wez wszystko co ciekawe i co bedziesz mogl zabrac.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Czytając pierwsza stronę od razu wiedziałem co odpiszę; "o czym wy gadacie, miało być o przysłonie"Zakańczając. Odbiegliśmy od tematu. Mógłby admin czy mod z części mejli stworzyć wątek: Światło Skierowane
JA NIE ROZUMIE!Warto zaznaczyć, że wasze uwagi odnośnie przysłon dotyczą tylko światła rozproszonego przy świetle skierowanym przysłony nie należy domykać bo nie spełnia swojej funkcji.
Mam wrażenie. że w ogóle nie rozumiesz na czym polega działanie przesłony, nie tylko dalszych pyań.kayaman pisze:Nie spełnia swojej funkcji bo po prostu nie działa. Jej domknięcie skutkowałoby tylko obcięciem brzegowych promieni światła czyli generalny skutkiem byłaby winieta na odbitce.
Kolejnych pytań ja z kolei nie rozumie? ;)
Nie ma innych zasad. Przesłona to przesłona i działa tak samo w aparacie i powiększalniku i mikroskopie \gdyby była\.autrox pisze:Czy są jakieś inne opcje przymknięcia, np. inna zasada niż 2-3 działki od max. otworu?
[Załóżmy, że światło skupione to powiększalnik kondensorowy, a rozproszone to dyfrakcyjny(z głowicą mieszającą, jak to zwał)]
A ja mam wrazenie, ze powinienes zaczerpnac troche wiedzy na temat pracy z powiekszalnikiem kondensorowym z punktowym zrodlem swiatla...praktycznie kazda powazna publikacja czy manual takiej glowicy ma wyraznie napisane, ze obiektyw uzywa sie z calkiem otwarta przyslona...J.A. pisze: Mam wrażenie. że w ogóle nie rozumiesz na czym polega działanie przesłony, nie tylko dalszych pyań.
Obojętne przy jakim świetle.
A co to za herezja?dadan_mafak pisze: A ja mam wrazenie, ze powinienes zaczerpnac troche wiedzy na temat pracy z powiekszalnikiem kondensorowym z punktowym zrodlem swiatla...praktycznie kazda powazna publikacja czy manual takiej glowicy ma wyraznie napisane, ze obiektyw uzywa sie z calkiem otwarta przyslona...
Powiedz mi czym się różni obiektyw ze światłem 2,8 przymknięty do 5,6, od obiektywu ze światłem 5,6? W sensie ilości przechodzącego przez ten obiektyw światła oczywiście.dadan_mafak pisze: Podobno niektore obiektywy zostaly tak zaprojektowane zeby dawac jak najwiekszy "power" przy calkiem otwartej przyslonie (kosztem wielkosci otworu maksymalnego) wlasnie ze wzgledu na prace z swiatlem punktowym. Chodzi o Focotary 50/60mm.