d-76 stock 2 miesiące po terminie - do użycia?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

d-76 stock 2 miesiące po terminie - do użycia?

Post autor: janykiel »

Okryłem w szafce przeoczony stock d76 z sierpnia 2011. Półtorej litra, w szklaneych butelkach zalanych "pod korek". Zakrętka plastikowa. Czy jest sens próbować w wywoływać w tym (1+1) czy darować sobie i rozrobić nową porcję?
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Obstawiam ze bedzie jeszcze dzialac. Zrob test - zamocz na chwile (np. jedna minute) kawalek naswietlonego negatywu (chocby fragment rozbiegowki), a potem na kolejna minute zamocz go glebiej. Nastepnie wyplucz, utrwal i zobacz pod swiatlo. Powinienes miec przezroczysty fragment (nie stykajacy sie z wywolywaczem) i dwa ciemniejsze. Na tej podstawie mozesz zgrubnie ocenic czy ten wywolywacz wogole jeszcze pracuje czy juz nie.

D76 ponoc dosc latwo tez ocenic po kolorze - jesli sie robi zolty/brazowy to juz jest koniec. Jak przezroczysty, to powinien jeszcze dac rady.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

jeśli płyn nie zalatuje zgniłymi jajami :mrgreen: i nie zmienił koloru na żółto brunatny wszystko powinno być ok
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

z czterem litrami ID11 walczyłem chyba z cztery lata. trzymałem w litrowych butelkach pod korek, więc myślę że ten Twój powinien działać jak należy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

rbit9n pisze:z czterem litrami ID11 walczyłem chyba z cztery lata. trzymałem w litrowych butelkach pod korek, więc myślę że ten Twój powinien działać jak należy.
Tak samo ja. Trzymam po kilkanaście miesięcy stock ID-11 w wielkich 2 litrowych butelkach po piwie, zabezpieczone gazem. D-76 mam aż 4 litry więc długo poleży za wanną.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

mrek pisze:2 litrowych butelkach po piwie,
.
gdzieś w świecie mają fajnie - browary we flaszkach po dwa litry :mrgreen:
Awatar użytkownika
mrek
-#

nord pisze:
.
U nas, u nas (-:
Kupisz w browarach. Kupiłem litrową krachlę w browarze na Nowym Świecie (W-wa), a dwulitrowe dostałem w browarze Spiż w Katowicach, robiąc zdjęcia do przewodnika po... browarach.
Butelki ciemne, z zamknięciem typu krachla z dobrą gumą. Jedyna wada to wąskie szyjki. Do chemii idealne.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

mrek pisze:
nord pisze:
.
U nas, u nas (-:
Kupisz w browarach. Kupiłem litrową krachlę w browarze na Nowym Świecie (W-wa), a dwulitrowe dostałem w browarze Spiż w Katowicach, robiąc zdjęcia do przewodnika po... browarach.
Butelki ciemne, z zamknięciem typu krachla z dobrą gumą. Jedyna wada to wąskie szyjki. Do chemii idealne.
ciemnych butelek po chemii przemysłowej mam dostatek, natomiast piwo w dwulitrowej flaszce mocno mnie zainspirowało:) toż dwa takie i "..jest bezpiecznie, jest spokojnie .." :mrgreen:
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

w browarze u Fleków na Kremencovej w Pradze można kupić flekovskeho lezaka w takiej (dwulitrowej) flaszy. to tak a propos piwa.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
mrek
-#

nord pisze: ciemnych butelek po chemii przemysłowej mam dostatek, natomiast piwo w dwulitrowej flaszce mocno mnie zainspirowało:) toż dwa takie i "..jest bezpiecznie, jest spokojnie .." :mrgreen:
Ech... wysłali mnie tam chyba dlatego, że nie przepadam za piwem więc było "bezpiecznie" (-:
Czekam na zlecenie do destylarni w Szkocji, mniam.
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Post autor: janykiel »

Dziękuję za rady i uwagi. Wywojka działa jak trzeba.:)
Marcin P
-#

Post autor: Marcin P »

Zużyty d76 zmienia kolor na ciemno żółty. Zamknięty pod korek i przechowywany w ciemności d76 długo się trzyma więc bez obaw.
ODPOWIEDZ