Witam wszystkich uczestników forum.Jako że przed chwilą zarejestrowałem się tutaj i po 30 latach wracam do fotografii analogowej będę miał wiele pytań
Sprzęt się zmienia a ja pamiętam czasy Krokusa czy Opemusa.Z powodu niewielkich rozmiarów wpadł mi w oko powiększalnik DURST B30.Chciałbym poznać wasze opinie na jego temat.Zaznaczam że poza mały obrazek i B&W nie zamierzam wychodzić.Proszę również o info n/t gwintu w tym powiększalniku.
W drodze do mnie jest już Fodor,Durst jest sprzedawany z obiektywem Rodenstock Trinar.M42 i M39 jestem w stanie obsłużyć dzięki redukcji.
Z gury serdeczne dzięki za informacje.Może ktoś ma namiary na instrukcję obsługi do tego powiększalnika?
to jeden z amatorskich Durstow, nic specjalnego. nie lepiej kupic M305 lub M605? gwint mocowania ma 39mm (sporadycznie 25mm ale to specjalnie pod stare obiektywy. trinar bedzie mal 39)
Też mi to na rękę bo wcześniej zamówiłem do Krokusa-Fedor-a dadan_mafak nie masz może namiarów na jakiś manual? Powiększalnik przyjdzie dopiero w środę a mnie już się pali żeby coś o nim poczytać
Aha a jakie żarówki do niego wchodzą?
Mam nadzieję że zmieniając Krokusa na Dursta nie zamieniam siekierki na kijek?
EDIT dadan_mafak powiedz mi a jak z jakością tego obiektywu?
Fedora? nigdy o takim obiektywie nie slyszalem.
manuala nie mam i nie wiem jakie zarowki tam sa
trinar to najnizsza polka, nie spodziewaj sie niczego dobrego...
zeby poczuc roznice i zeby bylo faktycznie bardzo dobrze, tak z jakoscia powiekszalnika jak i odbitek to Dursta trzeba kupic z serii M600/700/800, M305 lub Laboratora...B30 nie jest niczym specjalnym niestety...
aczkolwiek pracowac powinno sie lepiej niz na Krokusie (chyba, ze to Krokus 69)
Też mi to na rękę bo wcześniej zamówiłem do Krokusa-Fedor-a dadan_mafak nie masz może namiarów na jakiś manual? Powiększalnik przyjdzie dopiero w środę a mnie już się pali żeby coś o nim poczytać
Aha a jakie żarówki do niego wchodzą?
Mam nadzieję że zmieniając Krokusa na Dursta nie zamieniam siekierki na kijek?
EDIT dadan_mafak powiedz mi a jak z jakością tego obiektywu?
Witam,
hmm ja w swoim mam mleczna 75W na ktorej na boku napisane jest Durst Lamp wiec wnosze ze chyba oryginalna, ale nie mam obiektywu wiec chetnie poczytam opinie, co do rozmiarow to rzeczywiscie milo mnie zaskoczyl :)