Tak
Czas ,,T" w Bronica SQ z Zenzanonen PS 80/2.8
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
rysiek1996
- -#

Czy ktoś na forum może mi wytłumaczyć jak korzystać z czasu ,,T" w Bronica SQ z Zenzanonen PS 80/2.8?
Tak
bardzo prosto, abym zrozumiał.
Tak
przełącznik czasu T jest w obiektywach. Dokładny opis znajduje się w manualu. Kolega mrek nie miał chyba sq w rękach skoro pisze takie głupoty.
W skrócie.
Wykręcasz z obiektywu taki dzynks, który pozwala przesunąć blokadę czasu T. Nie całkiem, (chyba się nie da całkiem ale nie próbowałem) tylko tyle by można było blokadę przesunąć. Normalnie powinna koło blokady być widoczna litera A, po odkręceniu dzynksa przesuń tę blokadę tak, by zasłonić literę A. Z drugiej strony pojawi się litera T. Teraz, po wciśnięciu spustu, bez względu na ustawiony w body czas migawka się otworzy i nie zamknie dopóki nie przesuniesz blokady z powrotem, w pozycję początkową, czyli zasłonięta litera T i odkryta A :)
Prościej się nie da ;)
W skrócie.
Wykręcasz z obiektywu taki dzynks, który pozwala przesunąć blokadę czasu T. Nie całkiem, (chyba się nie da całkiem ale nie próbowałem) tylko tyle by można było blokadę przesunąć. Normalnie powinna koło blokady być widoczna litera A, po odkręceniu dzynksa przesuń tę blokadę tak, by zasłonić literę A. Z drugiej strony pojawi się litera T. Teraz, po wciśnięciu spustu, bez względu na ustawiony w body czas migawka się otworzy i nie zamknie dopóki nie przesuniesz blokady z powrotem, w pozycję początkową, czyli zasłonięta litera T i odkryta A :)
Prościej się nie da ;)
God Is A Girl
God Is A Girl
Fakt, miał przelotnie i bezwiednie oparł się na wiedzy z RB67. Ale już wyjaśnione na szczęście dla użytkownika.cbk pisze:przełącznik czasu T jest w obiektywach. Dokładny opis znajduje się w manualu. Kolega mrek nie miał chyba sq w rękach skoro pisze takie głupoty.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko