Czy na KOREXIE działa cenzura?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
jac123
-#

Czy na KOREXIE działa cenzura?

Post autor: jac123 »

Wydaje mi się, że z dyskusji NOWY REGULAMIN BAZARU zniknęła pewna część dyskusji, w tym moje posty.
Czy obowiązuje tu na Forum jakaś cenzura wypowiedzi?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 13:26 przez jac123, łącznie zmieniany 1 raz.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

istnieje ale bez przesady. na tematy techniczne mozna plesc bzdury miesiacami, nawet te najbardziej nieprawdopodobne. mozna film utrwalac w klozecie byleby spuszczac wode co 40sek. nikomu to nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

wstyd! mam nadzieję, że tow. cenzor - milicjant ujawni się i podda samokrytyce.

Obrazek

ten obrazek coraz częściej się sprawdza na tut. forum.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 14:03 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Tez spotkalo mnie kiedys usuniecie mojej wypowiedzi... w jednym zdaniu rzeczywiscie podalem bledna informacje, wynikajaca z mojej nieswiadomosci (napisalem bodajze o Adoxie CHS 100 ze jest ortopanchromatyczny, jak CHS 25 i CHS 50, a w istocie byl panchromatyczny). :) Za kare poszedl do smieci caly (dlugawy) post.

Wiec rzeczy techniczne czasami tez sie cenzuruje - na dobre i na zle ;-)
dadan_mafak pisze:istnieje ale bez przesady. na tematy techniczne mozna plesc bzdury miesiacami, nawet te najbardziej nieprawdopodobne. mozna film utrwalac w klozecie byleby spuszczac wode co 40sek. nikomu to nie przeszkadza.
No bo to zalezy wszystko od tego jakiej kostki toaletowej sie uzywa ;-)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 15:09 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

Panowie czyżby lat Wam ubyło? jak długo będzie Was męczyć trauma? Mi też usunięto wątek w dziale Bazar, też otrzymałem ostrzeżenie od moderatora bo coś mu się w łepku pomieszało, no i co? świat podpalić? ehhh nieładnie Waszmościowie nieładnie.
rbit9n pisze:wstyd! mam nadzieję, że tow. cenzor - milicjant ujawni się i podda samokrytyce.

Obrazek

ten obrazek coraz częściej się sprawdza na tut. forum.
Piotruś?? aleś wyrósł !!:D:D
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 18:09 przez nord, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

nord pisze:Panowie czyżby lat Wam ubyło? jak długo będzie Was męczyć trauma? Mi też usunięto wątek w dziale Bazar, też otrzymałem ostrzeżenie od moderatora bo coś mu się w łepku pomieszało no i? świat podpalić? ehhh nieładnie Waszmościowie nieładnie.
Nie tyle trauma, co poczucie niesprawiedliwosci zwiazanej z, nomen omen, ingerencja w wolnosc wypowiedzi.

W naszym spoleczenstwie nalezy ona do praw podstawowych (na dobre i na zle), wiec jej jakiekolwiek ograniczanie jest szczegolnie drazliwe...
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

przemur pisze:
Nie tyle trauma, co poczucie niesprawiedliwosci zwiazanej z, nomen omen, ingerencja w wolnosc wypowiedzi.

W naszym spoleczenstwie nalezy ona do praw podstawowych (na dobre i na zle), wiec jej jakiekolwiek ograniczanie jest szczegolnie drazliwe...
wolność wypowiedzi wiąże się również z odpowiedzialnością za słowa oraz z możliwością wyboru gdzie i kiedy się je wypowiada.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

nord pisze:wolność wypowiedzi wiąże się również z odpowiedzialnością za słowa oraz z możliwością wyboru gdzie i kiedy się je wypowiada.
Zgadza się, ale forum internetowe i jego moderatorzy, nie może stać nad prawem. Czyli nie może zabraniać czegoś co jest dozwolone prawem.
Moderator ma prawo podkreślić np. błąd ortograficzny lub choćby jakąś bzdurę w stylu: film najpierw się utrwala potem wywołuje, ale nie ma prawa usuwać postów niewygodnych. Bo to jest właśnie cenzura i panowie MO ZOMO są jak najbardziej na miejscu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

niezupełnie, forum jako miejsce czyjeś w sieci, gdzie pozwala się na wypowiadać podlega pełnej kontroli przez tego kogoś.
wolność wypowiedzi nie ma tu nic do rzeczy
Awatar użytkownika
MarcinD
-#

Post autor: MarcinD »

nord pisze: wolność wypowiedzi wiąże się również z odpowiedzialnością za słowa oraz z możliwością wyboru gdzie i kiedy się je wypowiada.
W książkach też często popełnia się błędy merytoryczne, czy to oznacza, że trzeba je wyrzucać do kosza? Każdy sam decyduje, czy to co czyta jest warte zaufania.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Napewno jest tu jakas zdroworozsadkowa granica. Jesli ktos na forum publikuje np. jakies grozby karalne, to nawet dla dobra wlasciciela serwisu nalezy je jak najszybciej usunac.

Z drugiej strony - moim zdaniem - nalezy byc wyrozumialym wobec publikowanych tresci. Mozna sie z czyms niezgadzac - ale przeciez wtedy wystarczy skomentowac, uzupelnic pod spodem, etc. Ale usuwanie postow ot tak jest juz dosyc kontrowersyjne, a np. ingerencja w tresc postu moze byc uznana za naruszenie praw autorskich (nie twierdze ze kazdy sad by to podtrzymal, ale na ile znam wykladnie, mozliwa bylaby taka interpretacja).

Co innego dzialy typu Bazar. Uwazam ze reguly ktore wyznacza admin, zwlaszcza tam powinny byc bezwglednie respektowane. Usuwanie ogloszen ktore nie spelniaja regulaminu to zupelnie co innego niz usuwanie czyjegos postu na podstawie wlasnego widzi-mi-sie...

Podsumowujac - forum to my. Watki to nie Wikipedia - publikowane tresci stanowia ciaglosc i usuwanie postu powinno dobrze uzasadnione.

To oczywiscie moje wlasne 0.02 PLN. :)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 20:01 przez przemur, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

MarcinD pisze:
nord pisze: wolność wypowiedzi wiąże się również z odpowiedzialnością za słowa oraz z możliwością wyboru gdzie i kiedy się je wypowiada.
W książkach też często popełnia się błędy merytoryczne, czy to oznacza, że trzeba je wyrzucać do kosza? Każdy sam decyduje, czy to co czyta jest warte zaufania.
książka gdy się nie podoba może być odłożona. forum które się nie podoba może być omijane.

(ten)portal jest czyjąś własnością, ten ktoś ma swój sposób zarządzania swoją własnością, nakreśla to w regulaminie portalu.
J.A. pisze: Zgadza się, ale forum internetowe i jego moderatorzy, nie może stać nad prawem. Czyli nie może zabraniać czegoś co jest dozwolone prawem.
Moderator ma prawo podkreślić np. błąd ortograficzny lub choćby jakąś bzdurę w stylu: film najpierw się utrwala potem wywołuje, ale nie ma prawa usuwać postów niewygodnych. Bo to jest właśnie cenzura i panowie MO ZOMO są jak najbardziej na miejscu.
czy Ty naprawdę wierzysz w te brednie które napisałeś?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 21:16 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MarcinD
-#

Post autor: MarcinD »

nord, rozumiem, ale forum wydaje mi się luźniejszą formą dialogu, każdy ma prawo do pomyłki, tak jak w życiu. Zresztą, lepiej jak będziemy się nawzajem poprawiać niż jak posty będą kasowane.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

figureliusz pisze:niezupełnie, forum jako miejsce czyjeś w sieci, gdzie pozwala się na wypowiadać podlega pełnej kontroli przez tego kogoś.
wolność wypowiedzi nie ma tu nic do rzeczy
Niestety nie jest to miejsce prywatne. Jest to jak najbardziej miejsce publiczne.
nord pisze:czy Ty naprawdę wierzysz w te brednie które napisałeś?
W to, że usuwanie postów to cenzura? Oczywiście.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Z doświadczenia moderatora: nie usuwam błędów rzeczowych, wielu użytkowników zna się lepiej ode mnie i sami coś wytykają błądzącym. Bez litości tnę reklamy niezwiązane z forum. Czasami muszę wkroczyć, gdy rozpętuje się (b. rzadko na szczęście) pyskówka i ktoś kogoś obraża. Wolność wypowiedzi nie oznacza prawa do publicznego znieważania - a taki post tak działa. Ale wtedy piszę PW do adwersarzy i zwykle ktoś dostaje ostrzeżenie.
Z przykrością zauważam, że z braku czasu nie jestem w stanie widzieć całego życia forum. Ale znam trochę kolegów moderatorów i nie mają skłonności do stawiania innych w kącie. Wiem, że usunięcie posta boli, mi też ktoś czasem usunie, ale to naprawdę ma uzasadnienie. Czasem warto spojrzeć na siebie z dystansu.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Zablokowany