomiast filtr 5 na nich wrażenia zrobić nie może.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"