Durst M305, kilka pytań przed kambekiem

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ad. 3 Rozwiązanie. Otóż nieoczekiwanie okazało się, że w tej kasetce Nerioneg jest taka chytra zapadka, i ona umożliwia przesuw negatywu. Mając kasetkę w powiększalniku, wystarczy podnieść wystającą górną klapkę. Się haczy, i luzuje docisk. Naciśnięcie zapadki wysprzęgla górną klapę, i docisk wraca. Jest to nawet fajniejsze od wajchy.
wiadomo, zapadka jest, tylko że lepiej dmuchać na zimne, niż potem psioczyć na porysowane negatywy, nieprawdaż.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

aldek pisze:Panowie, uprzejmie jednak Was napominam, jako skromny autor tego wątku, że dyskusja o wyższości led jest poza nim niejako, bo eksperymenty z ledem to ja sobie jednak zrobię na sam koniec, jak przebrnę przez proces standardowo.
No więc standardowo, to jest powiększalnik na światło słoneczne ;-) bo niby czemu nie? Skoro już używasz elektryki, to czemu nie użyć czegoś co jest po prostu lepsze? I z fazy eksperymentu wyszło to już jakiś czas temu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

a propos lampy LED, to w durście jest taki myk, że żarówka "świeci bokiem", znaczy oś żarówki jest prostopadła do osi optycznej powiększalnika. więc jakby chcieć taką montować w powiększalniku, musiałaby mieć pełną mleczną bańkę. a przerabiać ułożenie żarówki nie bardzo jest miejsce.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
J.A.
-#

A nie świeci w zwierciadło?
>Tak jak tu<
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

świeci, ale bokiem. nie wiem czy będzie dobrze widać, ale nie mam lepszego zdjęcia pod ręką:

Obrazek

Obrazek

to jest właściwie zatyczka, to okrągłe za miechem. zatyczkę się wkłada, kiedy się chce korzystać z głowicy kolorowej lub zmiennokontrastowej. a jak chce się świecić żarówką, to zatyczkę się wyjmuje, od dołu wsuwa się oprawkę, a od góry wkręca się żarówkę. lustro jest z przodu, pod płytką z kratką. po założeniu obudowy ze zwierciadłem należy jeszcze wyregulować wysokość żarówki tak, żeby bańka była w okolicach ogniska.

o, znalazłem: https://www.flickr.com/photos/benhetfie ... 786450442/

Awatar użytkownika
J.A.
-#

No to wszystko jasne. To tylko pozostaje sprawdzenie empiryczne. A szkoda, bo z mojego doświadczenia wynika, że warto sobie taką żarówkę do powiększalnika sprawić.
aldek
-#
Kontakt:

Post autor: aldek »

Ostatnie teoretyczne pytanie: jak w paczce matowej fomy zmacać, która strona jest światłoczuła?
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

światłoczuła jest bardziej 'śliska/gładka'
aldek
-#
Kontakt:

Post autor: aldek »

Nie mogąc się doczekać na maskownicę i zegar, zrobiłem kambek przyśpieszony, bez nich.
Fajna zabawa, choć napsułem trochę papieru rzecz jasna. Pierwszy arkusik zaczerniłem w 100 proc., bo jakoś tak pamiętałem, że czasy naświetlania to będą (dla 9x13) rzędu kilkunastu sekund, a nie kilku.
Tak więc - jeszcze raz, dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Post autor: cbk »

aldek pisze: czasy naświetlania to będą (dla 9x13) rzędu kilkunastu sekund, a nie kilku.
.
to zależy od mocy żarówki, krycia negatywu, przysłony obiektywu itp ;)
God Is A Girl
ODPOWIEDZ