Epson 4990 do 4x5 cala - szybki test

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

renes
-#

Post autor: renes »

ulv pisze:Osobiście przesiadłem się z softu Epsona na VueScan. Cena tego drugiego jest atrakcyjna, możliwości spore. Trochę dziwaczny sposób pracy ale rezultaty na tyle dobre, że przestałem skanować do liniowego tifa i grzebać w sofcie firm trzecich.
Ice obniża jakość, może nieznacznie, ale zawsze. Potrafi jednak uratować tyłek po trefnych laboludkach.
Czy zauważasz także istotną poprawę przy skanowaniu czarno-białych negatywów?

Czy ktoś z użytkowników 4990 posiada polską instrukcję obsługi?
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

renes pisze:
ulv pisze:Osobiście przesiadłem się z softu Epsona na VueScan. Cena tego drugiego jest atrakcyjna, możliwości spore. Trochę dziwaczny sposób pracy ale rezultaty na tyle dobre, że przestałem skanować do liniowego tifa i grzebać w sofcie firm trzecich.
Ice obniża jakość, może nieznacznie, ale zawsze. Potrafi jednak uratować tyłek po trefnych laboludkach.
Czy zauważasz także istotną poprawę przy skanowaniu czarno-białych negatywów?
Pozwolę sobie podzielić się moimi spostrzeżeniami z pracy z V700. Po wielu eksperymentach z roznymi narzedziami, skonczylo sie (przynajmniej poki co) na takim procesie:

1) skanowanie VueScan do 'RAW'-a 6400 dpi redukowane x2 (plik wynikowy ma 3200 dpi i jest przeskalowywany przez VueScan; to daje ponoc optymalna jakosc... )
2) Odwracanie w PS (w tej chwili stosuje ColorPerfect, przy C-41 nie do przecenienia)
3) Import do LR

Glowna zalety to:
* dostep do 'RAW'-a i ewentualnie latwosc sprobowania wielu sposobow odwracania kiedy trzeba wrocic do pliku; a nawet proby aplikowania roznych krzywych przy odwracaniu roznych partii obrazu, etc.
* skanujac przy 6400 dpi i redukujac to do 3200 dpi uzyskuje sie optymalna rozdzielczosc ze skanera, ale dostaje 4x mniejszy niz przy skanie przy pelnej rozdzielczosci plik

Natomiast musze przyznac ze Epson Scan mial dla mnie jedna zalete ktorej nie maja wprost inne programy - pozwalal latwo definiowac ksztalt krzywej przy cieniach i swiatlach... Ale mozna bez tego zyc. :->
renes
-#

Ponawiam prośbę może ktoś z właścicieli Epsona 4990 posiada polską instrukcję i może użyczyć, albo ma w pdf i może wysłać? W przypadku drukowanej wersji pokrywam koszty przesyłki w dwie strony, zrobię ksero i odeślę, dołączę 2 filmy, mogę też pokryć koszt ksero i wysyłki. Będę wdzięczny za pomoc.
renes
-#

Panowie, potrzebuję szybkiej pomocy. W trybie profesjonalnym softu Epsona próbuję zeskanować czarno-biały negatyw, niestety w ustawieniu Typ dokumentu /nieprzezroczysty lub film/ nie mogę zaznaczyć filmu (podświetla się tylko wybór nieprzezroczysty). Gdzie mogę to zmienić? szukam ale chyba gdzieś coś pominąłem.

Ok, już mam, kabel pokrywy nie był dobrze podłączony :)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, 16:45 przez renes, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ