No jak tu w to nie popaść, kiedy ruscy (czyli Rosjanie, Białorusini i reszta posługująca się językami ruskimi na co dzień) usiłują z tobą po angielsku rozmawiać...
Ekspozycja w tradycyjnej fotografii a cyfrowej
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ja polubiłem ruski dla Wysockiego, Okudżawy, Anety Łastik, Biczewskiej.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
No nieładnie tak nazywać ("ruscy") narody, które swój język zachowały mimo dziesiątków lat przynależności do "narodów radzieckich" i terroru, również kulturowego. Spotkałem kiedyś mołdawianina osiadłego w latach dziewięćdziesiątych w Polsce - swoje nazwisko pisane alfabetem łacińskim ujrzał po raz pierwszy, gdy matka pokazała mu paszport przodka. Nie nazwałbym go "ruskim" - obok rosyjskiego znał oczywiście mołdawski i biegle polski oraz francuski, a jako ciekawostkę powiem, że w czasach sowieckich ukończył szkołę oficerską i był bardzo dobrym programistą.
Akurat bolszewicy nie wynaradawiali, oni tworzyli człowieka internacjonalnego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Większość "Ruskich" w dawnych czasach znała język francuski. Uczyli tego w ichnich szkołach. Tak jakoś im zostało z czasów carskich i nawet bolszewikom to jakoś umknęło uwadze. 

Fan Pentax'a.
To dotyczyło raczej właśnie tylko Polaków. Polacy zatrzymali pochód internacjonalizmu / rewolucji wszechświatowej na zachód i byli cierniem w dupie sowietów.
I takim oto sposobem znowu udało się nam off topa wytworzyć.
Co to by była za forum bez off topów. Na forum pentax'a to dopiero są off topy. 

Fan Pentax'a.
Dlaczego nieładnie? Zwykły rusycyzm od Russkoje liudi, za moich czasów synonim ludów wschodniosłowiańskiej rodziny językowej.aka pisze: ↑15 maja 2020, 11:38No nieładnie tak nazywać ("ruscy") narody, które swój język zachowały mimo dziesiątków lat przynależności do "narodów radzieckich" i terroru, również kulturowego. Spotkałem kiedyś mołdawianina osiadłego w latach dziewięćdziesiątych w Polsce - swoje nazwisko pisane alfabetem łacińskim ujrzał po raz pierwszy, gdy matka pokazała mu paszport przodka. Nie nazwałbym go "ruskim" - obok rosyjskiego znał oczywiście mołdawski i biegle polski oraz francuski, a jako ciekawostkę powiem, że w czasach sowieckich ukończył szkołę oficerską i był bardzo dobrym programistą.
- technik219
- -#
Czy to coś takiego jak Niemcy często określają Polaków "Die Polacken"? Niemiec może powiedzieć, że to "polonizm", ale ja bym dał w mordę za Polacken.
Lux mea lex
Ukrainiec za "ruski" też dałby w mordę.technik219 pisze: ↑16 maja 2020, 08:17Czy to coś takiego jak Niemcy często określają Polaków "Die Polacken"? Niemiec może powiedzieć, że to "polonizm", ale ja bym dał w mordę za Polacken.

Panowie, oczywiście, że "ruskie" w na określenie ludzi, to pejoratywny zwrot, nie mówiąc o błędzie językowym. Bo ruskie to przymiotnik i pierogi są ok, albo szerzej języki ruskie. Natomiast ludzie to nie ruskie, tylko Rosjanie, Ukraińcy, Białorusini. Posługują się własnymi językami należącymi do języków ruskich, ale są to języki ruskie, a nie język ruski.
Dla mnie to kalka z rosyjskiego, po prostu, określenie szersze niż Rosjanin czy Białorusin. Po prostu języki ocień pachorze, to i bez rozpytania rozróżnić trudno. I jakoś się nikt nie obraża jak zapytam ili wy russkij czełowiek?
PS Szwab to Szwab, a czasy wojny dawno się skończyły. Najwyżej mnie poprawi że Bawarczyk.
A Mołdawianie to Słowianie południowi, nie wschodni.
PS Szwab to Szwab, a czasy wojny dawno się skończyły. Najwyżej mnie poprawi że Bawarczyk.
A Mołdawianie to Słowianie południowi, nie wschodni.