Witam
Mam mały dylemat w kwestii filtrów...
Mam sporo szkieł więc chciałbym w końcu zainwestować w prostokątne filtry.
Moje pytanie jest następujące:
Czy jeśli pracuje TYLKO I WYŁĄCZNIE z filmami B&W to mogę łaskawym okiem spojrzeć na systemy gorszej jakości takie jak COKIN czy HITECH ?
Wszyscy wiemy że łączone w kanapki brzydko farbią ale czy dla błony monochromatycznej ma to większe znaczenie?
Chciałbym na dzień dobry zainwestować w 4-5filtry (głównie ND i GND) ale nie uśmiecha mi się wyprówać flaków na NISI z którymi notabene miałem przyjemność pracować i bardzo je cenie...
Bezdyskusyjne jest że topowe filtry wyróżniają się właściwościami optycznymi jak i fizycznymi (odparowywanie, łątwość czyszczenia itp) ale czy kupując tanią żywice COKINA zobaczę jakieś fałsze w tonacji szarości? (głównie mam na myśli fioletowe zafarby typowe dla koloru)
Bo jeśli nie widać różnicy to po co...
Dodam że nie zamieżam fotografować cyfrowo czy też w kolorze...
Prosze o jakieś rzeczowe odpowiedzi i poradę w tej materii.
Serdecznie pozdrawiam.
FILTRY PROSTOKĄTNE W FOTOGRAFI B&W
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Jeleniogórska szkoła fotografii
Filtry to filtry Cokin są ok, stosowałem do BW, ale są mało wygodne mz, ni da rady nałożyć dekla, a łażę po lasach, wolę okrągłe.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Filtry kolorowe Cokina sprawdzają się bardzo dobrze, mimo, że plastikowe. Nie bawiłbym się w chińskie zamienniki bo to syf. Są też filtry szklane do ściągnięcia z UK, ale to już koszt ok 50funciaków za jeden. Ja mam Cokiny Z-Pro. Kupiłem cały zestaw za ok 300zł (4 filtry) i jestem bardzo, bardzo zadowolony bo dla mnie filtr czerwony to podstawa a pozostałe pożyczam kumplowi lub korzystam okazyjnie.
Korzystam z nich w holderze Nisi V5Pro z polarem. Jeśli chodzi o ND to tutaj polecam szklane i firmę Haida - dobry stosunek jakości do ceny. Sam mam teraz ND 100 PRO IR, ale w planach mam przerzucenie się właśnie na produkty Haida.
Mi plastikowe ND zostawiały zafarby wiec tez sie nie baw w ten syf.
Korzystam z nich w holderze Nisi V5Pro z polarem. Jeśli chodzi o ND to tutaj polecam szklane i firmę Haida - dobry stosunek jakości do ceny. Sam mam teraz ND 100 PRO IR, ale w planach mam przerzucenie się właśnie na produkty Haida.
Mi plastikowe ND zostawiały zafarby wiec tez sie nie baw w ten syf.
-
- -#
Ok ale czy ND od Cokina "rujnuje" tonalność na B&W fotach?
No NISI V5 pro to chyba najlepszy system - wygląda świetnie a podstawowy system z polarem możena za niezłe pieniądze trafić na ebayu...
Problemem są same szkła... 500-600 zł za używkę to dla mnie zdecydowanie za dużo....
No NISI V5 pro to chyba najlepszy system - wygląda świetnie a podstawowy system z polarem możena za niezłe pieniądze trafić na ebayu...
Problemem są same szkła... 500-600 zł za używkę to dla mnie zdecydowanie za dużo....
Jeleniogórska szkoła fotografii
Plastikowe ND od Cokina nie są aż tak złe. Ja nie testowałem, ale znam kilka osób, które marudziło na jakość. Cokin ma też w swojej ofercie filtry szklane ND.Jimmy Page pisze: ↑04 wrz 2019, 15:43 Ok ale czy ND od Cokina "rujnuje" tonalność na B&W fotach?
Co do NISI .. holder fakt, jest świetny, ale tak jak Ci napisałem - popatrz sobie za filtrami marki HAIDA
https://www.photo4b.pl/k330,filtry-pros ... D%5B%5D=50