Dość tej celebry! - koniec mitów o wywoływaniu E-6
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dość tej celebry! - koniec mitów o wywoływaniu E-6
Powiem szczerze, że mocno się ubawiłem oglądając ten filmik. Szczególnie spodobało mi się, miejsce pracy i utrzymanie porządku. No niezły facet! Ciekawe czy jeszcze zachował zdrowie - bardzo gustowne naczynia
http://www.youtube.com/watch?v=ZeNIwJGH ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=ZeNIwJGH ... re=related
ja przynajmniej przed wołaniem myłem naczynia zalegające w zlewie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
niby tak, ale na AT jeden facio radził, żeby chemię mieszać w garnku, w którym się potem gotuje bigos. ba! przekonywał, że to nic nie szkodzi, przecież potem się umyje. a może się mylę? może faktycznie się umyje? w sumie trzy lata chemii ii jeden semestr bromatologii trochę mnie wypaczyło pod względem kontaminacji.Basil pisze:rbit9n, no to się rozumie samo przez się :)
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Mam spore wątpliwości czy się umyje. Po osadach w butelce po CD należy sądzić, że jednak nie do końca się umyje. A naprawdę naczynia ciemniowe staram się trzymać we wzorowej czystości. FD i BX są jak nowe, a po CD jest sina. Poza tym po co?rbit9n pisze:niby tak, ale na AT jeden facio radził, żeby chemię mieszać w garnku, w którym się potem gotuje bigos. ba! przekonywał, że to nic nie szkodzi, przecież potem się umyje. a może się mylę? może faktycznie się umyje? w sumie trzy lata chemii ii jeden semestr bromatologii trochę mnie wypaczyło pod względem kontaminacji.Basil pisze:rbit9n, no to się rozumie samo przez się :)
Jakbyś poczytał stare wątki, to byś znalazł. Nie święci garnki lepią.krycha_666 pisze:To znaczy, że nie ma się co bać wywoływania slajdów :] Myślałem, że trzeba mieć procesor, a tu zwykła łaźnia wodna daję radę :D
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
no cóż - ja od dekad wywołuję filmy w warunkach domowych ale nie zdarzyło mi się pracować z toksyczną (i to w przypadku niektórych odczynników - bardzo toksyczną i alergiczną) chemią razem z naczyniami kuchennymi. Wylewanie BX/FX na pulpit szafki kuchennej, płukanie do zlewozmywaka z wysokości i z agresją na talerze jest dla mnie czymś mało odpowiedzialnym. Nie jest tak, że chemia jest neutralna po wymyciu. Chemia wchodzi w reakcję z metalami i tworzywami sztucznymi. Nie wszystko da się umyć. Wystarczy zobaczyć co się dzieje z amatorskimi, białymi szpulami JOBO. Można popatrzeć na plastikowe butelki w których przechowuje się chemię - są nie do umycia w niektórych przypadkach. Dlatego ja pracuję z chemią tylko w łazience. Zawsze marzyła mi się własna dedykowana ciemnia, ale jakoś nie udało mi się zrealizować tego planu.weesee pisze:nie zliczę ile filmów wywołałem w podobnych warunkach.
Poza tym nieco zabawnie wypadają dyskusje o przestrzeganiu reżimu temperatury (tolerancja 0.3C) w sytuacji kiedy widzi się pracę w takim stylu. Moim zdaniem nie da się w warunkach domowych utrzymać takiej tolerancji o ile nie ma się procesora z zamkniętym płaszczem. JOBO CPE2 tu nie pomoże, bo podmuch z wywietrzników potrafi w momencie zmienić temperaturę o 0.6C. Jak to stanie się w czasie nalewania (ręcznego) chemii do koreksu to po zabawie. Nie wspomnę już o ogromnej ilości opinii dotyczących płukania i stosowanej wody.
Moją intencją przy pisaniu tego postu było zwrócenie uwagi na dwa problemy:
- nie odsuwajcie od siebie zabawy i ogromnej przyjemności pracy z kolorowymi materiałami nawet jak macie do dyspozycji tylko koreks i wanienkę na ciepłą wodę. Nie potrzeba tutaj cudów (choć dobrze je mieć). Jeżeli zachowacie reżim pracy to nawet wyniki mogą być powtarzalne - ważne aby warunki zewnętrzne nie były zmienne za każdym razem. Wystarczy wypracować tutaj swoją metodę.
- zachowajcie chociaż minimalne zasady BHP przy pracy z truciznami. Ja np. nie używam rękawic ale znam ludzi którzy po kontakcie tylko z utrwalaczem dostają ciężko-leczalnej wysypki. Nie wspomnę już o żywności czy naczyniach kuchennych.
Oczywiście to co piszę kieruje do młodych pasjonatów fotografii analogowej bo "stare wygi" wiedzą więcej ode mnie (mimo, że sam jestem stary :-;). Fotografia analogowa to naprawdę jest magia, a nie kałasznikowa cyfrówka - choć sam nie mam nic przeciwko fotografii cyfrowej i korzystam z jej zalet.
Na koniec drobna uwaga. Zapewne wielu z Was słyszy o upadku firmy Kodak. Smutne to szczególnie dla mojego pokolenia. Kodak to był synonim fotografii przed dziesiątki lat. Filmy na materiale Kodachrome mają soczyste barwy po 70ciu latach. Firma upada - ale jeżeli chodzi o materiały analogowe to zanotowała w 2011 wzrost sprzedaży w porównaniu z rokiem poprzednim. Plan ponoć jest taki aby dział analogowy wyłączyć z upadku. Nie jest źle :-;
P.S.
nie pamiętam tego dokładnie ale kolega w kuchni chyba pominął ostatni proces stabilizacji - nie pomijajcie go.
Rodziców niema w domu to robi w kuchni :) Ja osobiście robię w łazience nietylko dlatego że mam za małą kuchnię ale jakoś nie pasują mi te chemikalia w kuchennym środowisku :) Różni ludzie różnie mówią ja pracuję osobiście bez rękawiczek ale przy procesie c-41 pieką mnie trochę ręce więc ta chemia niemoże być nie-agresywna... A człowiek którego film pokazałeś wszystko wywołuje w tej kuchni kiedyś widziałem jego demonstracje c-41 to nawet twierdził że potrafi palec włożyć pod wodę i stwierdzić czy leci 38 stopni.
Zgadzam się z Tobą, poza jedną rzeczą:
Wiesz ile energii trzeba dostarczyć/odprowadzić, aby zmienić temperaturę o 0,6°C? Jeden podmuch nie wystarczy ;))
Do wywołania filmu w normalnym koreksie trzeba przynajmniej 0,4 kg (1 film 135) lub 0,5 kg cieczy.Big_Lynx pisze:Moim zdaniem nie da się w warunkach domowych utrzymać takiej tolerancji o ile nie ma się procesora z zamkniętym płaszczem. JOBO CPE2 tu nie pomoże, bo podmuch z wywietrzników potrafi w momencie zmienić temperaturę o 0.6C. Jak to stanie się w czasie nalewania (ręcznego) chemii do koreksu to po zabawie. Nie wspomnę już o ogromnej ilości opinii dotyczących płukania i stosowanej wody.
Wiesz ile energii trzeba dostarczyć/odprowadzić, aby zmienić temperaturę o 0,6°C? Jeden podmuch nie wystarczy ;))