Filtry ( szara polowka czy polar )

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Antoni
-#

Filtry ( szara polowka czy polar )

Post autor: Antoni »

Witam,

Chcialbym sie Was doradzic, co byloby lepszym rozwiazaniem przy srednim formacie, filtr szary polowkowy, czy filtr polaryzacyjny ? A moze ktos uzywa na codzien wlasnie ktoregos z tych filtrow, ale w systemie Cokina. Lepiej zakupic Hitech'a, czy Cokin ? Tak czy inaczej najwazniejsze jest dla mnie to, ze ucze sie robic zdjecia, ale praktycznie wylacznie w b/w, i teraz nie wiem co byloby lepszym zakupem, czy tak jak wspomnialem wyzej, szara polowka, czy filtr polaryzacyjny. A filtry kompensacyjne swoja droga, aczkolwiek juz nie koniecznie by przykryc niebo, tak jak w przypadku szarej polowki czy polaru, a w zaleznosci od koloru, raz to raz to jo ? Wybaczcie za marudzenie, mam ochote zlozyc zamowienie, i nie wiem na co sie zdecydowac, a denerwuje mnie, kiedy wychodzi mi zdjecie, i choc chmury byly, to ich nie ma ;( Moglbym jeszcze dluzej wywolywac w koreksie, zeby mniejszy kontrast uzyskac, ale to juz moze nie dla kogos, kto dopiero zaczyna przygode z fotografia, moze jednak lepszy filtr bedzie. Wybaczcie rowniez, ze to tak napisane jest nie po polskiemu, ale szosta godzina w pracy robi swoje.

Tomek
Awatar użytkownika
pawli
-#

Post autor: pawli »

nie wiem czasami czy nie lepszy by byl filtr niebieski. Niech się wypowiedzą ci co mają już jakiś staż w tym temacie.
ito
-#
Kontakt:

Post autor: ito »

Do BW kup dobrej jakości filtry żółty,pomarańczowy i czerwony.Jeśli chcesz system Cokina to
polecam Hitecha Do koloru takze połówke Hitecha,jest neutralnie szara.Od kilku lat używam
i sobie chwale.Tutaj chmurki wyciągniete Hitechem na BW :http://ito.netidea.pl/index.php?a=lp&k=353&el=xd
Antoni
-#

Post autor: Antoni »

Dziekuje za odpowiedz na ten post. Jeszcze jedno, Hitech, 03, 06, czy 0,9 ? Wszystkich nie kupie :) Wiec w ktory lepiej sie zaopatrzyc ? :)
ito
-#
Kontakt:

Post autor: ito »

0,6 i 1,2 najbardziej się przydają i do BW Hitech Orange
ODPOWIEDZ