Czy Tin dichloride to Chlorek cyny (II) SnCl2?
Jeżeli nie, to jak brzmi polska nazwa i jaki jest wzór?
Dla pewności prośba o potwierdzenie identyfikacji
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dla pewności prośba o potwierdzenie identyfikacji
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
3 x TAK!!!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
tak - to jest chlorek cyny, tak - jego wzór to SnCl2 i tak - forma prawidłowa do tin (II) chloride.
ogólnie to jak jest końcówka "-ide" to jest to sól kwasu beztlenowego, a jak "-ite" - tlenowego.
ogólnie to jak jest końcówka "-ide" to jest to sól kwasu beztlenowego, a jak "-ite" - tlenowego.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Jeśli znana jest angielska nazwa związku to można znaleźć CAS w googlach.
Niby tak, ale jak wspomniałem w formule występuje tak jak napisałem wyżej. A w niecie znajduję Tin(II) chloride, co dla nie chemika nie musi być jednoznaczne. Dla tego zapytałem o potwierdzenie moich przypuszczeń.
Poza tym, zawsze lepiej zapytać lepiej orientujących się w danym temacie, niż udawać wszechwiedzącego i popełniać błędy. I powyższe zdanie tyczy się wszelkich dziedzin życia. Jeżeli nie jestem czegoś pewien, to wolę zapytać
Poza tym, zawsze lepiej zapytać lepiej orientujących się w danym temacie, niż udawać wszechwiedzącego i popełniać błędy. I powyższe zdanie tyczy się wszelkich dziedzin życia. Jeżeli nie jestem czegoś pewien, to wolę zapytać

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150