filtr ciemniowy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Nie ma takiej możliwości. Bursztynowe ledy zaświetlą Varianta. Po prostu nie świeciłeś wystarczająco długo-mocno-blisko.ramzes1702 pisze:Dla pewności właśnie sprawdziłem odbitki- fomabrom variant marginesy ma śnieżno (barytowo) białe.
Niestety producenta nie mogę podać bo zwyczajnie nie pamiętam, lampkę robiłem z 1,5 roku temu. Diody to zwykłe FLUX'y pomarańczowe, 20mA, ~1,8-2V (chyba), kupione na allegro.
Przed kupnem pytałem się sprzedawcy o dł. fali i dostałem notkę producenta wskazującą na 600-610 nm. Lampka składa się z 16 diod- równolegle podłączone 2x 6 w szeregu. Zasilane ze starego zasilacza komp. napięciem 12V. Wiszą sobie pod sufitem ok 180 cm nad stołem, nie świecą bezpośrednio na kuwety. Obszar roboczy w ciemni to ok 2x3m i jest wystarczająco jasno by pracować nie zaświetlając jednocześnie papieru.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Koledzy i koleżanki,
też mam problemy z Fomabrom Variant, zabrałem się dziś za nową paczkę nowego varianta na którym jeszcze nie pracowałem i mnie prawie szlag trafił, bo się wystraszyłem że zepsuty jakiś, strasznie dymił. Dopiero później wpadłem na pomysł by przetestować oświetlenie - papier jest dobry, lampa jest winna. Lampę mam foton, żarówkę 25W, filtry fotonowskie czerwono-pomarańczowy F-08 i oliwkowy C-01, do tej pory niczego mi nie zaświetlała, a różne mam papiery, mogłem świecić jak sobie tylko chciałem i było dobrze, a variant dymi jak szalony bez względu na ustawienie.
Co radzicie, co polecacie?
też mam problemy z Fomabrom Variant, zabrałem się dziś za nową paczkę nowego varianta na którym jeszcze nie pracowałem i mnie prawie szlag trafił, bo się wystraszyłem że zepsuty jakiś, strasznie dymił. Dopiero później wpadłem na pomysł by przetestować oświetlenie - papier jest dobry, lampa jest winna. Lampę mam foton, żarówkę 25W, filtry fotonowskie czerwono-pomarańczowy F-08 i oliwkowy C-01, do tej pory niczego mi nie zaświetlała, a różne mam papiery, mogłem świecić jak sobie tylko chciałem i było dobrze, a variant dymi jak szalony bez względu na ustawienie.

Zmienić lampę. W dokumentacji Varianta jest napisane, że tylko czerwone światło, żadne inne.Raffpsix pisze:Koledzy i koleżanki,
Doraźnie kup żarówkę 15W, świeć w kąt ciemni, byle jak najdalej od papieru i świeć bardzo krótko. Oczywiście tylko tym F-08, C-01 odpada, on jest dobry do barwoślepych papierów, ujdzie na ilfordach.
Nie chodzi, czy ciemno, czy jasnoczerwone. Istotne jest jaka jest długość fali jak Basil napisał. Dobrze powyżej 640 nm. Przy diodach jest o tyle dobrze, że łatwo ograniczyć intensywność ich świecenia.Raffpsix pisze:Też wpadłem na to że trzeba zmienić lampę, tylko na jaką? A diodowe ciemnoczerwone wynalazki będą działać?