Filtr do cz-b portretu w studio

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
slawoj
-#

Filtr do cz-b portretu w studio

Post autor: slawoj »

Witam.

Na tym spotkaniu będzie możliwość wykonania własnych zdjęć z wykorzystaniem studyjnych lamp błyskowych.

Chciałbym się poradzić; jaki filtr kolorowy (do fotografii cz-b) polecacie do światła błyskowego w studiu i dlaczego?

Ja nastawiam się na filtr jasnoniebieski (reszta to DELTA 100, wywoływacz ID-11).
Deltę wybrałem ze względu na drobne ziarno, a filterek dlatego aby fotografowanym osobom podkreślić czerwone usta. Oczywiście cała twarz ma również znaczenie, ale usta u kobiet chciałbym wyeksponować (piegi również).

Przyznam się, że mam dylemat z tym filtrem: mogę jeszcze zastosować filtr zielony.
Ale boję się, żeby usta nie wyszły czarne jak smoła.

Liczę na Wasze doświadczenie.
stereo
-#

Post autor: stereo »

O, to ciekawe. Może być zrobić jakiś zbiór typu: jaki filtr w studiu do określoncy efektów. Bo sam mam zagwozdkę, czy nie założyć czegoś kolorowego na obiektyw, jak chcę zrobić zdjęcia, żeby twarz była możliwie jasna, a oczy, włosy, usta - ciemne... A eksperymenty na kliszy, to trochę średnie jak dla mnie przynajmniej... :)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

stereo stare annały radzą w takich przypadkach jasnozielony, zielonożółty lub jak wspomniał Sławek jasnoniebieski. jak się te filtry sprawują nie wiem, jako socjopata, nienawidzę zdejmować ludzi, a o portretach to w ogóle nie ma mowy. aha, myślę (tzn. podejrzewam) jednakowoż (na podstawie praktyki plenerowej i różnej), że jasnozielony będzie mniej ściemniał i uwydatniał piegi niż niebieski.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Mam do dyspozycji (w tej średnicy) tylko zielony, pomarańczowy i jasnoniebieski. Żółtozielonego niestety brak. Zdjęcia będą z lampą błyskową.

Jako, że będę fotografował ważną dla mnie osobę, to sami rozumiecie.
piday
-#

Post autor: piday »

Ja tylko dodam wskazówkę, że lampy błyskowe mają temperaturę barwową w pobliżu (raczej bezpośrednim) 5500 K, zatem można próbować przeprowadzić testy w dzień słoneczny (tylko jak się śnieg roztopi ;-)).
stereo
-#

Post autor: stereo »

Hm...żółtozielony ściemnia niebieski i czerwony....w sumie usta pomalowane na czerwono i niebieskie oczy wyjdą ciemno wtedy....fajnie :) niebieski ściemnia czerwony...ale rozjaśnia niebieski...tu problem z oczami może być. No i jest "polecany" do zdjęć przy sztucznym świetle...czyli właśnie studio. No a zielony też ściemnia czerwony...i rozjaśnia zielony....do martwej natury.... No to zagwozdka pozostaje dalej - jak one zachowują się w stosunku do skóry człowieka?:/
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Generalnie chciałbym uzyskać efekt końcowym, choćby zbliżony do klasycznych ikon w portretowej fotografii cz-b.
Wiem, że kiedyś optyka była inaczej korygowana (tylko do cz-b i bez powłok).
Dlatego pomyślałem o zastosowaniu filtrów.

W rozmowie ze starszym fotografem, który kiedyś należał do cechu, a większość zdjęć portretowych wykonywał na Globice w studiu - polecił mi właśnie filtr jasnoniebieski.
darek-td
-#

Post autor: darek-td »

To jak ci doradzał taki stary fachowiec - po co robisz zamęt na forum ? :) Wykorzystaj jego rady a potem podziel się doświadczeniem z innymi.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Sławek, a nie myślałeś żeby zaopatrzyć się w materiał orto? wtedy mógłbyś nie martwić się filtrami.

a właśnie. aby z filmu ortopanchromatycznego uzyskać namiastkę filmu ortochromatycznego, trzeba odciąć z widma barwę czerwona, więc chyba niebieski byłby sehr gut. ale ja tam bym się skłaniał ku zieleni.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
slawoj
-#

W przypadku światła błyskowego; pomiędzy filtrem jasnoniebieskim, a zielonym jest taka sama zależność jak pomiędzy filtrem UV, a żółtym w przypadku światła dziennego.
Dotyczy to tylko filmów cz-b.
Po świętach napiszę więcej.
Janis
-#

Post autor: Janis »

slawoj pisze:W przypadku światła błyskowego; pomiędzy filtrem jasnoniebieskim, a zielonym jest taka sama zależność jak pomiędzy filtrem UV, a żółtym w przypadku światła dziennego.
Dotyczy to tylko filmów cz-b.
Po świętach napiszę więcej.
Huh, zainteresowany mocno tematem ruszam w dół strony... i nic. :(
Po których świętach? :D
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

Te święta to chyba były ze 2 lata temu :-).
Janis
-#

Post autor: Janis »

Dlatego pozwoliłem sobie odświeżyć temat, bo jest interesujący.
Awatar użytkownika
PMW
-#
Kontakt:

Post autor: PMW »

a charakteryzacja ? nie można kupić ciemnej szminki? czy tak nie będzie prościej? również odgrzewam kotleta :D
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2011, 00:04 przez PMW, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ