Elmar 3.5-4.5/28-70mm
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Elmar 3.5-4.5/28-70mm
Korzysta/korzystał ktoś z tego szkła? Może polecić z czystym sumieniem? Czy przejście na R4 razem z tym obiektywem w zestawie to dobry pomysł czy lepiej szukać jakiejś stałki?
Elmar 3.5-4.5/28-70mm
Przez kilka lat korzystałem z jego pierwowzoru, czyli ... Sigmy UC 3.5-4.5/28-70 mm (Leitz "zapakował" ten sam, bardzo udany układ optyczny w inną, solidną obudowę).
Z obrazów uzyskiwanych moją Sigmą byłem bardzo zadowolony, a używałem jej do momentu, kiedy pojawiło się sporo irytujących luzów na pierścieniach, choć o dziwo nie wpłynęły one zauważalnie na jakość zdjęć.
Z obrazów uzyskiwanych moją Sigmą byłem bardzo zadowolony, a używałem jej do momentu, kiedy pojawiło się sporo irytujących luzów na pierścieniach, choć o dziwo nie wpłynęły one zauważalnie na jakość zdjęć.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Elmar 3.5-4.5/28-70mm
Na zagranicznych forach padło sporo negatywnych komentarzy. Ciągnie mnie od ponad roku do korpusów R ale szukam jednocześnie nie przesadnie drogich obiektywów (głównie pod dokumentalną fotografię, a z tego co wiem ta rozpiętość ogniskowych to dobra rzecz do takich zdjęć. Dotychczas używałem stałoogniskowych) R4 z tym elmarem da się znaleźć za naprawdę niezłą cenę na ebay'u więc chyba zaryzykuję. Czy lepiej może dopłacić za elmara 60mm?
Elmar 3.5-4.5/28-70mm
Co to za fotografia dokumentalna? Miejsce przestępstwa, reportaż czy może macro? Wymienione przez Ciebie obiektywy mocno się różnią. Elmarit 60 to obiektyw do "dużego" macro, tak skorygowany. Elmar z kolei to zoom zakresem, który się sprawdzi w fotografii "spacerowej" czy też reportażowej, ale jest stosunkowo ciemny - to tak vs stałki. Oba są wysokiej jakości.Gromon pisze: ↑22 maja 2022, 13:50 Na zagranicznych forach padło sporo negatywnych komentarzy. Ciągnie mnie od ponad roku do korpusów R ale szukam jednocześnie nie przesadnie drogich obiektywów (głównie pod dokumentalną fotografię, a z tego co wiem ta rozpiętość ogniskowych to dobra rzecz do takich zdjęć. Dotychczas używałem stałoogniskowych) R4 z tym elmarem da się znaleźć za naprawdę niezłą cenę na ebay'u więc chyba zaryzykuję. Czy lepiej może dopłacić za elmara 60mm?
Elmar 3.5-4.5/28-70mm
Miałem go koło 1999-2001 roku razem z R7. Obskakiwałem tym codzienne newsy dla warszawskiego "Życia". Da się tym fotografować, chociaż do lajkowych stałek trochę mu brakuje. Mechanicznie mnie nigdy nie zawiódł.
--
HUMAN NATURE
HUMAN NATURE
Elmar 3.5-4.5/28-70mm
Nie czytałem tych komentarzy, ale podejrzewam że w znacznej mierze wynikają one z porównań ze stałoogniskowymi obiektywami Leiki, które przez użytkowników tego systemu są preferowane.
Inaczej mówiąc: poprzeczkę zawieszono bardzo wysoko.
PS. Wart zainteresowania jest także Vario-Elmar R 35-70 mm f/3,5.
To w oryginale bardzo ceniony obiektyw skonstruowany przez Minoltę i w jej odsłonie produkowany do lustrzanek z bagnetem MC/MD.
_________________________________________________________________________________