Dobry skaner do małego obrazka do 1000 zł to?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dobry skaner do małego obrazka do 1000 zł to?
No właśnie. Dobry skaner do małego obrazka do 1000 zł to?
Mam V500 i o ile średni format się nadaje - mały obrazek leży i kwiczy. Jaki zatem skaner stricte do 135 tki robi robotę? Cena do tysiaka.
Mam V500 i o ile średni format się nadaje - mały obrazek leży i kwiczy. Jaki zatem skaner stricte do 135 tki robi robotę? Cena do tysiaka.
Używane. Nikon nawet LS-2000, ale ten to SCSI i starego kompa potrzebuje. Albo LS-40 (LS-IV), nowszych raczej za te pieniądze kupić się nie da.
I jw. Minolta DSE 5400.
Jest jeszcze Canon FS4000, ale tego w rękach nie miałem, więc pojęcia nie mam co może. Nie używa technologii ICE bo księgowi z Canona nie chcieli płacić licencji Kodakowi, a opracowali coś swojego co nazwali Digital Fare, czy jakoś tak. Pewnie to, to samo co ICE.
I jw. Minolta DSE 5400.
Jest jeszcze Canon FS4000, ale tego w rękach nie miałem, więc pojęcia nie mam co może. Nie używa technologii ICE bo księgowi z Canona nie chcieli płacić licencji Kodakowi, a opracowali coś swojego co nazwali Digital Fare, czy jakoś tak. Pewnie to, to samo co ICE.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
W przypadku Minolty są to ceny zawyżone - średnia z aledrogo wychodzi jeśli się nie mylę w granicach 1200zł.Niestety wszystkie proponowane przez Was kosztują bliżej 2000 zł niż 1000 zł
Ja miałem dwa egzemplarze tej Minolty. Pierwszy za jakieś 1250zł a drugi okazyjnie za około 600zł.
Co do reszty nie wiem , nie wypowiem się.
- morotegari
- -#
Koniecznie coś więcej napisz, najlepiej z linkami do allegro gdzie ją kupić ;)morotegari pisze:Niekoniecznie, u mnie LS-30 i LS-2000 chodzą pod Windows 7 i Vuescan.J.A. pisze:Używane. Nikon nawet LS-2000, ale ten to SCSI i starego kompa potrzebuje.
Trzeba tylko kartę SCSI Adapteca kupić i poprawnie zainstalować.
Niktórzy jeżeli soft Nikona nie działa uznają, że skaner nie działa.morotegari pisze:Niekoniecznie, u mnie LS-30 i LS-2000 chodzą pod Windows 7 i Vuescan.J.A. pisze:Używane. Nikon nawet LS-2000, ale ten to SCSI i starego kompa potrzebuje.
taharii
Jeżeli karta SCSI jest prawidłowo obsługiwana przez system, to Vue Scan nie będzie miał problemu z obsługą skanera.
Nie musi to być Adaptec, ja używałem tego skanera z karą ATTO. Nie miała nawet na śledziu złącza wymaganego przez LS-a 2000. Podłłączałem go normalną 50 pinową taśmą SCSI
kurczę, kiedyś porównywałem jakiegoś plusteka dedykowanego do małego obrazka z epsonem 4490, ale nie wiem czy mam gdzieś jeszcze te skany zapisane. w każdym razie wydaje mnie się, że skany z plusteka były lepsze niż z 4490, także tego. no nic, spróbuję przetrząsnąć dysk, może znajdę.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- morotegari
- -#
Wg tej strony do skanerów Nikona zalecane są karty SCSI Adapteca AHA 2940:taharii pisze:Koniecznie coś więcej napisz, najlepiej z linkami do allegro gdzie ją kupić ;)morotegari pisze:Niekoniecznie, u mnie LS-30 i LS-2000 chodzą pod Windows 7 i Vuescan.J.A. pisze:Używane. Nikon nawet LS-2000, ale ten to SCSI i starego kompa potrzebuje.
http://www.pcreview.co.uk/forums/nikon- ... 46927.html
AHA 2940 występuje w kilku wersjach, najlepsze ponoć będą U (tą kartę ja mam) ewentualnie AU (tu potrzebna będzie jakaś przejściówka). Z kolei UW nie są zalecane (?).
https://support.nikonusa.com/app/answer ... patibility
Moja karta to prawdopodobnie ta wersja:
http://allegro.pl/kontroler-adaptec-aha ... 65473.html
Instalacja tych kart pod Win7 jest trochę problematyczna, ale zapisałem to sobie na komputerze stacjonarnym (który chwilowo ma awarię dysku SSD).
Odezwij się za jakiś czas, to mogę wszystko opisać.
ATTO, którego używałem z LS-2000 to właśnie UW.
Przy SCSI to nie jest problem. Jak pisałem wyżej, jeżeli system prawidłowo kartę identyfikuje, to nie ma żadnego problemu z jej używaniem z różnymi skanerami, czy to będzie DuoScan czy Arcus Agfy, czy Nikon, czy wspomniany wcześniej Canon FS4000, który też jes SCSI.
Co najwyżej trzeba będzie użyć jakiejś przjściówki bo złącz SCSI jest z 6, albo więcej.
Przy SCSI to nie jest problem. Jak pisałem wyżej, jeżeli system prawidłowo kartę identyfikuje, to nie ma żadnego problemu z jej używaniem z różnymi skanerami, czy to będzie DuoScan czy Arcus Agfy, czy Nikon, czy wspomniany wcześniej Canon FS4000, który też jes SCSI.
Co najwyżej trzeba będzie użyć jakiejś przjściówki bo złącz SCSI jest z 6, albo więcej.