Jak w temacie. Lat temu trochę wyciągnąłem z ponad 100letniego domu, a właściwie ze strychu kilka wiekowych zdjęć.
Problem polega na tym że leżały one luzem, i są pokryte warstwą brudu. Czy ktoś ma pomysł jak je skutecznie a bezpiecznie oczyścić? Na razie używam tylko wody i miękkiej gąbki, ale efekty mnie nie za bardzo zadowalają.
Czyszczenie bardzo starych odbitek
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Jeśli to baryt, to może po prostu je wypłukać w kuwecie z fotonalem a potem wysuszyć jak każdy baryt? Oczywiście to moje zgadywanki i nie wiem czym się to może skończyć.
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
Nie wiem czy ten papier ma warstwę barytową, ale to klasyczny "papier". Problem w tym że zdjęcia są podklejone na tekturze, którą również chcę zachować.
Skontaktuj się z najbliższym archiwum państwowym - mogą mieć dział konserwacji, a jak nie mają, to powiedzą gdzie jest najbliższy i może tam pomogą.
Wszystkie krakowskie pracownie konserwacji i tak odeślą mnie pod jeden adres, człowieka którego znam osobiście i oczywiście jestem z nim już umówiony.
O! a jak już się z nim spotkasz, to mógłbyś zapytać o sposoby czyszczenia i konserwacji negatywów szklanych? albo podzielić się kontaktem na priva, jeżeli owa osoba się na tym zna?
Jeżeli się zna i się zgodzi na podawanie do niej kontaktu.
Może lepiej by taka osoba zdradziła nieco tajemnic, pisząc jakiś krótki artykół na ten temat, kóry by admin przykleił w jakimś widocznym miejscu na forum? Uważam, że byłaby to bardzo cenna dla nas wiedza.
Może lepiej by taka osoba zdradziła nieco tajemnic, pisząc jakiś krótki artykół na ten temat, kóry by admin przykleił w jakimś widocznym miejscu na forum? Uważam, że byłaby to bardzo cenna dla nas wiedza.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Będzie ciężko, ale spróbuję. tego pana metoda "parowa" pozwoliła mi kiedyś uratować pewien negatyw (szklany) który uważałem za stracony.