Do posiadaczy Mamiya RB67

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

depcius
-#

Do posiadaczy Mamiya RB67

Post autor: depcius »

To mój pierwszy post na forum Korex, dlatego na początku chciałem wszystkich bardzo serdecznie przywitać.

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem aparatu Mamiya RB67 (nie SD Pro). Przypuszczam, że apart dość stary z obiektywem Sekor 90mm (bez C).
Znalazłem gdzieś w sieci instrukcję i po jej przeczytaniu zauważyłem, że na mojej matówce nie ma żadnych linii ułatwiających kadrowanie. Chciałem wykonać maskę z kartonu lub zaznaczyć na matówce pisakiem owe linie.
Czy ktoś byłby tak uprzejmy i sprawdził w jakich odległościach od ramek matówki znajdują się linie ?

Z góry dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

wystarczy... www.google.pl wpisać "focusing screen Mamiya RB67" i kliknąć grafika

edit. takie cóś ;) mi się wygooglowało..

http://rb67.helluin.org/accessories/

o coś takiego Ci chodziło?
Ostatnio zmieniony 01 sie 2011, 19:48 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
depcius
-#

Post autor: depcius »

nord pisze:wystarczy... www.google.pl wpisać "focusing screen Mamiya RB67" i kliknąć grafika

Dzięki, ale niezupełnie o taką pomoc mi chodziło. Wujka google już pytałem. Widziałem zdjęcia matówek z liniami i na oko wydaje mi się, że linie oddalone są od ramek o jakieś 0,5 cm. Wiem, że może troszkę przesadzam i tak naprawdę te 2 mm w lewo czy w prawo nie mają dużego znaczenia. Ze mną już niestety tak jest, że w takich sprawach jestem bardzo pedantyczny i chciałbym po prostu wiedzieć w jakich odległościach oddalone są linie od krawędzi :)
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

depcius pisze:
nord pisze:wystarczy... www.google.pl wpisać "focusing screen Mamiya RB67" i kliknąć grafika

Dzięki, ale niezupełnie o taką pomoc mi chodziło. Wujka google już pytałem. Widziałem zdjęcia matówek z liniami i na oko wydaje mi się, że linie oddalone są od ramek o jakieś 0,5 cm. Wiem, że może troszkę przesadzam i tak naprawdę te 2 mm w lewo czy w prawo nie mają dużego znaczenia. Ze mną już niestety tak jest, że w takich sprawach jestem bardzo pedantyczny i chciałbym po prostu wiedzieć w jakich odległościach oddalone są linie od krawędzi :)
Wymieniałem swoją matówkę najpierw na taką z kompletem 4 linii, potem na Beattie.
Gdzieś w domu mam płytkę z matówki z dwoma liniami. Matówka składa się z dwóch płytek. Mogę Ci sprzedać jeśli ją odnajdę po powrocie z wakacji.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
ODPOWIEDZ