akurat wtedy nie wiedziałem tego, co wiem teraz, że należy dodać kwasu salicylowego, aby związać żelazo. majtol zaś robię na wodzie z dzbanka filtrującego i nawet pół roku stania nie skutkuje nagłą śmiercią. hydrofen padał po niecałych trzech miesiącach.
Foma W-17 Hydrofen ilford hp5+
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- technik219
- -#

PS- mam w ciemnicy 5x100 ml A-49 rozpuszczone też jakiś rok temu (zagazowane) - zapomniałem o nich - muszę sprawdzić czy i to będzie jeszcze działało.
Lux mea lex
Takiś cwaniak?
Dziesięć lat temu kupiłem nowe mieszkanie i jak to ludzie mają w zwyczaju przeprowadziłem się do niego. Na starym lokum miałem ciemnię i ją też przeprowadziłem. Stare lokum zostawiłem, bo moje.
Trzy lata temu miałem potrzebę wrócić do starej ciemni. W szafce znalazłem flaszkę (bańkę po mydle w płynie) 5 litrów herbacianego płynu, ale nie czarnej lipnej herbaty, tylko takie piąte parzenie, trochę jak marne piwo, trochę jak zielona herbata. Głęboko grzebiąc w pamięci uznałem, że to Fenal. Ryzyko żadne włożyć kawałek papieru i zobaczyć. No i zobaczyłem, po 3/4 min obraz, a po 2,5 min zupełnie normalne powiększenie.
Fenal, na wodzie z czajnika, odstanej przez dobę, tak kiedyś robiłem.
Dziesięć lat temu kupiłem nowe mieszkanie i jak to ludzie mają w zwyczaju przeprowadziłem się do niego. Na starym lokum miałem ciemnię i ją też przeprowadziłem. Stare lokum zostawiłem, bo moje.
Trzy lata temu miałem potrzebę wrócić do starej ciemni. W szafce znalazłem flaszkę (bańkę po mydle w płynie) 5 litrów herbacianego płynu, ale nie czarnej lipnej herbaty, tylko takie piąte parzenie, trochę jak marne piwo, trochę jak zielona herbata. Głęboko grzebiąc w pamięci uznałem, że to Fenal. Ryzyko żadne włożyć kawałek papieru i zobaczyć. No i zobaczyłem, po 3/4 min obraz, a po 2,5 min zupełnie normalne powiększenie.
Fenal, na wodzie z czajnika, odstanej przez dobę, tak kiedyś robiłem.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
Teraz używam wody po osmozie. Teoretycznie powinna być jeszcze lepsza, Chemia się nie psuje, ale i kiedyś się nie psuła. Woda osmotyczna ma 2 °N twardości i 2-3 mikro Siemensów przewodności.
A nie zalatwia sprawy rozpuszczanie wywolywaczy negatywowych w wodzie destylowanej?
jerzywierzbicki.com
Pewnie tak, ale to zwiększa koszt.
Ja muszę podstawić miskę pod agregat z pompy ciepła po co parę godzin zrzuca wodę destylowaną :D
A jak rozpoznać nagłą śmierć wywoływacza?rbit9n pisze: aha, hydrofenu też używałem, ale do niego zniechęciła mnie jego skłonność do nagłej śmierci.
Mam akwarium morskie do tego potrzebna jest woda RO czy będzie dobra taka woda do wywoływacza?
Po wywołaniu film jest przeźroczysty.

Oczywiście. Jeżeli masz komplet RO+Di to możesz wodę brać po RO, pomijając złoże, żeby go niepotrzebnie nie zużywać.
*Dla tego warto zanim się zaleje film wywoływaczem, wrzucić do wywoływacza kawałek ogonka, ma się zrobić czarny w ciągu połowy przewidzianego czasu wywoływania.
wołasz film przed wycieczką, wszystko jest OK. wołasz film po tygodniowej wycieczce, film jest blady jak sempiterna młynarzowej.
chłopie, piszesz tak, jak to bym ja siedział w stacji pomp i pompował tę wodę. zresztą D76 na tej samej kranówce stał dwa lata i pracował z pełną mocą, tetenal ultrafin plus pracował przez rok, wywołując w międzyczasie 16 filmów w litrze. a hydrofen się zepsuł po trzech miesiącach i to używany jako baza do jednostrzałów.
a co do jakości wody, to proszę:
http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/rzesz ... e,9768125/
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
- technik219
- -#
Przy jego składzie nie dziwota

Lux mea lex
N10 ma skład niemalże identyczny z ID68 (mniej siarczynu i cytrynian miast kwasu borowego), dziwnym jest zatem, że jeden kończy się niespodziewanie szybko, a drugi nie.
aha, małe sprostowanie. ten co tak dobrze się trzymał to był ID11 na 5 litrów. żeby było ciekawiej D76 na litr miał słabość w przechowywaniu. wszystko robione na przegotowanej wodzie filtrowanej.
aha, małe sprostowanie. ten co tak dobrze się trzymał to był ID11 na 5 litrów. żeby było ciekawiej D76 na litr miał słabość w przechowywaniu. wszystko robione na przegotowanej wodzie filtrowanej.
Xtol to jest zasadniczo to samo co D76, tylko mozna go rozrabiac w temp. 18-26 stopni, D-76 jest o tyle niewygodny, ze wode trzeba podgrzac do min. 45 stopni, o ile dobrze pamietam. Foma? negatywy srednio, papiery I chemia bdb.
Ta, jasne to samo.
Metol-Hydrochinon - to D-76
Witamina C - Fenidon - XTol.
Metol-Hydrochinon - to D-76
Witamina C - Fenidon - XTol.
- technik219
- -#