Dwa pytania o Polaroida
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dwa pytania o Polaroida
Czolem,
Czy jest tu ktos zainsteresowany tematem Polaroidow?
Szukam informacji o tym, ktore modele mialy montowane obiektywy o jakiejs sensownej jakosci. Wiem, ze w serii 100 z lat 50. byly szkla Rodenstock, a potem?
Drugie pytanie - czy do ktoregos z modeli modeli na papier 4x5 da sie dorobic lub dokupic dupke na zwykle klisze negatywowe?
No i trzecie pytanie z dwoch, bo mi sie przypomnialo ;) Kto robi teraz materialy typu instant photo - wiem o Fuji i o Impossible Project, ktos jeszcze?
Czy jest tu ktos zainsteresowany tematem Polaroidow?
Szukam informacji o tym, ktore modele mialy montowane obiektywy o jakiejs sensownej jakosci. Wiem, ze w serii 100 z lat 50. byly szkla Rodenstock, a potem?
Drugie pytanie - czy do ktoregos z modeli modeli na papier 4x5 da sie dorobic lub dokupic dupke na zwykle klisze negatywowe?
No i trzecie pytanie z dwoch, bo mi sie przypomnialo ;) Kto robi teraz materialy typu instant photo - wiem o Fuji i o Impossible Project, ktos jeszcze?
--
Maciek
Maciek
-
- -#
- Kontakt:
Landy:
totalnie manualne:
110, 110a, 110b, 120 - 127/f4.7 - na film zwojowy - trzeba przerabiać na paczkowych Fuji jak poniżej. jak już się to zrobi to bardzo wdzięczne aparaty. Obiektywy kryją 4x5 cala więc można z nich robić dalmierz 4x5 :)
180, 185, 190, 195 - 115/4-4.5 aktualnie pofocisz na tym na paczkowych Fuji fp100c/fp3000b - te są w chorych cenach, albo zajechane na amen.
szklane obiektywy ale ciemniejsze bo 114mm f/8.8 szklane (w przeciwieństwie do innych masowo sprzedawanych na ebay/allegro) i film paczkowy Fuji to:
Land Automatic 100/101/102/103, 250, 350, 360, 450
różnią się jeszcze tym od reszty z serii 1xx, 2xx, 3xx, 4xx że mają obudowy metalowe a nie plastikowe, więc generalnie wyższa estetyka :)
jak coś jeszcze będziesz chciał wiedzieć to pisz. tych wymienionych miałem prawie wszystkie :)
totalnie manualne:
110, 110a, 110b, 120 - 127/f4.7 - na film zwojowy - trzeba przerabiać na paczkowych Fuji jak poniżej. jak już się to zrobi to bardzo wdzięczne aparaty. Obiektywy kryją 4x5 cala więc można z nich robić dalmierz 4x5 :)
180, 185, 190, 195 - 115/4-4.5 aktualnie pofocisz na tym na paczkowych Fuji fp100c/fp3000b - te są w chorych cenach, albo zajechane na amen.
szklane obiektywy ale ciemniejsze bo 114mm f/8.8 szklane (w przeciwieństwie do innych masowo sprzedawanych na ebay/allegro) i film paczkowy Fuji to:
Land Automatic 100/101/102/103, 250, 350, 360, 450
różnią się jeszcze tym od reszty z serii 1xx, 2xx, 3xx, 4xx że mają obudowy metalowe a nie plastikowe, więc generalnie wyższa estetyka :)
jak coś jeszcze będziesz chciał wiedzieć to pisz. tych wymienionych miałem prawie wszystkie :)
--
marcinrusinowski.com
marcinrusinowski.com
-
- -#
- Kontakt:
te na film 600? to jest wtopa jak dla mnie pod kątem ekonomii. aparaciki plastikowe, hipsterskie, kiepskie ciemne szkła, automaty (poza sx70 etc.) film nieprodukowany (bo to co robi impossible za 80 zł 8 sztuk w paczce plus trwałość tego etc. to jest nijak odpowiednikiem jakościowym starych Polaroidów).
pytanie po co Ci polaroid.
możesz kupić za 5-50 zł plastikowca i robić tym po 10 zł za strzał.
możesz kupić te co wymieniałem - i robić za 4 zł za strzał.
ekonomia podpowie Ci co wybrać.
pytanie po co Ci polaroid.
możesz kupić za 5-50 zł plastikowca i robić tym po 10 zł za strzał.
możesz kupić te co wymieniałem - i robić za 4 zł za strzał.
ekonomia podpowie Ci co wybrać.
--
marcinrusinowski.com
marcinrusinowski.com
-
- -#
- Kontakt:
necropost pisze:Jeszcze fp100c w formie 4x5 sie trafia ale to nie wiem czy jeszcze robia
Robią:
http://www.macodirect.de/fuji-glossy-10 ... -1367.html
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
http://translate.google.pl/translate?hl ... 6bih%3D731
W sumie to co na początku postu, ale zerknij.
[ Dodano: Czw 28 Lis, 2013 ]
tooloudtoowide, Zapytam może: czy posiadasz landa 250?
tu instrukcje. mam nadzieję że link działa.
W sumie to co na początku postu, ale zerknij.
tooloudtoowide, Zapytam może: czy posiadasz landa 250?
tu instrukcje. mam nadzieję że link działa.
grafplast
tarzać ze śmiechu rzecz jasna.maqsz pisze:Jezusiemaryjo, za uzywanie Google Translate powinno sie oblewac smola i tarzac w pierzu :p
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
- Kontakt: