filtry pzo i ich oznaczenia - jaka korekta czasu

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

filtry pzo i ich oznaczenia - jaka korekta czasu

Post autor: janykiel »

Mam kilka filterków pzo, których chciałbym użyć z Rolkiem. Niestety, ich oznaczenia pozostają dla mnie tajemnicą, a co za tym idzie, nie mogę wyciągnąć odpowiednich wniosków co do korekty czasu naświetlania po ich założeniu. Może ktoś może pomóc w rozszyfrowaniu zagadki? Niżej podaję zestawienie filtrów. Wszystkie mają info o średnicy i gwincie, poza tym to, co poniżej.

niebieski - BG23
czerwony - RG1 5x
jasnozielony - VG5
pomarańczowy - OG4
żółty - GG5

O zastosowaniu sobie czytam, ale jeśli ktoś ma coś do podpowiedzenia, to bardzo chętnie przeczytam...:)
skytruck
-#

Re: filtry pzo i ich oznaczenia - jaka korekta czasu

Post autor: skytruck »

janykiel pisze:
niebieski - BG23

jasnozielony - VG5
pomarańczowy - OG4
żółty - GG5
BG23 - niebieski, średni; 3x
VG5 - żółto-zielony, średni; 3x
OG4 - żółto-pomarańczowy; 4x
GG5 - żółty jasny; 1x (na niektórych filtrach mam oznaczenie również 2x

Pomarańczowy filtr ma oznaczenie OG1 i krotność 4x, RG1 to czerwony jasny, 5x (tak jak napisałeś) do 8x (w zależności czy orto, czy panchromatyczny film).
Oznaczenie innych filtrów PZO znajdziesz na tym forum; jeśli nie daj znać, podeślę Ci te, które mam.
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Post autor: janykiel »

Dzięki wielkie za odpowiedź. Poszukam jeszcze na forum, choć przyznam, że pobieżnie przeglądnąłem wyniki z "Szukaj" i nie znalazłem, stąd wątek.:)
jacekCz
-#

Post autor: jacekCz »

Żeby w 100% być w zgodzie z teoriami to współczynnik filtra zależy od filmu orto/parchromatyczny czy co tam jeszcze bywa itd.

Z pewnym błędem (też związanym z barwoczułością światłomierza) można ustalić światłomierzem, mierząc przez filtr i bez.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ale tylko dla filmów superpanchromatycznych, takich jak TMaxy Delty. Trzeba patrzeć na krzywą uczulenia filmu, żeby wiedzieć jakie wpływ będzie miał dany filtr.
Filtr czerwony na filmie orto zabierze większość aktynicznego promieniowania, a filtr niebieski prawie wcale.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
skytruck
-#

Post autor: skytruck »

jacekCz pisze:Żeby w 100% być w zgodzie z teoriami to współczynnik filtra zależy od filmu orto/parchromatyczny czy co tam jeszcze bywa itd.
Zgadza się. Na filtrach GG5 (żółty jasny) mam podane różne współczynniki przedłużenia naświetlania.
ODPOWIEDZ