Chciałbym sobie ułatwić życie i i zamontować matówkę w niekompletnej kasecie Fidelity deluxe - plastik z chyba metalową ścianką środkową.
Czy ktoś z was rozbierał taką kasetę i czy w ogóle to możliwe - wygląda na ciasno spasowaną i nie wiem czy nie jest poklejona - szkoda byłoby połamać. Można oczywiście wyciąć bez rozbierania, ale to trochę więcej zachodu i wymaga większej precyzji..
Fidelity deluxe
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Re: Fidelity deluxe
Wszystkie kasety sa klejone . oglądając ich konstrukcje wynika że największe szanse miał byś z kasetą SINARA lub Linhofa zarówno starsza ( gruba wersja) jak i nowsza taka jak Fifelity.jerezano pisze:Chciałbym sobie ułatwić życie i i zamontować matówkę w niekompletnej kasecie Fidelity deluxe - plastik z chyba metalową ścianką środkową.
Czy ktoś z was rozbierał taką kasetę i czy w ogóle to możliwe - wygląda na ciasno spasowaną i nie wiem czy nie jest poklejona - szkoda byłoby połamać. Można oczywiście wyciąć bez rozbierania, ale to trochę więcej zachodu i wymaga większej precyzji..
A z jakim aparatem masz problem ? nie lepiej poszukać gotowego elelemntu z matówką ?
Trzyma mocno, ale jak się go wygina to widać przerwy na złożeniach - jakby nie było kleju. Może to jakieś dobrze połączone zatrzaski...
Kłopotów z aparatem nie mam, bo dopiero jest in statu nascendi :) Na razie mam: obiektyw, miech i magazynki :) (5x7)
Zabrałem się do stolarki i pomyślałem, że najłatwiej skalibruję matówkę po prostu wkładając ją w miejsce kliszy. Spróbuję delikatnie wyciąć tą środkową ściankę - jak się uda to dobrze, jak nie to zrobię z drewna.[/i]
Kłopotów z aparatem nie mam, bo dopiero jest in statu nascendi :) Na razie mam: obiektyw, miech i magazynki :) (5x7)
Zabrałem się do stolarki i pomyślałem, że najłatwiej skalibruję matówkę po prostu wkładając ją w miejsce kliszy. Spróbuję delikatnie wyciąć tą środkową ściankę - jak się uda to dobrze, jak nie to zrobię z drewna.[/i]