d-76 stock 2 miesiące po terminie - do użycia?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
d-76 stock 2 miesiące po terminie - do użycia?
Okryłem w szafce przeoczony stock d76 z sierpnia 2011. Półtorej litra, w szklaneych butelkach zalanych "pod korek". Zakrętka plastikowa. Czy jest sens próbować w wywoływać w tym (1+1) czy darować sobie i rozrobić nową porcję?
Obstawiam ze bedzie jeszcze dzialac. Zrob test - zamocz na chwile (np. jedna minute) kawalek naswietlonego negatywu (chocby fragment rozbiegowki), a potem na kolejna minute zamocz go glebiej. Nastepnie wyplucz, utrwal i zobacz pod swiatlo. Powinienes miec przezroczysty fragment (nie stykajacy sie z wywolywaczem) i dwa ciemniejsze. Na tej podstawie mozesz zgrubnie ocenic czy ten wywolywacz wogole jeszcze pracuje czy juz nie.
D76 ponoc dosc latwo tez ocenic po kolorze - jesli sie robi zolty/brazowy to juz jest koniec. Jak przezroczysty, to powinien jeszcze dac rady.
D76 ponoc dosc latwo tez ocenic po kolorze - jesli sie robi zolty/brazowy to juz jest koniec. Jak przezroczysty, to powinien jeszcze dac rady.
z czterem litrami ID11 walczyłem chyba z cztery lata. trzymałem w litrowych butelkach pod korek, więc myślę że ten Twój powinien działać jak należy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Tak samo ja. Trzymam po kilkanaście miesięcy stock ID-11 w wielkich 2 litrowych butelkach po piwie, zabezpieczone gazem. D-76 mam aż 4 litry więc długo poleży za wanną.rbit9n pisze:z czterem litrami ID11 walczyłem chyba z cztery lata. trzymałem w litrowych butelkach pod korek, więc myślę że ten Twój powinien działać jak należy.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
U nas, u nas (-:nord pisze:gdzieś w świecie mają fajnie - browary we flaszkach po dwa litrymrek pisze:2 litrowych butelkach po piwie,
.
Kupisz w browarach. Kupiłem litrową krachlę w browarze na Nowym Świecie (W-wa), a dwulitrowe dostałem w browarze Spiż w Katowicach, robiąc zdjęcia do przewodnika po... browarach.
Butelki ciemne, z zamknięciem typu krachla z dobrą gumą. Jedyna wada to wąskie szyjki. Do chemii idealne.
ciemnych butelek po chemii przemysłowej mam dostatek, natomiast piwo w dwulitrowej flaszce mocno mnie zainspirowało:) toż dwa takie i "..jest bezpiecznie, jest spokojnie .."mrek pisze:U nas, u nas (-:nord pisze:gdzieś w świecie mają fajnie - browary we flaszkach po dwa litrymrek pisze:2 litrowych butelkach po piwie,
.
Kupisz w browarach. Kupiłem litrową krachlę w browarze na Nowym Świecie (W-wa), a dwulitrowe dostałem w browarze Spiż w Katowicach, robiąc zdjęcia do przewodnika po... browarach.
Butelki ciemne, z zamknięciem typu krachla z dobrą gumą. Jedyna wada to wąskie szyjki. Do chemii idealne.

w browarze u Fleków na Kremencovej w Pradze można kupić flekovskeho lezaka w takiej (dwulitrowej) flaszy. to tak a propos piwa.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Ech... wysłali mnie tam chyba dlatego, że nie przepadam za piwem więc było "bezpiecznie" (-:nord pisze: ciemnych butelek po chemii przemysłowej mam dostatek, natomiast piwo w dwulitrowej flaszce mocno mnie zainspirowało:) toż dwa takie i "..jest bezpiecznie, jest spokojnie .."
Czekam na zlecenie do destylarni w Szkocji, mniam.