No dobrze, "r-r" to "roztwor roboczy" tiosiarczanu amonu bo on "robi" jako składnik koncentratu wywoływacza TF-3. Może być?
Emulsja Fomy
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Emulsja Fomy
Niczym. Użyte w kontekście oba są zrozumiałe.
A my nie jesteśmy na międzynarodowej konferencji naukowej. Nawet jeśli jest to skrót potoczny, to jest zrozumiały, tak samo, jak np. „m-c” jako „miesiąc”.
Językowo mamy do tego podchodzić? „Roztwór roboczy” to dwa słowa, więc skrót byłby raczej r.r. lub rr.
To znaczy, że można tak i tak – oba są zrozumiałe.
A mnie z bajką o dwóch wiewiórkach, przepraszam – pręgowcach amerykańskich (uściślam, bo znów będzie niejednoznacznie).

Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
Emulsja Fomy
Kurna.
Napisałem "trochę nieprecyzyjnie napisane"
Tak trudno zaakceptować, że ktoś może przeczytać inaczej niż się zakładało?
Jest o co bić pianę?
Napisałem "trochę nieprecyzyjnie napisane"
Tak trudno zaakceptować, że ktoś może przeczytać inaczej niż się zakładało?
Jest o co bić pianę?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Emulsja Fomy
Mikstion akrylowy idealnie się nadaje do tego, trzeba tylko go dobrze nałożyć i zabezpieczyć lakierem spirytusowym na bazie żywicy akrylowej. Jak chcesz stosować technikę pigmentu, sprawdza się jedynie najbardziej żmudna: potrójny transfer, żadnej chemii, sama woda, odbitkę, zanim zetknie się z docelowym podłożem, w międzyczasie oczyszczasz pirosiarczynem i płuczesz. Papier akwarelowy źle wygląda pokryty złotem, faktura psuje odbiór detali.slazyk_art pisze: ↑03 lis 2020, 18:07 hmm no właśnie, używam akrylowego... są może jakieś inne kleje do nakładania złota, które by wytrzymały wodę i chemię? Złoto teoretycznie klei się do wszystkiego, nawet do zaschniętej farby akrylowej, więc może by spróbować z innym klejem?
Emulsja Fomy
pan_ryba, można się było spodziewać że jest tu ktoś kto zna problem z autopsji 

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada