Czy możecie mnie utwierdzić w przekonaniu, że się nie mylę?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Oglądałem ostatnio w jednym z portali fotograficznych ciekawe zdjęcia BW wykonane na filmie Foma 400. Było lekkie forsowanie i trochę się zawiesiłem na odczycie czasu. Oto zapis:
Foma 400@800
R09 1:50 19*21'
Czyżby faktycznie 19 godzin i 21 minut? Przy ew. tak długim moczeniu te 21 minut chyba byłyby zbędne. Na razie zakładam, że Autor miał na myśli 19'21". Kiedyś czytałem o wywoływaniu "do rana", nawet chyba bez mieszania, ale tutaj byłaby prawie doba... trochę mało prawdopodobne.
Foma 400@800
R09 1:50 19*21'
Czyżby faktycznie 19 godzin i 21 minut? Przy ew. tak długim moczeniu te 21 minut chyba byłyby zbędne. Na razie zakładam, że Autor miał na myśli 19'21". Kiedyś czytałem o wywoływaniu "do rana", nawet chyba bez mieszania, ale tutaj byłaby prawie doba... trochę mało prawdopodobne.
Minuty i sekundy, książkowo wg digitaltruth.
To 21 minut w temperaturze 19 stopni C (co odpowiada 19 minutom przy 20 stopniach C według standardowej tabeli)
O, to nawet logiczne, wielkie dzięki Panowie!
Takie długie wywołanie to opisywał kiedyś W.Tuszko w Foto jak kojarze ,,bardzo długo i bardzo rozcieńczone 1:1000,, jakoś tak.
Uzależniony od fotociemni .
Próbowałem, działa

Zainspirował mnie właśnie ten artykuł.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
mi starej daty jeszcze przedwojenny fotograf zawodowy sprzedał kiedyś litr R09 i mówił ze jak chcę go oszczędzać to żebym dawał łyżeczkę koncentratu na 10L wiaderko wody, i w tym przez całą noc wywoływał filmy. Nie próbowałem. Ale zapamietałem, to były wczesne lata 90-te
Ale tylko w tamtym R-09, czyli ormowskim.
Kilka razy tak wywoływałem w tamtych czasach, a obecnie w żadnym "R" mi się to nie udało.
Nie te filmy i nie ten filtr

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Pisałem już o tym kiedyś - zakład fotograficzny, lata siedemdziesiąte, film 120, pewnie Fotopan F (?) wywoływany w kuwecie, w wywoływaczu uniwersalnym, przy żarówce "tlącej" się dosyć daleko od kuwety, za plecami wywoływującego i kontrola co jakiś czas filmu w tym nikłym świetle. Sam raz tak spróbowałem i jakiegoś specjalnego zadymienia nie zauważyłem, a negatyw mam do dziś.
Wspomnienia dinozaurow 

Tylko dinozaury mają wspomnienia, bo małolaty jedyne co widziały to kaszkę i mleko na talerzu

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Mogło być. Jak fotograf przedwojenny, to mógł pracować na materiałach ortochromatycznych, czyli w dużym skrócie i uproszczeniu nieczułych na czerwony (jako że czerwień ma najmniejszą energię fotonu).
https://en.wikipedia.org/wiki/Orthochromasia
"Orthochromatic photography refers to a photographic emulsion that is sensitive to only blue and green light, and thus can be processed with a red safelight."
Więc spokojnie dawnymi czasy można było sprawdzać "progress" pod czerwoną żarówką.
https://en.wikipedia.org/wiki/Orthochromasia
"Orthochromatic photography refers to a photographic emulsion that is sensitive to only blue and green light, and thus can be processed with a red safelight."
Więc spokojnie dawnymi czasy można było sprawdzać "progress" pod czerwoną żarówką.
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
Lata 70 to nie były czasy przedwojenne.