wiadomo, zapadka jest, tylko że lepiej dmuchać na zimne, niż potem psioczyć na porysowane negatywy, nieprawdaż.ad. 3 Rozwiązanie. Otóż nieoczekiwanie okazało się, że w tej kasetce Nerioneg jest taka chytra zapadka, i ona umożliwia przesuw negatywu. Mając kasetkę w powiększalniku, wystarczy podnieść wystającą górną klapkę. Się haczy, i luzuje docisk. Naciśnięcie zapadki wysprzęgla górną klapę, i docisk wraca. Jest to nawet fajniejsze od wajchy.
Durst M305, kilka pytań przed kambekiem
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
No więc standardowo, to jest powiększalnik na światło słonecznealdek pisze:Panowie, uprzejmie jednak Was napominam, jako skromny autor tego wątku, że dyskusja o wyższości led jest poza nim niejako, bo eksperymenty z ledem to ja sobie jednak zrobię na sam koniec, jak przebrnę przez proces standardowo.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
a propos lampy LED, to w durście jest taki myk, że żarówka "świeci bokiem", znaczy oś żarówki jest prostopadła do osi optycznej powiększalnika. więc jakby chcieć taką montować w powiększalniku, musiałaby mieć pełną mleczną bańkę. a przerabiać ułożenie żarówki nie bardzo jest miejsce.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
A nie świeci w zwierciadło?
>Tak jak tu<
>Tak jak tu<
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
świeci, ale bokiem. nie wiem czy będzie dobrze widać, ale nie mam lepszego zdjęcia pod ręką:
to jest właściwie zatyczka, to okrągłe za miechem. zatyczkę się wkłada, kiedy się chce korzystać z głowicy kolorowej lub zmiennokontrastowej. a jak chce się świecić żarówką, to zatyczkę się wyjmuje, od dołu wsuwa się oprawkę, a od góry wkręca się żarówkę. lustro jest z przodu, pod płytką z kratką. po założeniu obudowy ze zwierciadłem należy jeszcze wyregulować wysokość żarówki tak, żeby bańka była w okolicach ogniska.
o, znalazłem: https://www.flickr.com/photos/benhetfie ... 786450442/

to jest właściwie zatyczka, to okrągłe za miechem. zatyczkę się wkłada, kiedy się chce korzystać z głowicy kolorowej lub zmiennokontrastowej. a jak chce się świecić żarówką, to zatyczkę się wyjmuje, od dołu wsuwa się oprawkę, a od góry wkręca się żarówkę. lustro jest z przodu, pod płytką z kratką. po założeniu obudowy ze zwierciadłem należy jeszcze wyregulować wysokość żarówki tak, żeby bańka była w okolicach ogniska.
o, znalazłem: https://www.flickr.com/photos/benhetfie ... 786450442/
Nie mogąc się doczekać na maskownicę i zegar, zrobiłem kambek przyśpieszony, bez nich.
Fajna zabawa, choć napsułem trochę papieru rzecz jasna. Pierwszy arkusik zaczerniłem w 100 proc., bo jakoś tak pamiętałem, że czasy naświetlania to będą (dla 9x13) rzędu kilkunastu sekund, a nie kilku.
Tak więc - jeszcze raz, dzięki za pomoc.
Fajna zabawa, choć napsułem trochę papieru rzecz jasna. Pierwszy arkusik zaczerniłem w 100 proc., bo jakoś tak pamiętałem, że czasy naświetlania to będą (dla 9x13) rzędu kilkunastu sekund, a nie kilku.
Tak więc - jeszcze raz, dzięki za pomoc.