EDWAL-10 i 12 a glicyna

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
hobbes
-#
Kontakt:

EDWAL-10 i 12 a glicyna

Post autor: hobbes »

Cześć,
Postanowiłem zasmakować w zabawie w małego chemika i złożyć sobie zapomniany już i słabo udokumentowany wywoływacz Dr. Lowe - Edwal 10. Wszystko szło fajnie..
700ml H2O w 50C, Szczypta siarczynu - ciach, metol -ciach, siarczyn - ciach, boraks - ciach! jest.. glicyna... uuuuups.. zrobiłą się zawiesina, pół godziny wariackiego mieszania - i NIC! .. :( Chociaż stoi napisane, że glicyna chociaż ciężko rozpuszczalna w wodzie, to w środowisku zasadowym jak najbardziej.. (czyli po siarczynie i boraksie).. wyczytałem też gdzieś, że jak glicyna się robi z brunatnej (sic!) ciemno szara to do wywalenia.. ale moja jest brunatna jak sumienie SA-mana..po nocy długich noży.. ktoś się tym bawił? ..tzn. glicyną, nie nożami ;)

EDYTA - podpowiedziała, że dobrze jest opublikować tę formułę:
Odpowiedź Dr. Lowe - na D76, różni się znikomym ziarnem, większą rozpiętością tonalną szczególnie w średnich szarościach; najlepiej używać z uzupełniaczem.. czasy początkowe 11-13minut w 20C, obniża lekko czułość pudełkową.

EDWAL instructs:
Water 700ml
Metol 5 grams
Sulfite 100 grams
Borax 10 grams
Glycin 5 grams
Water, to 1 liter
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, 12:15 przez hobbes, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdr.
--D.
"Nec habeo, nec careo, nec curo".
timor
-#

Post autor: timor »

Cześć.
Jesteś pewien, że to co masz to glicyna fotograficzne ? Załóżmy, że tak. Myślę, że jednak kolejność mieszania może mieć wpływ. Spróbuj rozrobić glicynę przed boraksem.
Poza tym dzięki za pokazanie tej formuły, już lecę i też mieszam. Lubię wywoływacze Edwala, są zazwyczaj lepsze niż Kodak. Co masz na myśli pisząc "najlepiej używać z uzupełniaczem" ?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, 19:04 przez timor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hobbes
-#
Kontakt:

timor pisze:Cześć.
Jesteś pewien, że to co masz to glicyna fotograficzne ? Załóżmy, że tak. Myślę, że jednak kolejność mieszania może mieć wpływ. Spróbuj rozrobić glicynę przed boraksem.
Poza tym dzięki za pokazanie tej formuły, już lecę i też mieszam. Lubię wywoływacze Edwala, są zazwyczaj lepsze niż Kodak. Co masz na myśli pisząc "najlepiej używać z uzupełniaczem" ?
Cześć Timor,
Tak jestem pewien że to fotograficzna. Spokojnie - sprawdziłem :) Uzupełniacz - miałem na myśli Replenisher. W jakimś kawałku PDFa z opisu Dr. Lowe wyczytałem, że lepiej uzupełniać po wywołaniu drugiej rolki. Przy czym Replenisher ma taki sam skład.

E-12 ma troszkę inny skład:
E-12

+Opis Dona Cardwell-a:
"So, I have a long, practical history with the developer. It is a hybrid developer, using the proven mechanism of glycin + PPD to make good negatives at a very low pH, which Dr. Lowe felt was the key to fine, regular grain. Lowe began with Dr. Sease's formulae, and balanced it with D-76. The result was a low pH developer whose metol provided good shadow detail, and whose glycin strengthened the midtones and made strong highlights. Lowe was a very good researcher and described how the formula worked in his patent information, and in articles in the late 1930s. PPD had no direct effect on the image, but energized glycin (and to an small extent, the metol) to function at a much lower pH than it normally would. Edwal 12 is a VERY well balanced formula which has low fog, a clean image with good acutance, but not exaggerated, and clean, regular and very, very fine grain that is not cloudy, soft, or blurry. The image is not comparable to D-76 or any common developers. ";

No i znalazłem, że TriX ma w tym iso250.
Jak nie dam rady tej cholerze glicynie ..to coś innego będę musiał złożyć, co ma:
a) małe ziarno
b) podniesiony kontrast
c) nie zaniża mi dramatycznie box iso.
pozdr.
--D.
timor
-#

Dzięki za te informacje.
Jak już obiecałem, zmieszam tę formułę i dam ci znać, więc poczekaj chwilkę. Jeśli nie będę miał kłopotu z rozpuszczeniem glicyny to trzeba będzie coś przemyśleć jeszcze raz. Na moje doświadczenie jednak coś za mało boraksu, jest on bardzo lichym aktywatorem glicyny, natomiast wystaczy do metolu. Jeśli masz jeszcze troche tej glicyny możesz zmieszać dla próby Agfę 8 (2g/litr, albo1g/0.5 litra), świetna tonalność, nominalne ISO i ziarno do przyjęcia.
Timor.
Awatar użytkownika
hobbes
-#
Kontakt:

timor pisze:Dzięki za te informacje.
Jak już obiecałem, zmieszam tę formułę i dam ci znać, więc poczekaj chwilkę. Jeśli nie będę miał kłopotu z rozpuszczeniem glicyny to trzeba będzie coś przemyśleć jeszcze raz. Na moje doświadczenie jednak coś za mało boraksu, jest on bardzo lichym aktywatorem glicyny, natomiast wystaczy do metolu. Jeśli masz jeszcze troche tej glicyny możesz zmieszać dla próby Agfę 8 (2g/litr, albo1g/0.5 litra), świetna tonalność, nominalne ISO i ziarno do przyjęcia.
Timor.
..i dlatego w Edwalu-12 nie ma już boraksu ale jest PPD :)

no nic :) Cierpliwie poczekam. Agfy na razie nie zmieszam, widze ze tam jest węglan potasu .. na bezwodny sodu mogę go zamienić - a sądząc po tabelce z The Darkroom... to nawet 1 do 1.

EDYTA zapytała:
A jakiego koloru jest Twój glicynowy proch?? Wg. jednego źródła jest brunatny, ale inne źródło podaje że ma być biały-biało-żółty bo inaczej to już kaplica. :/
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 09:12 przez hobbes, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdr.
--D.
timor
-#

Mix zrobiony, jest klarowny. Bez problemu. Jak wystygnie wymoczę w nim kawałek Trixa żeby trochę dojrzał, a potem zobaczymy z Deltą 100 i timaxami.
A ty zamów sobie chyba nową porcję glicyny, bo myślę, że w tej czy innej kombinacji jest ona przyjemnie pracującym reduktorem. Nigdy nie lubiłem za bardzo tonacji Delty 100, ale w glicynie jest super. Dam znać o rezultatach.
Pozdrowienia, Timor.
Awatar użytkownika
hobbes
-#
Kontakt:

Zazdroszczę :) ..szczegóły dot. tej glicyny masz na privie. Generalnie - kicha. Pocieszać mnie będzie i łzy ocierać Mr Crawley. ;) Bye, Bye Doktorze Lowe.
pozdr.
--D.
timor
-#

Nie przejmuj się, coś znajdziesz dla siebie. Mnie najbardziej zaskoczyła "współpraca" Beutlera i Tmax 100 (plus czerwony filtr)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 430b8.html
Tak samo prosta Agfa 8 daje miłe dla oka rezultaty.
Z tą formułą E-10 to im dłużej o niej myślę, tym większe mam wątpliwości. Myślę, że tylko metol będzie zaktywowany i w efekcie będzie to podobne do D23.
Awatar użytkownika
hobbes
-#
Kontakt:

No pewno, już znalazłem. FX-1 i FX-5. :)
pozdr.
--D.
ODPOWIEDZ