Durst M605 Color - kilka pytań

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

D.M.M.
-#

Durst M605 Color - kilka pytań

Post autor: D.M.M. »

Witam!
Wpadł mi w ręce Durst M605 Color i jako, że robię (jak na razie) tylko mały obrazek i 6x6 chciałbym nim zastąpić mój dotychczasowy powiększalnik. I tu zaczynają się schody. Po odkurzeniu wszystkiego, przesmarowaniu i skręceniu okazało się, że brakuje:
- szybek (bądź ramek) w kasecie (Sirioneg)
- miseczki pod mocowanie obiektywu (z tego co wyczytałem i zrozumiałem, to powinny być dwie, do 50tki i 80tki)
- transformatora
Wszystko w sumie znalazłem na eBay'u, jednak nigdy przez niego nie kupowałem, nie mam konta, nie mam paypala itp. I tu rodzi mi się kilka pytań:
1. Czy można dostać wyżej wymienione rzeczy gdzieś u nas (może ktoś ma w nadmiarze, niepotrzebne), czy pozostaje mi rozdziewiczyć się z eBay'em?
2. Co do miseczki - bez trafo nie mogę tego dokładnie sprawdzić, ale miseczka od mojego Magnifaxa na oko pasuje. Wiem, że na oko to chłop w szpitalu umarł, więc pytam speców czy to przejdzie, czy lepiej dokupić te oryginalne miseczki?
3. No i podobne pytanie jeśli chodzi o trafo – czy to, które używam przy Magnifaxie (głowica Meopta Color 3) nada się pod Dursta?

Pozdrawiam
D.M.M.
flonidan
-#

Post autor: flonidan »

Ja w durście trafo mam z krokusa i hula bez problemu-jeśli zgadza się moc i napięcie na trafo z opemusa śmiało możesz go zastąpić-chodzi tylko o napięcie i o moc-moc musi być o 25% większa od mocy halogena z powiększalnika-kłopot może być z końcówką wtyczki do trafo-każda firma ,ażeby zapobiec podmianie ma inną końcówkę-ale wtyczkę jak masz trochę smykałki do majsterkowania sam ją przerobisz.Co do części kolega dadanmafak ma dużo durstów,może jakieś części ma-zapytaj.
jacek
D.M.M.
-#

Post autor: D.M.M. »

Dzięki za odpowiedź, tak właśnie myślałem, ale wolałem się upewnić ;-) - z przerobieniem wtyczki nie powinienem mieć problemu. Do dadanmafak już się odezwałem, a inny forumowicz obiecał mi pomoc w zakupach na eBay'u, więc mam nadzieję jakoś to się ułoży.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

mam to wszystko...reszta na priv...
ODPOWIEDZ