msierak pisze:Wracając do tematu: w przyszłym miesiącu będę miał do wywołania 5-10 slajdów i zastanawiam się czy warto w chemię inwestować, czy lepiej się pieprzyć z cewe.
a to zależy czy Ci sie chce. jak masz koreks i termometer to masz wszystko co trzeba.
msierak pisze:O c-41 słyszałem, że trzeba trzymać temperaturę z dokładnością do 0,5st. Gówno prawda. Wołam w zakresie 37,5 +/- 1,5 stopnia i wychodzi cudownie. Co do E-6 słyszałem podobne mity, jestem ciekaw jak bardzo należy trzymać się rygoru.
tak samo jak w przypadku negatywów - zdroworozsądkowo i bez zbytniej ekscytacji. to nie jest wiedza tajemna ani magiczna.
tylko, przy wywoływaniu slajdów moczysz w pierwszym wywoływaczu 2x dłużej niż w wywoływaczu do c41. to ja tutaj jednak trzymam koreks umywalce z gorącą wodą. choc przyznam się, że wywoływałem juz na rolce - czyli bez płaszcza wodnego - i też wyszło. tak samo (bez płaszcza wodnego) wywołuję filmy 8mm. to sa proste procesy.
p.
Pytanie po co to robić, jeżeli godzisz się na słabą jakość.Możesz oddawać do niektórych labów lub robić to w domu bez reżimu temperatury.
Kiedyś badałem stripy które były wołane byle jak w porównaniu ze stripami z maszyny ATL 2 (którą używam) i różnica była kolosalna.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
p1ot3 pisze:
tak samo jak w przypadku negatywów - zdroworozsądkowo i bez zbytniej ekscytacji. to nie jest wiedza tajemna ani magiczna.
...
Nie jestem w stanie utrzymać temperatury dokładnie gdy wołam c-41, wygrzewam najpierw koreks z kliszą przez 5 min ~40st, wlewam chemię 38,5-39,5st i wrzucam do umywalki z wodą o temp. 40-45 st i mimo wszystko temperatura mi spada do 36-37 stopni.
...
ja nie mierze temperatury 'po'. ale w prosty sposób możesz usprawnić ten proces - zwyczajnie dolej co jakiś czas gorącej wody do umywalki. tylko nie przegnij w drugą strone i nie ugotuj filmu. pare przykładów - > w galerii na AT <. te kolorowe to slajdy, a ostatnio dodany to cross.
nie bede latal z miarka i sprawdzał o ile to sie różni od slajdów wywolanych z calą ta super-duper celebrą. dla mnie to nieistotne.
p1ot3 pisze:
...
Nie jestem w stanie utrzymać temperatury dokładnie gdy wołam c-41, wygrzewam najpierw koreks z kliszą przez 5 min ~40st, wlewam chemię 38,5-39,5st i wrzucam do umywalki z wodą o temp. 40-45 st i mimo wszystko temperatura mi spada do 36-37 stopni.
...
ja nie mierze temperatury 'po'. ale w prosty sposób możesz usprawnić ten proces - zwyczajnie dolej co jakiś czas gorącej wody do umywalki. tylko nie przegnij w drugą strone i nie ugotuj filmu. pare przykładów - > w galerii na AT <. te kolorowe to slajdy, a ostatnio dodany to cross.
nie bede latal z miarka i sprawdzał o ile to sie różni od slajdów wywolanych z calą ta super-duper celebrą. dla mnie to nieistotne.
Adams pisze:
...maszyny ATL 2 (którą używam)
...
to ta, taka wanienka z grzałką i motorkiem?
p.
chyba nie, to taki duzy procesor
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Adams pisze:
Pytanie po co to robić, jeżeli godzisz się na słabą jakość.Możesz oddawać do niektórych labów lub robić to w domu bez reżimu temperatury.
Kiedyś badałem stripy które były wołane byle jak w porównaniu ze stripami z maszyny ATL 2 (którą używam) i różnica była kolosalna.
I właśnie tu leży pies pogrzebany. Czy rzeczywiście gorsza jakość? C-41 jestem w stanie w takich chałupniczych warunkach wywołać o niebo lepiej niż lab i zastanawiam się, czy tak samo będzie z e-6.
Wołam E-6 w warunkach domowych w CPE2, taka "wanienka z grzałką, termostatem i motorkiem", kąpiel wodna 10-12 litrów utrzymuje na tyle dlugo stała temperaturę, że spokojnie cały proces się robi.
Efekty sa dobre a brak rys, syfów, przekorowań.
Polecam
msierak pisze:(...)
Co do cewe - ostatnio czekałem na slajd 8 dni, wrócił i nie wiem, czy mi zeskanowali w 300dpi i rozciągneli do 2400 (a tak wygląda), czy coś spaprali z wywoływaniem bo jest cholernie nieostry. (...)
Ale nieostry jest slajd (choćby rzutnikiem na ścianę ciepnięty) czy skan?
Tak z ciekawości pytam.
Adams pisze:
...
Ale ja nie mam zakładu:-) Wołam dla siebie.
chodziło mi o ilość, przepraszam za niedopowiedzenie. przy wiekszej ilości mnie też by się nie chciało koreksem majtać. u mnie rolka slajdu na tydzień to max... filmu i tak bym w tym nie wywołał.
Adams pisze:
...
Ale ja nie mam zakładu:-) Wołam dla siebie.
chodziło mi o ilość, przepraszam za niedopowiedzenie. przy wiekszej ilości mnie też by się nie chciało koreksem majtać. u mnie rolka slajdu na tydzień to max... filmu i tak bym w tym nie wywołał.
p.
Spoko:-)
Ja zbieram tak ze 30 rolek i wtedy wołam.
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
J.A. pisze:Temperatura dotyczy płaszcza w procesorze CPA2.
[ Dodano: Sro 25 Kwi, 2012 ]
Dziękuję za uwagę.
Przyznam sie szczerze ze jestem zszokowany ze roznica jest az tak duza... Instrukcja Tetenala pisze o wachaniach rzedu bodajze +/- 0.5 st. C, a tutaj widac jak na dloni ze to juz bardzo zmienia kolory i gradacje.
To sa paski testowe? Czy moze te roznice sa w ich przypadku troche przesadzone (dla latwiejszej oceny)?