do slajdów

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

flip265
-#

do slajdów

Post autor: flip265 »

Tak ostatnio chodzą mi po głowie slajdy, jednak zenit to nie to czego oczekuję...
co byście poradzili tak ok.300-400 zł, Do małego obrazka najlepiej ze światłomierzem ( sprawnym :))
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

Nie napisałeś, czy chcesz z AF czy bez, jakie mocowanie, jakie masz obiektywy...
Ale ja to bym polecił Nikona F80. :-)
Pozdrawiam, Bartek.
flip265
-#

Post autor: flip265 »

Autofokus? Nie musi, ale może być. Co do obiektywów to różnie, do tej pory robiłem b/w Moskwą 5 i Zenitem (chyba jeden z pierwszych modeli bo ma gwint m39 )- do niego 37 i 58 mm. A może Olympus z serii om?
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Cokolwiek kupisz, będzie lepsze od Zenita :mrgreen:

Z manualnych lustrzanek najtaniej wychodzą systemy Canon FD i Minolta MD.
Droższe szkła mają Pentax, Nikon. Olympus- drogie szkła i średnio dostępne (poza podstawowymi ogniskowymi). Oprócz tego masz jeszcze Konicę (ciężko o obiektywy) i Contaxa (Zeissy).

AF to inna bajka- obiektywy pasują do cyfrówek, więc trzymają cenę.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

pentax me super. nigdy nie miałem, ale wiem że jest dobry i podłączysz do niego cokolwiek z bagnetem K. możesz też bez oporów wkręcać obiektywy M42 przez redukcję.
osobiście natomiast używam olków serii OM, ale one przekraczają Twój budżet i to same pudełka, bez szkieł. a tego pentaxa można złupić ze szkiełkiem do 400zł.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Pentax ME Super - świetny sprzęt. Choć niektórzy mogą nie lubić sterowania klawiszami.
Zobacz jeszcze:
Minoltę X-700 lub XD7 - sam ich używam,
Canona AE-1 - niestety ma preselekcję czasu zamiast przysłony (jak kto lubi).
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

ME Super jest fajny, ale bywa awaryjny.
Do slajdow Pentax MX bardzo sie nada - ja bardzo sobie chwalilem.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

Pentax KX, Super A (Super Program), Program A, lub P50 czy też P30 w różnych wersjach. Z korpusów z AF niedawno był na A....o rewelacyjny Z1 i Z1p. I oba w zakładanej cenie !
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
morotegari
-#

radekone pisze:ME Super jest fajny, ale bywa awaryjny.
Do slajdow Pentax MX bardzo sie nada - ja bardzo sobie chwalilem.
Wszystko się psuje, także sprzęty sprzed 30 lat bez konserwacji/przeglądów/wymiany smarów.

Minolty wysiadają (awarie elektromagnesu/wyschnięte kondensatory), Canonom dolega często "canon fever"...

Ale mimo wszystko są mniej awaryjne niż Zenity :-)
Awatar użytkownika
BW
-#

Post autor: BW »

za 400 zl to już kupisz nikona f90X z obiektywem, ma autofocus, zasilanie na baterie "paluszki", całkiem dużą matówkę a przy pomiarze matrycowym światła jest bardzo przewidywalny - zawsze niedoświetla! :-P
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Kup cokolwiek co ma światłomierz punktowy i możliwość korekcji oraz ustawiania A/T co 1/3 przysłony.
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

morotegari pisze: Wszystko się psuje, także sprzęty sprzed 30 lat bez konserwacji/przeglądów/wymiany smarów.

Minolty wysiadają (awarie elektromagnesu/wyschnięte kondensatory), Canonom dolega często "canon fever"...

Ale mimo wszystko są mniej awaryjne niż Zenity :-)
W ME-S siada glownie elektronika, Canony (np. A-1) choruja raczej na kaszel a nie goraczke. Nie pakowalbym sie w kupno zadnego z nich w dzisiejszych czasach, a juz na pewno nie w Canona (mialem oba).
MX jest w 100% mechaniczny (oprocz swiatlomierza) i moze sie jedynie zatrzec. Mam dwa, niezniszczalne. Jeden z nich przezyl pustynie oraz wysokogorskie zimowe mrozy (nie raz), kupilem zajechanego i nigdy go nie oszczedzalem. Dziala nadal, choc juz czas, aby zafundowac mu serwis :-)
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

Zabytki w stylu Canona AE-1 czy FD mają swój urok, ale dużo praktyczniejsze są aparaty nowsze, np. Canon EOS 300 - działa automatyka ekspozycji obu trybach, jest trym manualny, działa autofokus a przede wszystkim współpracuje ze wszystkimi obiektywami z bagnetem EF - od plastic-fantastic 50/1.8 poprzez Samyangi, Lensababy po Otusa 55/1.4 czy EF 300/2.8 IS (na te ostatnie trzeba będzie trochę powiększyć budżet).

EOSa 300 warto kupować z gripem, do którego wchodzą "paluszki" AA. Cena - mój, z gripem, w stanie prawie nieużywanym, kosztował ok. 160zł.
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
Awatar użytkownika
zousan
-#
Kontakt:

Post autor: zousan »

Też miałem tę zagwozdkę kiedy wyhaczyłem w Rossmanie Agfę Precisa (z dużym prawdopodobieństwem przebrandowiona Provia) w dwupakach za 8EUR :shock:
Pewnie wybór zależy od tego jaki efekt chcesz uzyskać poprzez użycie slajdu i dotyczy bardziej obiektywu.. Jeśli twój aparat ma wypluwać tapety do windowsa bez żadnych elektronicznych manipulacji, to celowałbym w coś podepniesz Planara - n.p. system C\Y. To jest raczej inny przedział cenowy, ale umówmy się, slajd jest drogi - zrobienie rolki to w sumie jakieś 50PLN. Może do 600PLN wyłapiesz na ebayu 50mm Zeissa.

Mój osobisty wybór w twoim przedziale to Contax TVS - do kupienia na ebayu w bardzo rozsądnych cenach. Idealny do górskich landszaftów.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid= ... S&_sacat=0
Widziałem też niedawno jednego w Hali Mirowskiej w Warszawie. Kupiłbym go gdybym nie miał już innego Contaxa.

Ale sprawdź sam czym ludzie fotografują i nie kieruj się pojedynczymi opiniami.
http://www.flickr.com/groups/557124@N21/pool/
http://www.flickr.com/search/?q=agfa+scala&s=int
http://www.flickr.com/search/?q=kodak+e100vs&s=int
http://www.flickr.com/search/?q=contax+tvs&s=int
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

zousan pisze:Jeśli twój aparat ma wypluwać tapety do windowsa bez żadnych elektronicznych manipulacji,
:?: :?: :?:
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ