Mam problem z moją x-700. Sprawa wygląda tak: po włączeniu aparatu wszystko jest ok, ustawiam ostrość, światłomierz dokonuje pomiaru (w trybie A), diodki ładnie się świecą, naciskam spust, aparat wyzwala migawkę jak należy i w tym momencie zamiera. Po naciągnięciu filmu nie da się zrobić następnej klatki, aparat wygląda na zupełnie martwy, nie świecą się diody pomiaru, nie wyzwala migawki, całkowite nic. Problem znika po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu. Czyli działa w trybie zdjęcie-reset-zdjęcie-reset. Każda klatka oznacza ponowne wyłączanie i włączanie aparatu. Zaznaczam, że nie kupiłem go wczoraj tylko zrobiłem nim dotąd jakieś 20-30 rolek filmu bez żadnych problemów. Kłopot pojawił się po ostatniej zmianie rolki (z Polypana z metrażu na Neopana, jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie).
Jaka może być przyczyna takiego czegoś? Może to być spowodowane awarią jakichś kondensatorów? Podobno to częste w tych aparatach. Aparat nie jest całkowicie martwy, tylko wygląda jakby blokował się po jednej klatce:/
Dziwny problem z Minoltą X-700
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- technik219
- -#
- morotegari
- -#
Być może jest to problem zużytych kondensatorów (w sieci opisywany często jako "awaria elektromagnesu")- znana przypadłość serii X. Jeden z kondensatorów znajduje się pod dolną klapką. Do drugiego dostęp jest już znacznie trudniejszy- pod górną częścią obudowy.
A jeśli nie kondensatory, to zdycha już migawka- naprawa nieopłacalna.
P.S. Wymiana X-700 na jaśkę elektro to taki sobie pomysł...
A jeśli nie kondensatory, to zdycha już migawka- naprawa nieopłacalna.
P.S. Wymiana X-700 na jaśkę elektro to taki sobie pomysł...
- morotegari
- -#
co do rozmiarów e35gsn, polecam zapoznać się ze zdjęciami na dole tego artykułu: http://rbit9n.blogspot.com/2012/11/lege ... ro-35.html
pozdrawiam!
pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr