Elicon 35C

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

CHoSSeN OnE
-#

Elicon 35C

Post autor: CHoSSeN OnE »

Wpadł mi dzisiaj w ręce Elicon 35C. Szukam instrukcji do niego. Ma ktoś może papierową/pdf lub coś, albo linkę do ów instrukcji ? Google narazie nie chce podać, ale wezmę go pod szpic, lampą w oczy i będzie się dokladniej spowiadał. Może wyda gdzie skrywa się instrukcja... Druga rzecz. Miał ktoś do czynienia z Eliconem 35C ? Jak się sprawuje, słabe i mocne strony, co się lubi psuć i na co zwrócić uwagę ?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

faktycznie skromne informacje o nim. wybierasz się dziś na Noc Muzeów? w Etno mają pokazywać jak parzyć czaj o 20 godzinie. tymczasem, na Rynku będą stare samochody.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
chromonikiel
-#

Post autor: chromonikiel »

miałem dwa Elicony. najsłabsza ich strona to fakt, że bez względu na to, czy zamierzasz uzywac lampy czy nie to kondensator i tak sie ładuje skutkiem czego baterie pozostawione w aparacie wystarczaja max na jedną rolkę (przynajamniej ja tak miałem) poza tym sprzecik niczego sobie, doskonale pracuje pod swiatlo, nieskonczonosc lapie za 5 metrem wiec nadaje sie do street. aha, co najwazniejsze - sam mierzy swiatlo wiec na miescie wielki plus :] udanej pracy
Awatar użytkownika
rafalartur
-#

Post autor: rafalartur »

W moim wiecznie siadala lampa. Wielokrotnie go serwisowalem w latach 80-tych. Nic nie pomoglo. Poza tym fajny, prosty aparat. Bez problemu dobieral ekspozycje. Gdzies jeszcze go mam. Poszukam z sentymentu (moj pierwszy, za uskladane kupiony aparat).
CHoSSeN OnE
-#

Post autor: CHoSSeN OnE »

chromonikiel pisze:miałem dwa Elicony. najsłabsza ich strona to fakt, że bez względu na to, czy zamierzasz uzywac lampy czy nie to kondensator i tak sie ładuje skutkiem czego baterie pozostawione w aparacie wystarczaja max na jedną rolkę (przynajamniej ja tak miałem)
U mnie tak nie ma, chyba że "wystawię" lampę do używania, to jest ciągle naładowana i pewnie będzie się podładowywała. Bez tego baterie same nie padają, na szczęście [;
ODPOWIEDZ