Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Jak pokazac fotografie? Albumy, Passe partout, podklejanie zdjęc, prezentacje i strony www

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

Nie jestem pewien czy trafilem na odpowiednie pod-forum, ale zaryzykuje. Czy sa na forum moze spece od VueScana‘a? Otoz mam taki problem, ktorego nie potrafie rozgryzc.

Jak bym sie nie staral i nie ustawial to zdjecie z podgladu odbiega znacznie od tego finalnie zeskanowanego. To finalne jest znacznie bardziej geste.

Nie bylby to problem, gdyby skan byl taki jakiego sobie zycze, ale jest akurat odwrotnie. To z podgladu odpowiada dokladnie temu czego bym oczekiwal od materialu wyjsciowego a finalowy skan niestety nie.

Aby nie byc goloslownym w zalczniku zdjecie ekranu. Po prawej podglad, po lewej skan. Roznica powinna byc zauwazalna. Co nalezy zrobic aby skan odpowiadal podgladowi?
miki11
-#
Posty: 553
Rejestracja: 09 lut 2022, 13:47
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: miki11 »

A nie dasz rady tego po prostu skorygować w postprodukcji?
aka
-#
Posty: 4524
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: aka »

oKuba pisze: 14 lut 2022, 18:27 Co nalezy zrobic aby skan odpowiadal podgladowi?
Niby używam VueScana, ale tylko do wyprodukowania skanu liniowego i to jako pozytyw, więc nieśmiało spytam - czy zwykle podgląd odpowiada rezultatowi?
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8943
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: J.A. »

miki11, słaby pomysł. Gdyby chodziło o zrobienie z tego po prawej ten po lewej, to luzik. W drugą stronę się nie uda.
oKuba, przestaw w ustawieniach na angielski, a potem zrób skreeny wszystkich tabów po kolei. Tylko ustaw go w tryb „pro” i na cały ekran, żeby dało się zobaczyć wszystko.
Możesz mi na pw te obrazki wysłać, popatrzę.
Nie żebym się uważał za speca, ale używam go od czasów iMaca G3 na klasycznym Mac Osie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

J.A. pisze: 14 lut 2022, 19:41 słaby pomysł. Gdyby chodziło o zrobienie z tego po prawej ten po lewej, to luzik. W drugą stronę się nie uda
Dokladnie tak a nie inaczej. Nie tedy droga
J.A. pisze: 14 lut 2022, 19:41 kran, żeby dało się zobaczyć wszystko.
Możesz mi na pw te obrazki wysłać, popatrzę.
Nie żebym się uważał za speca, ale używam go od czasów iMaca G3 na klasycznym Mac Osie.
Zaraz tak zrobie. Udalo mi sie uzyskac skana takiego z jak podgladu, ale w dalszym ciagu czegos nie czaje w systematycei tego programu. Moge tylko zamierzony efekt uzyskac przy "scan from preview" co troche nie ma sensu

aka, Niby tak jest, ale wlasnie diabel siedzi w detalu
oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

J.A., Oto zdjecia ustawien:
oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

Wiem juz jak ugryzc, ale takie to niezbyt logiczne jest. Oczywiscie jak na moja logike
Z_photo
-#
Posty: 509
Rejestracja: 14 gru 2018, 01:46
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: Z_photo »

oKuba pisze: 14 lut 2022, 20:33 (...) Moge tylko zamierzony efekt uzyskac przy "scan from preview" co troche nie ma sensu
Z reguły skanuję do formatu dng, ale z ciekawości spróbowałem włączyć opcję o której wspomniałeś i z zapisem do formatu jpg.
Uzyskałem dokładnie to co na podglądzie, ale z rozdzielczością taką jaką wybrałem w ustawieniach.
Załączniki
scan_from_prescan.jpg
Z_photo
-#
Posty: 509
Rejestracja: 14 gru 2018, 01:46
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: Z_photo »

... chyba jednak nie.
Po dokładnym przyjrzeniu się widać niewielkie różnice - obraz na podglądzie jest nieznacznie, ale jednak bardziej kontrastowy.
oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

Z_photo, Formatu jpg nie uzywam a wylacznie tif. Ale u Ciebie te roznice sa bardzo znikome a u mnie bardzo duze. Jak pisalem juz wiem jak to rozgryzc - ciekawe co Jerzy poradzi - ale taka to nielogiczna jest ta obsluga tego programu.
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8943
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: J.A. »

Ok.
Nie wiem co jest nielogiczne, bo się nie chwalisz.
można skanować z preview, bo on wtedy skanuje w wyższych parametrach, wolniej robi prewkę, w zasadzie to prewka jest skanem.
Ale faktycznie to nie najlepszy pomysł.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8943
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: J.A. »

Masz jakoś skalibrowany monitor? Jeżeli tak, to wskaż ten profil w programie. W czym obrabiasz, w PSie? Jeżeli tak, to profil output musi być zgodny z profilem roboczym w PSie. Cz-b negatywy należy skanować w 16bitach grey. Ja skanuję do fifa
Czemu skanujesz jako internegatyw? Ja wszystkie filmy ustawiam jako Kodak TMax 100, albo TMax 400 i wprowadzam odpowiedni wywoływacz. Dla niedowołanych obniżam CI, dla nominalnych ustawiam .55, a dla przewołanych ustawiam wyższe. Ale te ustawienia nie są w tym momencie krytyczne.
U Ciebie problem jest między tym co widzisz, a tym co program zapisuje. Czyli najprawdopodobniej niezgodność profili.
No i nie pokazałeś taba output.
Załączniki
Screenshot 2022-02-14 o 21.02.03.png
Screenshot 2022-02-14 o 21.02.03.png (72.8 KiB) Przejrzano 763 razy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

J.A., No wlasnie tego nie czaje. Gdy ustawiam jakas tam rozdzielczosc na podglad, np. bardzo skromna, gdyz to tylko podglad a docelowa np. 2.650 to wychodzi tak, ze jest diametralna roznica pomiedzy podgladem a skanem. Tak jak w pierwszym poscie.

Jesli ustawie natomiast "skan z podgladu" i podglad mam na docelowa rozdzielczosc, to wszystko jest ok. I tego wlasnie zupelnie nie rozumiem.
oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

J.A., Zaraz zalacze output. A skanuje internegatyw, gdyz podobno tylko on jest uniwersalny. Tak gdzies wyczytalem. Dzieki za ta zakladke
oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

Tak wyglada panel wyjscia po przelaczeniu na jez. polski
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2022, 14:55 przez oKuba, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ