Czyszczenie pryzmatu Pentacona Six

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

skytruck
-#

Czyszczenie pryzmatu Pentacona Six

Post autor: skytruck »

Czy pryzmat P6 (bez pomiaru światła) da się wewnątrz wyczyścić. Mam taki egzemplarz, w zasadzie całkiem dobry, ale wewnątrz zą takie jakby zacieki i zastanawiam się, czy da się to wyczyścić. Może znacie jakiś dobry serwis?
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

Da się. Ja rozkręcałem. Jednak te zacieki to prawdopodobnie uszkodzone (ze starości) lustro i nic z tym nie zrobisz. Ewentualnie (jeśli "zacieki" są duże) można je ponownie napylić.
skytruck
-#

jac123 pisze:Da się. Ja rozkręcałem. Jednak te zacieki to prawdopodobnie uszkodzone (ze starości) lustro i nic z tym nie zrobisz. Ewentualnie (jeśli "zacieki" są duże) można je ponownie napylić.
Dzięki.

Te "zacieki" to prawdopodobnie wynik złego przechowywania. Da się tego pryzmatu używać, ale pewnie będę musiał poszukać nowego.
Raffpsix
-#

Post autor: Raffpsix »

Pryzmat bez pomiaru jest bardzo prosty w budowie. Trzeba jedynie dobrego śrubokręta, nic na siłę i trochę pomyślunku. Ja swój rozebrałem na części pierwsze, wyczyściłem i bez problemu złożyłem, także spróbuj o ile nie masz 2 lewych rąk. Podpowiem że śruby znajduję się na brzegach pod okleiną, trzeba ją tylko lekko podważyć a po całej robocie butaprenem dokleić. Jest ich o ile pamiętam 3.
skytruck
-#

Raffpsix pisze:Pryzmat bez pomiaru jest bardzo prosty w budowie. Trzeba jedynie dobrego śrubokręta, nic na siłę i trochę pomyślunku. Ja swój rozebrałem na części pierwsze, wyczyściłem i bez problemu złożyłem, także spróbuj o ile nie masz 2 lewych rąk. Podpowiem że śruby znajduję się na brzegach pod okleiną, trzeba ją tylko lekko podważyć a po całej robocie butaprenem dokleić. Jest ich o ile pamiętam 3.
Dzięki. Spróbuję. Myślę, że nie mam dwu lewych rąk, poza tym mam śrubokręt ( ;-) )
Właśnie zastanawiałem się, co trzyma tem pryzmat w kupie.
A butapren, to mój ulubiony klej (do modeli karotonowych, rzecz jasna!

Edit:

Trzy śruby odkręciłem. Ale coś mocno siedzi. Wydaje mi się, że "suwaki" do blokowania pryzmatu w korpusie też trzeba zdjąć. Tych małyh śrubek przy samym wizjerze nie trzeba odkręcać? (tak mi się wydaje)
Raffpsix
-#

Post autor: Raffpsix »

Wiesz co, nie pamiętam jak to dokładnie szło, jakieś 2 lata temu go rozbierałem. Pokombinuj, to dotrzesz do jego wnętrza :mrgreen:
ODPOWIEDZ