Ferrania P30 i Diafine - eksperymenty
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Kilka fotek z tego zestawu. Generalnie zbyt duży kontrast, im wyższe ASA ustawiałem, tym był mniejszy. Tu mamy 50ASA (2 pierwsze), 80ASA (dwa kolejne) i 32ASA ostatnie. Jak to w Ferrani, niebo wybitnie białe 

Aż zacytuję przypowieść o niejakim Pablo Picasso. Pewnego dnia odwiedził go listonosz, popatrzył na obrazy na ścianach o rzucił: "Zdolnego ma pan synka". Także nie deprecjonowałbym żadnego materiału. Nie wiadomo kto i w jaki sposób go wykorzysta. Mnie akurat podobał się styl obrazu w "8 i pół" Felliniego.
zdecydowanie wolę Sergio Leone.
No, ale skąd zdziwienie? To tak działa.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Czysty chwyt marketingowy, Ferrania to taka marka jak nasz Foton albo ORWO albo AGFA. Było i się skończyło, a teraz to mamy wykorzystywanie przejętych znaków firmowych do sprzedaży zupełnie innych produktów (Foton się uchował, nie było chętnego...).
-
- -#
Jeszcze ferranii nie próbowałem. W czym, oprócz kontrastu, się ta jej gówienność przejawia? Przesadna wrażliwość na błękity?
@Fredrixxon, niech ci Aka powie, ja akurat określam pewne wyniki jako jej cechy. Film jest klasyczny, wydaje się, że bez oszczędności na srebrze, jest kontrastowy i trzeba uważać na jasne partie obrazu, np. niebo. Popróbuję jeszcze z filtrem połówkowym. Obrazki z tego wątku przedstawiają jedynie wyniki doświadczenia: jak się zachowuje ten film w Diafine. Nic ponadto. Tu nie chodzi o wystawę dzieł wszelakich. Wcześniej wrzucałem go do D-23 i Pota, one wyciągają więcej odcieni szarości.
- -#
Tak, pytanie było do autora twierdzenia :)
Tak, ogladam te zdjęcia jako wynik konkretnej próby :)
Tak, ogladam te zdjęcia jako wynik konkretnej próby :)
Tu sobie popatrz: https://www.flickr.com/search/?text=ferrania+p30 Moim zdaniem to materiał, który nie daje szans na kontrolę kontrastu, a reklamowany jako "klasyczny" to zwykły chwyt marketingowy. Klasycznym to można nazwać np. Agfapan (ten z rombem), a nie P30.Fredrixxon pisze: ↑22 wrz 2024, 10:43 Jeszcze ferranii nie próbowałem. W czym, oprócz kontrastu, się ta jej gówienność przejawia? Przesadna wrażliwość na błękity?
ostatnią firmą, która faktycznie robiła klasyczne, grube emulsje bogate w srebro była eFKe. i tę obfitość srebra było w nich widać.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Niestety, świetna tonalność zdjęć zarejestrowanych na takich materiałach okupiona była gorszą ostrością. Przy większych formatach negatywów to nie przeszkadzało, natomiast w małym obrazku bywało widoczne, dlatego niemal wszyscy producenci filmów zaoferowali materiały cienkowarstwowe.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Tak bym tego materiału nie nazwał. To materiał specyficzny, który w niektórych zastosowaniach może się świetnie sprawdzić. Gdybym np. fotografował zamglony las lub miejski krajobraz to bez oporów sięgnąłbym po taki film.
_________________________________________________________________________________
Szczerze dziękuję - jednak nie skorzystam z propozycji.
Myślę że bardziej przydałyby się komuś, kto w nieodległej przyszłości planuje zdjęcia o których wspominałem.