E-6, co zawiodło?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
E-6, co zawiodło?
Wywołałem slajd w Colortecu E-6. Koncentrat mocno po terminie, otwarte od roku butelki, rozwory dziś rozrobione. Koncentraty trochę dziwne w swojej postaci, ale ciekaw byłem efektu. Slajd po wywołaniu jest bardzo ciemny, kolory są ok, wygląda że film naświetlony jest poprawnie. Który roztwór zawiódł?
E-6, co zawiodło?
1
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
E-6, co zawiodło?
Patrzyłeś może jak to wygląda w projekcji na ekranie? Tak z ciekawości czystej pytamaka pisze: ↑14 kwie 2023, 21:46 Wywołałem slajd w Colortecu E-6. Koncentrat mocno po terminie, otwarte od roku butelki, rozwory dziś rozrobione. Koncentraty trochę dziwne w swojej postaci, ale ciekaw byłem efektu. Slajd po wywołaniu jest bardzo ciemny, kolory są ok, wygląda że film naświetlony jest poprawnie. Który roztwór zawiódł?

Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

Fotografia i filmowanie tradycyjne
E-6, co zawiodło?
Blixa rozpoznasz po ogonku, powinien być klarowny. Jeżeli padł FD, to niedowołał całego filmu, po napisach można poznać. jeżeli są ciemniejsze niż normalnie w tym filmie, to na pewno FD.
Bezbarwna część blina to utrwalacz, gdyby zdechł, to miałbyś nieprzeźroczysty ogonek, reszta też byłaby mleczna.
Bezbarwna część blina to utrwalacz, gdyby zdechł, to miałbyś nieprzeźroczysty ogonek, reszta też byłaby mleczna.
E-6, co zawiodło?
To w świetle nowych faktów, obstawiam powyższe, a nie FD
E-6, co zawiodło?
E... nie. Tą Sensję naświetloną na 100 wywoływałem w zeszłym roku i nie była taka ciemna, była do rzutnika jak znalazł. Po Twoim stwierdzeniu aż mnie korci,żeby świeży materiał wywołać w tym zestawie.
E-6, co zawiodło?
No to ja odpowiedzialności żadnej nie biorę.
A temperatura? Bo tu to i 0,5°C ma znaczenie.
A temperatura? Bo tu to i 0,5°C ma znaczenie.
E-6, co zawiodło?
Temperaturę mam pod kontrolą. Nie pierwsze wywołanie, jedyne co się zmieniło to upływ czasu. Te koncentraty były otworzone rok temu. Zagazowane, ale rok to sporo dłużej niż 24 tygodnie wg producenta, półroczny z Sensją po terminie jak ta wczoraj wywołana dał rezultat ok.
E-6, co zawiodło?
No to FD. Nie ma innego wyjścia. Możesz dodać 1 min do czasu wywoływania, powinno pomóc. To w końcu wywoływacz cz-b. Ale to na dziś, nie wiadomo co będzie za miesiąc.
E-6, co zawiodło?
Wkurzony wylałem wczoraj ten świeżo przygotowany zestaw, ale mam jeszcze po 100 ml. Może jeszcze zrobię eksperyment. Wkurza mnie, że zestawów Tetenala do E-6 praktycznie nie ma (poza czarno-biale na 2.5l) ani w Polsce ani w Niemczech. Jest jeszcze Bellini 7-mio kąpielowy, czort wie co warty.